Aspecte aplicative ale analizei organice în chimia biofarmaceutică
Anul III

Disciplina ,, Aspecte aplicative ale analizei organice în chimia biofarmaceutică’’ se regasește în plqanul de studiu pentru specialitatea  Chimie biofarmaceutică și are ca scop să ofere licențiaților posibilitatea corelării analizei organice cu structura compușilor organici și a substanțelor medicamentoase. Disciplina dată este esențială dezvoltării profesionale complete a viitorului chimist ce activiază în domeniul analizei organice sau în domeniul biofarmaceutic. ,, Aspecte aplicative ale analizei organice în chimia biofarmaceutică’’ este o știința pluridisciplinară, care integrează cunoștințele dobândite la disciplinile Chimie Oranică I, Chimie Oranică II, Sinteza organică a produșilor farmaceutici, Biochimia medicală și le aplică în controlul identificarea compușilor organici.

Cursul la disciplina dată, își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și abilităților practice de analiză organică a compușilor organici și  a substanțelor medicamentoase.

         Lucrările practice la disciplina ,, Aspecte aplicative ale analizei organice în chimia biofarmaceutică’’ corelate cu tematica cursului, urmăresc însușirea de către studenți a executării unor  medode de identificare a grupelor funcționale existente în structura compușilor organici și în structura substanțelor medicamentoase.

Disciplina “Chimia medicamentului: relaţia structură-activitate biologică” este predată studenţilor anului III, ciclul I, Licenţă de la specialitatea Chimie biofarmaceutică. Cunoştinţele şi aptitudinile formate de acest curs consistă o parte în analiza organică în activitatea profesională a specialistului chimist-biofarmacist, absolvent al Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică.

 

Prelucrarea statistică a rezultatelor experimentale. Elemente de farmacopee. Standarde GMP
Anul III

Beneficiarii - Cursuleste destinat studenţilor anului IIIL de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea Chimie biofarmaceutică, sem. VI. Disciplina este consacrată aplicării noţiunilor statisticii matematice la prelucrarea rezultatelor analizelor precum şi pentru evaluarea metrologică a metodelor de analiză. Teoria erorilor, clasificarea lor, punerea în evidenţă a rezultatelor anormale, legile distribuţiei normale şi particularităţile aplicării ei la tratarea rezultatelor analizelor şi optimizarea condiţiilor de analiză. Aplicarea metodelor statistice la planificarea experimentului chimic. De asemenea studenții vor face cunoștință cu părțile componente a farmacopeii utilizată în laboratoarele de analiză farmaceutice și cu principalele standarde GMP.

Chimia medicamentelor: relația structură – activitate biologică
Anul III

Disciplina “Chimia medicamentului: relaţia structură-activitate biologică” se regăseşte în planul de studii pentru specialitatea Chimie biofarmaceutică şi îşi propune să ofere licenţiaţilor într-un mod cât mai sistematic posibilitatea corelării activităţii biologice cu structura compusului coordinativ. Această disciplină este esenţială dezvoltării profesionale complete a viitorului chimist ce activează în domeniul biofarmaceutic. Este o ştiinţă pluridisciplinară, care integrează cunoştinţele dobândite la disciplinele de chimie anorganică, organică, coordinativă, analitică, şi le aplică în controlul identificarea compuşilor chimici cu potenţială activitate biologică.

Obiectivele principale ale disciplinei „Chimia medicamentului: relaţia structură-activitate biologică” sunt formarea gândirii în metodologia de proiectare a sintezei şi analizei fizico-chimice a substanţelor medicamentoase şi a formelor farmaceutice în care acestea sunt condiţionate. Cursul îşi propune totodată să contribuie la dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor practice de sinteză a compuşilor coordinativi ai biometalelor cu liganzi organici polifuncţionali, care prezintă interes din punct de vedere al extinderii arsenalului de remedii farmaceutice şi pot fi utilizate în cazul rezistenţei microorganismelor faţă de medicamentele tradiţionale.

Lucrările practice de „Chimia medicamentului: relaţia structură-activitate biologică”, corelate cu tematica cursului, urmăresc însuşirea de către studenţi a executării unor metode de sinteză, incluzând identificarea condiţiilor optime de realizare a acestora: se efectuează practic analiza acestor factori (temperatura, solvent, raport molar, natura sării iniţiele de metal etc.

Obiectivul esenţial al disciplinei „Chimia medicamentului: relaţia structură-activitate biologică”, prin întreaga activitate,  rămâne cel de a pregăti specialişti competenţi în domeniul chimiei biofarmaceutice, astfel încât aceştia, la finalizarea studiilor, să facă faţă tuturor exigenţelor actuale şi să se adapteze cu uşurinţă diferitelor locuri de muncă din ţară şi de peste hotare.

Disciplina “Chimia medicamentului: relaţia structură-activitate biologică” este predată studenţilor anului III, ciclul I, Licenţă de la specialitatea Chimie biofarmaceutică. Cunoştinţele şi aptitudinile formate de acest curs consistă o parte organică în activitatea profesională a specialistului chimist-biofarmacist, absolvent al Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică.

Sinteza anorganică a compuşilor bioactivi
Anul III

S-a constatat, că un număr mare de îmbolnăviri sunt asociate cu modificări ale concentraţiei ionilor metalici din ţesuturi sau fluide. Din acest motiv, în ultimele decenii, interesul faţă de medicamentele care conţin atomi de metal este în creştere continuă.

Disciplina „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” îşi propune să ofere studenţilor informaţii recente privind metode de sinteză a compuşilor anorganici şi coordinativi şi de a dezvolta competenţele şi abilităţile practice de sinteză a acestor compuşi. Scopul cursului este de a iniţia studenţii cu informaţiile minime necesare pentru a înţelege desfăşurarea reacţiilor de coordinare a diferitor tipuri de liganzi la atomii de metale.

Obiectivele de bază ale disciplinei „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” cuprind formarea gândirii în metodologia de sinteză a unui compus anorganic şi/sau coordinativ şi dobândirea abilităţilor practice necesare acestei sinteze. Orele de curs abordează descrierea metodelor clasice de sinteză a combinaţiilor coordinative, precum şi a metodelor alternative, aplicate în caz de necesitate, explicarea avantajelor şi particularităţilor acestora. Lucrările practice, corelate cu tematica cursului, urmăresc însuşirea de către studenţi nu numai a metodologiei de executare a unei sinteze, dar şi, ceea ce este mai important, a identificării metodei adecvate şi a condiţiilor optime de sinteză.

Disciplina „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” este predată  studenţilor anului III, ciclul I, Licenţă de la specialitatea Chimie biofarmaceutică. Cunoştinţele teoretice, deprinderile practice şi competenţele dobândite după parcurgerea acestei discipline asigură pregătirea specialiştilor competenţi în domeniul chimiei, capabili să proiecteze şi să realizeze o cercetare ştiinţifică detaliată şi amplă şi care să facă faţă tuturor exigenţelor actuale, adaptându-se cu uşurinţă cerinţelor pieţii de muncă atât din ţară, cât şi peste hotare.

Studiul  disciplinei „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” dezvoltă  atitudinea  pozitivă  faţã  de  domeniul ştiinţific şi promoveazã un sistem de valori ştiinţifice, având ca finalitate evaluarea riguroasă a compoziţiei, structurii, proprieăţilor fizico-chimice, biologice/farmacologice şi a calităţii produselor chimice şi implicit protejarea vieţii, a sănătăţii şi protecţia mediului.