Regăsirea informației
Anul III

Prezenta disciplină este destinată studenţilor anului III de studii cu frecvenţă redusă, Specialitatea – 344.1 Biblioteconomie, asistenţă informaţională şi arhivistică.

Servicii de referinţe şi servicii informaţionale
Anul III

Disciplina Servicii de referințe și servicii informaționale oferă studenților o cunoaștere aprofundată a modului în care bibliotecile și centrele de informații furnizează asistență utilizatorilor în identificarea și accesul la informații. Aceasta acoperă atât serviciile de referințe – care presupun răspunsul la întrebări și ghidarea utilizatorilor în utilizarea resurselor de referință, cât și serviciile informaționale – care includ diseminarea informațiilor și gestionarea fluxurilor informaționale, fie că sunt accesate pe cale tradițională sau digitală. Cursul combină aspecte teoretice și practice pentru a dezvolta competențele necesare bibliotecarilor și altor specialiști în domeniul informațiilor.

Bibliografia națională
Anul III

Disciplina Bibliografia națională face parte din formarea teoretică și practică a studenților din domeniul Biblioteconomiei, asistenței informaționale și arhivisticii. Cursul abordează diverse aspecte ale bibliografiei naționale, inclusiv conceptele fundamentale, istoricul, evoluția, funcțiile și importanța acesteia în contextul protejării și diseminării patrimoniului cultural național. Unitatea de curs oferă o înțelegere profundă a agențiilor și instituțiilor care contribuie la dezvoltarea bibliografiei naționale, cum ar fi Camera Națională a Cărții din Republica Moldova și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, precum și a resurselor și instrumentelor disponibile în format tradițional și digital.

Gestionarea conflictelor în instituțiile infodocumentare
Anul III

Disciplina Gestionarea conflictelor în instituțiile infodocumentare oferă studenților o introducere în conceptele fundamentale ale teoriei conflictelor, cu accent pe specificul conflictelor care pot apărea în cadrul instituțiilor infodocumentare, cum ar fi bibliotecile, arhivele și centrele de informare. Cursul abordează strategiile și tehnicile de gestionare a conflictelor, dezvoltarea abilităților de comunicare în situații conflictuale și modalitățile eficiente de rezolvare a acestora. Studenții vor învăța să identifice sursele conflictelor, să medieze situații tensionate și să implementeze soluții care favorizează colaborarea și menținerea unui mediu de lucru pozitiv.