Tehnologii de preparare a materialelor avansate
Semestrul I

Facultatea Fizică și  Inginerie

Program de master: Fizica și Ingoneria semiconductoarelor;  Fizica teporetică

Semestrul I

Disciplina este destinată masteranzilor de la specialitate Fizică, care au tangenţe cu ştiinţele legate de tehnologia materialelor (fizică, nanotehnologii, chimie etc.) şi prevede echiparea lor cu un bagaj de cunoştinţe inginereşti, util în aprecierea proceselor fizico-chimice pentru obținerea  materialelor utilizate în micro-, opto- și nanoelectronică, incluzând toate metodele (purificare, creșterea monocristalelor, obținerea straturilor subțiri etc.), ce duc la obținerea materialelor cu proprietățile dorite. În același timp masteranzii vor obține abilităţi necesare în contextul socio-economic şi de mediu, specific dezvoltării societăţii actuale.

Scopul disciplinei constă în asimilarea conceptelor şi aplicaţiilor relevante domeniului general de studiu 053 Științe fizice, bazate pe progresul tehnologic mondial, formând noi paradigme ale cunoaşterii, dezvoltând noi metode şi instrumente de investigaţii, propunând tehnologii moderne pentru economia. Cursul este menit să dezvolte competențele specifice de analiză a eficienţei tehnologiilor curente, moderne  și argumentarea deciziilor în domeniul tehnologiei a materialelor.

Beneficiarii acestei discipline sunt viitorii specialiști din domeniul Științelor fizice și Ingineriei și activități inginerești, serviciul cărora este legat cu tehnologia materialelor.

Limba de predare este limba română.

 

Luminescenţa
Semestrul I

Scopul cursului „Luminescenţa” constă în familiarizarea studenţilor cu legităţile de bază a fenomenelor de interacţiune a radiaţiei electromagnetice cu semiconductor, precum şi fenomenele de emisie a luminii din corpurile solide. Pentru aceasta studenţii însuşesc legităţile transmisiei şi reflexiei luminii, mecanismele principale de absorbţie a radiaţiei electromagnetice de către semiconductori şi influenţa asupra lor a factorilor externi, se familiarizează cu legităţile de bază a luminescenţei. Cunoştinţele şi aptitudinile obţinute de studenţi în urma studierii cursului în cauză aprofundează înţelegerea funcţionării dipozitivelor optoelectronice, bazate pe interacţiunea substanţelor cu radiaţia.