Opțiuni înscriere
Obiectivul principal al cursului Chimia produselor alimentare este de a asigura un nivel de cunoştinţe sistematizate şi actualizate, necesar şi suficient pentru a forma specialişti de înaltă calificare în domeniul chimiei alimentare şi siguranţei alimentelor. Acest domeniu este de-o importanţă majoră pentru viaţa şi sănătatea omului şi tot mai răspîndit în contextul dezvoltării contemporane, a globalizării şi a creşterii riscului alimentar pentru sănătate.
Programul de studii are ca obiective curente instruirea teoretică a studenţilor pentru cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de creştere a calităţii în sistemul de alimentaţie şi procesare a alimentelor. Disciplina dată include următoarele: studiul transformării componenţilor din alimente la procesare : hidroliză glucidelor, degradarea lor termică, îmbrunarea şi caramelizarea; oxidarea grăsimilor , degradarea proteinelor, fotodegradarea principiilor active, biodeteriorarea alimentelor şi măsuri de prevenire în procesele de diminuare a calităţii produselor alimentare la procesare şi păstrare.
Instruirea practică include dezvoltarea abilităţilor de aplicare practică a noţiunilor teoretice şi tehnicilor experimentale, caracterizarea şi determinarea parametrilor care permit controlul transformărilor chimice şi enzimatice a componentelor alimentelor, cunoaşterea micronutrienţilor din alimente ( minerale, vitamine şi substanţe bioactive) şi efectele acestora asupra organismului uman; întocmirea unui buletin de analiză şi asumarea responsabilităţii semnării acestuia.
Cursul de lecţii la disciplina „Chimia produselor alimentare” este elaborat pentru studenţii ciclului I licenţă, a. III ce se specializează în domeniul „Tehnologii chimice industriale” din cadrul departamentului CIE, Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică , USM.