Bazele jurnalismului
Anul I

„Bazele jurnalismului” este o disciplină fundamentală a ciclului I universitar al învățământului jurnalistic, destinaţia căreia este de a familiariza studenţii cu noțiunile și definițiile de bază ale jurnalismului contemporan, cu aspectele general-teoretice ale fenomenului mediatic contemporan și cu practicele operaționale ale procesului de producere jurnalistică. Ea înarmează viitorii jurnaliști cu cunoştinţe privind principiile organizatorice, funcţionale şi tehnologice ale instituțiilor mediatice, privind cadrul relațional și acțional al acestora pe piața informațională și privind interdependenţa dintre sistemul mass-mediei şi alte sisteme sociale.

Scopul disciplinei constă în formarea unei viziuni de ansamblu asupra organigramei redacționale și culturii instituționale, precum și în însușirea obligațiilor de serviciu și atribuțiilor de funcție ale jurnaliștilor. Ea are în obiectiv instruirea viitorilor jurnaliști în vederea formării competenţelor și abilităților de a stabili contacte, de a acționa și interacționa atât în cadrul colectivului redacțional, cât și în procesul de creație și de producere jurnalistică. În acelaşi timp, disciplina contribuie la formarea unei viziuni sistemice şi multidimensionale privind funcţiile, rolurile şi efectele serviciilor și produselor mediatice în societatea modernă. 

«Информационные технологии: MOJO»
Anul I

«Информационные технологии: MOJO» – это практический курс, основной целью которого является накопление и углубление знаний по использованию мобильных устройств (таких как смартфоны и планшеты) для создания качественного журналистского контента. Дисциплина вносит существенный вклад в многостороннюю подготовку журналистов, продюсеров, ведущих, тематических авторов, создателей медиаконтента для различных платформ социальных медиа. 

Цель курса – формирование практических навыков на основе полевой работы и проверки основ феномена «MOJO», понимание студентами специфики этого сектора «новых медиа» и получение конкретных навыков в производстве мобильной журналистики. Лабораторные работы будут посвящены использованию мобильных технологий для эффективной и профессиональной съемки, захвата, редактирования и распространения новостей, репортажей и другого контента.


Tehnica vorbirii
Anul I

Disciplina „Tehnica vorbirii” reprezintă un curs care are menirea de a cultiva viitorilor absolvenţi abilităţi practice pentru a activa ulterior în calitate de reporteri, redactori-prezentatori de ştiri şi de emisiuni, moderatori etc.

Jurnalism de informare
Anul I

Jurnalism de informare, este disciplina de bază care asigură pregătirea studenților de la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării către o viață profesională. Obiectul de studiu aduce în prim plan genurile jurnalistice informative: știrea, interviul, relatarea, reportajul. Informația transmisă către consumator „îmbracă” una din aceste forme. Obiectivul cursului este de a promova valoarea informației jurnalistice, noțiunea de gen jurnalistic, elementele intrinsece textului jurnalistic, etapele de realizare a genului jurnalistic etc. 

Информационная журналистика. Jurnalism de informare (rus)
Anul I

«Информационная журналистика» – базовый курс для профессиональной подготовки будущих специалистов в сфере журналистики. Студенты получают четкое понимание особенностей каждого из информационных жанров; знание методов, которые журналист использует для достижения поставленных целей; понимание специфики лексики информационных жанров.

Цель курса - закрепление теоретических знаний и достижение практических навыков в подготовке и написании каждого из информационных жанров журналистики - заметки, репортажа, интервью, корреспонденции, отчета. Также студенты нарабатывают навыки критической оценки как чужой, так и собственной работы в информационных жанрах журналистики.

Norme şi interpretări gramaticale
Anul I

 

Norme şi interpretări gramaticale în mass-media este o disciplină care urmărește familiarizarea studenţilor cu limbajul jurnalistic, aspectele problematice ale utilizării în presă a limbii române. Cursul a fost inclus în programul universitar (anul I), pentru a consolida cunoştinţele studenţilor şi pentru a-i ajuta să depăşească dificultăţile privind utilizarea limbii române la scrierea materialelor jurnalistice.

 

 

Norme şi interpretări gramaticale
Anul I

  Курс направлен на углубление соответствующего школьного курса  и освещение материала применительно к  языку и стилю  современной журналистики.

Limba străină pentru comunicare (engleza)
Anul I

Cursul Limba străină (engleza) oferă studenților ocazia de a-și orienta cunoștințele și deprinderile de limbi străine înspre formarea și informarea academică și profesională. De asemenea, ei se vor iniția în elementele de bază ale comunicării academice și interculturale. Abordarea este centrată pe student, este orientată spre rezultatele învățării.

Limba străină pentru comunicare (engleza)
Anul I

Cursul Limba străină (engleza) oferă studenților ocazia de a-și orienta cunoștințele și deprinderile de limbi străine înspre formarea și informarea academică și profesională. De asemenea, ei se vor iniția în elementele de bază ale comunicării academice și interculturale. Abordarea este centrată pe student, este orientată spre rezultatele învățării.

