Opțiuni înscriere
S-a constatat, că un număr mare de îmbolnăviri sunt asociate cu modificări ale concentraţiei ionilor metalici din ţesuturi sau fluide. Din acest motiv, în ultimele decenii, interesul faţă de medicamentele care conţin atomi de metal este în creştere continuă.
Disciplina „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” îşi propune să ofere studenţilor informaţii recente privind metode de sinteză a compuşilor anorganici şi coordinativi şi de a dezvolta competenţele şi abilităţile practice de sinteză a acestor compuşi. Scopul cursului este de a iniţia studenţii cu informaţiile minime necesare pentru a înţelege desfăşurarea reacţiilor de coordinare a diferitor tipuri de liganzi la atomii de metale.
Obiectivele de bază ale disciplinei „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” cuprind formarea gândirii în metodologia de sinteză a unui compus anorganic şi/sau coordinativ şi dobândirea abilităţilor practice necesare acestei sinteze. Orele de curs abordează descrierea metodelor clasice de sinteză a combinaţiilor coordinative, precum şi a metodelor alternative, aplicate în caz de necesitate, explicarea avantajelor şi particularităţilor acestora. Lucrările practice, corelate cu tematica cursului, urmăresc însuşirea de către studenţi nu numai a metodologiei de executare a unei sinteze, dar şi, ceea ce este mai important, a identificării metodei adecvate şi a condiţiilor optime de sinteză.
Disciplina „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” este predată studenţilor anului III, ciclul I, Licenţă de la specialitatea Chimie biofarmaceutică. Cunoştinţele teoretice, deprinderile practice şi competenţele dobândite după parcurgerea acestei discipline asigură pregătirea specialiştilor competenţi în domeniul chimiei, capabili să proiecteze şi să realizeze o cercetare ştiinţifică detaliată şi amplă şi care să facă faţă tuturor exigenţelor actuale, adaptându-se cu uşurinţă cerinţelor pieţii de muncă atât din ţară, cât şi peste hotare.
Studiul disciplinei „Sinteza anorganică a compușilor bioactivi” dezvoltă atitudinea pozitivă faţã de domeniul ştiinţific şi promoveazã un sistem de valori ştiinţifice, având ca finalitate evaluarea riguroasă a compoziţiei, structurii, proprieăţilor fizico-chimice, biologice/farmacologice şi a calităţii produselor chimice şi implicit protejarea vieţii, a sănătăţii şi protecţia mediului.