Introducere în lingvistică (RU)
Anul I

Cursul Introducere în teoria lingvistică este orientat spre aprofundarea conceptelor de bază ale lingvisticii şi formarea unei viziuni de ansamblu asupra limbii ca fenomen social. Este disociat în multiple compartimente axate pe distincţiile limbă – vorbire, sincronie – diacronie, teoria semnului lingvistic, caracterul social al limbii, nivelurile limbii, limba ca sistem şi structură, metode lingvistice ş.a.

    Compartimentele în cauză facilitează interpretarea adecvată a problemelor controversate de teorie a limbii, studenţii obţinând dexteritatea de a aplica multiple procedee ale metodelor tradiţionale şi moderne, de a comenta trăsăturile esenţiale ale limbii: caracterul social, semiotic, sistemic, dinamic al limbii. Studenţii conştientizează interdependenţa conceptelor şi a teoriilor elaborate în lingvistica generală şi ale celor din domeniul disciplinelor lingvistice aplicate. Beneficiarii cursului sunt studenții din anul I ai Facultății de Litere, atât cei care se specializează în domeniul ”Filologie”, cât și cei de la ”Științe ale educației”.

Cursul Introducere în teoria lingvistică (Introducere în lingvistică (RU)) este destinat studenţilor din grupele cu predare în limba rusă.

Gramatica și Lexicul Limbii Engleze I
Anul I

Engleza modernă este denumită adeseori „lingua franca” globală. Engleza este limba dominantă pe plan internaţional în domeniile comunicaţiei, ştiinţei, afacerilor, aviaţiei, divertismentului, radioului şi diplomaţiei. Cunoaşterea limbii engleze este necesară pentru angajarea în anumite domenii, profesii sau ocupaţii. Astfel disciplina Gramatica și Lexicul Limbii Engleze I cuprinde o varietate de teme şi conţinuturi ce acoperă situaţii şi intenţii comunicative tipice ţinînd cont de interesele societăţii şi necesităţile de zi cu zi ale studenţilor. Acest subiect îşi propune să dezvolte competenţe de bază (lingvistice, verbale şi comunicative)  care să-i permită studentului să înţeleagă, să vorbească, să citească şi să scrie în limba engleză.

Limba și cultura latină
Anul I

Pentru contemporanii noştri e destul de dificil a percepe semnificaţia imaginilor şi personajelor mitologice şi literare antice, intrate în literatura clasică europeană, precum şi a înţelege conţinutul semantic originar al terminologiei ştiinţifice şi social-politice, fără a cunoaşte temeiurile culturii antice, acea humanitas antiqua care, timp de două milenii, a servit drept sursă de inspiraţie pentru oamenii de artă din întreaga Europă. Or, o atare cunoaştere se poate realiza şi prin intermediul limbii latine, care este purtătoarea de drept a acestei civilizaţii.

Prezentul curs este unul de iniţiere în studiul culturii şi civilizaţiei  antice prin intermediul limbii şi textelor latine, dat fiind că nivelul cunoaşterii acestei moşteniri în învăţământul preuniversitar este nesatisfăcător. El are drept scop a-i familiariza pe studenţi cu un minimum necesar de informaţii şi a-i deprinde, prin aplicarea lor, să interpreteze realităţi ale lumii moderne, ale culturii europene, descendente din cea antică şi, concret, din cea latină. Reprezentând o etapă de iniţiere şi ţinând cont că destinatarii acestui curs sunt cei care abia au cunoscut nişte noţiuni generale de limbă latină, o atenţie susţinută se acordă memorizării şi comentării aforismelor latine, care vor contribui eficient la formarea şi lărgirea orizontului cultural al viitorului filolog.

Cursul Limba și cultura latină mai are misiunea de a-i iniția pe viitorii studenți-filologi, specialiști în limba română, cu originile acestei limbi, cu fondul lexical și structurile gramaticale moștenite de limba română în procesul ei de formare și evoluție și este o treaptă spre cursurile de Gramatică istorică a limbii române și de Istoria limbii române literare, prevăzute în același Plan de studii.

Limba de instruire este cea română. Beneficiarii cursului sunt studenții anului I, Licență de la specialitățile „Limba și literatura română și limba engleză” și „Limba și literatura română și limba franceză”, „Limba și literatura română”, domeniul general de studiu – 011 Științe ale Educației.

Introducere în teoria literaturii
Anul I

Cursul Introducere în teoria literaturii este destinat studenților de la Facultatea de Litere, ciclul Licență, anul I, cu frecvență și este predat în limba română.

El își propune inițierea studenților în probleme de teoria literaturii, accentul fiind pus pe patru compartimente mari: 

1. definiția literaturii ca artă;

2. opera literară;

3. genuri și specii literare;

4. limbajul literar-artistic.

Cursul dat oferă posibilitatea studentului de a se familiariza cu instrumentarul terminologic specializat necesar pentru întregul proces de studiu la facultate și care va fi dezvoltat și completat, la un nivel superior de comprehensiune, în cadrul cursului de Teoria literaturii.

 

limba si cultura latina
Anul I

1. Grecia antică - leagăn al civilizaţiei europene.

2. Roma - bastionul de vest al culturii antice: repere istorice

3. Limba latină: origine şi evoluţie.

4. Legenda întemeierii Romei.

Folclorul literar românesc. Literatura română veche
Anul I

Cursul Folclorul literar românesc. Literatura română medievală este destinat studenţilor din anul I LL şi ŞE, ciclul I, Facultatea de Litere, şi reprezintă un segment important din demersul educaţional al disciplinei filologice. El are drept obiectiv major parcurgerea analitică a întregului proces literar din perioada respectivă, în rezultatul căreia se vor defini etapele evolutive şi particularităţile distincte ale formulelor artistice din cadrul acestor perioade. Se va contura şi sintetiza repertoriul problemelor teoretice ce vizează specificul literaturii române de la origini până în sec. al XVIII-lea.

Conţinuturile cursului sunt structurate la confluenţa dintre trei principii fundamentale: a) – principiul integrării fenomenelor literare din perspectiva istorismului; b) – principiul estetico-valoric aplicat studiului aprofundat al unor opere şi scriitori de referinţă; c) – principiul continuităţii ce relevă planul diacronic şi sincronic al evoluţiei procesului literar din perioada vizată.

Problematica cursului se focalizează în jurul celor mai reprezentative personalităţi din perioada respectivă, a marilor cronicari şi cărturari din secolele XVII-XVIII, care au contribuit la promovarea unor idei înnoitoare, la trezirea conştiinţei de neam, la introducerea unor noi specii literare.

 

Introducere în teoria literaturii
Anul I

Cursul Introducere în teoria literaturii îşi propune iniţierea studenţilor în probleme de teoria literaturii, accentul fiind pus pe patru compartimente mari:            1. definiţia literaturii ca artă; 2. genuri şi specii literare (inclusiv, elemente de versificaţie); 3. tropi figuri de stil; 4. curente şi mişcări literare din cadrul literaturii române şi europene.

Cursul oferă posibilitatea studentului de a se familiariza cu instrumentarul terminologic specializat necesar pentru întregul proces de studiu la facultate şi care va fi completat şi dezvoltat, la un nivel superior de comprehensiune, în cadrul cursului Teoria literaturii.