Organizat la cererea facultăților interesate, cursul urmărește dezvoltarea deprinderilor lingvistice profesionale, cu accent pe instanțele specializate în domeniul vizat. Obiectivele principale sunt: însușirea și utilizarea conceptelor, strategiilor și a metodelor de lucru specifice în domeniu (cu suport lingvistic în limba engleză), cu accent pe dezvoltarea tehnicilor și normelor de redactare ale textului științific, precum și pe dobândirea unui vocabular de specialitate variat. Studenții vor avea astfel ocazia de a înțelege formatele, structura și convențiile specifice genurilor științifice din domeniu și de a-și dezvolta capacitatea de a opera cu structuri lingvistice specifice acestuia, în limba engleză. Disciplina are ca scop formarea competenţelor profesionale specificate în Planul de învăţământ în formula: obţinerea informaţiilor prin receptarea de mesaje, în scopul îndeplinirii unor sarcini de lucru, obţinerea informaţiilor prin receptarea de mesaje scrise, în scopul îndeplinirii unor sarcini de lucru, exprimarea mesajelor orale, în scopul îndeplinirii unor sarcini de lucru variate, elaborarea mesajelor scrise, în scopul îndeplinirii unor sarcini de lucru variate, participarea la interacţiuni verbale orale pe teme cotidiene şi pe teme profesionale.

Prezentul curriculum a fost racordat Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi, care defineşte nivelurile de competenţă şi permit de a evalua progresul studentului la fiecare etapă a procesului de învăţare.

Curriculumul este elaborat pentru nivelul BI. Limba de predare a cursului este limba engleză. Cursul este destinat studenţilor anului I de la ciclul licenţă de la specialitatea Jurnalism, domeniul Ştiinţe Umanistice (ŞU), Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Cadrul relațional instituțional
Anul I

Cadrul relaţional al mass-mediei este disciplina care prezintă studenților anului II ansamblul de surse și de instrumente pe care le folosește jurnalistul în munca sa pe teren. Cursul va iniția studenţii în procesul de selectare şi utilizare a informațiilor din sursele tradiționale: instituții de stat, partide, organizații neguvernamentale, companii private etc. Cursul de faţă, urmăreşte să prezinte totodată conceptele-cheie pentru analiza, cercetarea şi înţelegerea contextului de activitate al jurnaliștilor, pe de o parte și al comunicatorilor/relaționiștilor, pe de altă parte, prin introducerea managementului informației în cadrul managementului strategic al organizaţiilor. Scopul disciplinei este de a forma studenților competenţe profesionale de contactare a surselor și de selectare și verificare a informațiilor care provin din aceste surse. Studenții vor învăța să aprecieze care informații din sursele oficiale prezintă interes pentru public și pot reprezenta material pentru știri sau alte produse jurnalistice.

Presa tipărită
Anul I

Presa tipărită: istorie și concept, este disciplina care asigură pregătirea profesională a jurnaliștilor în devenire. Obiectivul cursului este de a familiariza studenții cu istoria presei tipărite, dar și cu aspectele teoretice conceptuale, de organizare ale presei tipărite ca parte componentă a sistemului mediatic. Disciplina contribuie la formarea unei viziuni sistemice și multiaspectuale privind conceperea produsului finit , precum și organizarea muncii în colectivele redacționale ale ziarelor, revistelor. 

Jurnalism radio
Anul I

Destinaţia cursului Jurnalism radio este de a oferi studenţilor cunoştinţe teoretice şi deprinderi profesionale, care le-ar permite încadrarea în domeniul radioului în calitate de reporteri, editori, redactori şi prezentatori de ştiri. Cursul Jurnalism radio familiarizează studenţii cu specificul activităţii la radio, caracteristicile genurilor radiofonice, în special cele informative; formează deprinderi de identificare a surselor de informare, de înregistrare şi montare a materialelor audio, de corectitudine şi respectare a normelor ce ţin de imparţialitate, echidistanţă, obiectivitate în realizarea subiectelor pentru radio.

 
Drop here!
Jurnalism radio
Anul I

Destinaţia cursului Jurnalism radio este de a oferi studenţilor cunoştinţe teoretice şi deprinderi profesionale, care le-ar permite încadrarea în domeniul radioului în calitate de reporteri, editori, redactori şi prezentatori de ştiri. Cursul Jurnalism radio familiarizează studenţii cu specificul activităţii la radio, caracteristicile genurilor radiofonice, în special cele informative; formează deprinderi de identificare a surselor de informare, de înregistrare şi montare a materialelor audio, de corectitudine şi respectare a normelor ce ţin de imparţialitate, echidistanţă, obiectivitate în realizarea subiectelor pentru radio.

Jurnalism radio (rus)
Anul I

Jurnalismul radio este un imperativ al timpului. Destinaţia modulului Jurnalism radio este de a oferi studenţilor anului II de studii cunoştinţe teoretice, şi, mai cu seamă, deprinderi practice în domeniul radiojurnalismului.

Modulul, care cuprinde disciplinele Produsul radiofonic şi Lectura la microfon, are drept scop de a ajuta studenţii să obţină deprinderi profesionale, care le-ar permite încadrarea lor în domeniul radioului în calitate de reporteri, editori, redactori şi prezentatori de ştiri.

Редактирование текста. Redactarea textului (rus)
Anul I

Цель  курса – научить студентов квалифицированно редактировать предложения, а также  тексты  разных функциональных стилей, обосновывать теоретически и практически выбор определенного варианта произношения или написания. Эти знания могут быть применены как в  журналистской, так и в смежных  редакторской и переводческой, а также  в творческой деятельности сначала  студентов, а затем специалистов в избранной профессии.

         В учебном плане курс предназначен для студентов лиценциата  второго года обучения по специальности  «Журналистика и медиапроцессы журналистики и массовой  коммуникации» и др.

  Язык  преподавания – русский