Lexicul și gramatica limbii latine
Anul II

Cursul este destinat studenților de la anul I și este dedicat studierii  limbii latine, limbă care stă la baza mai multor limbi moderne. Pornindu-se de la ideea că latina „docta est doctosque facit”, studenţilor li se vor propune texte şi exerciţii care să faciliteze studierea fenomenelor gramaticale în vederea traducerii şi interpretării textelor latineşti originale, iar la o primă etapă şi adaptate. El va servi ca suport pentru însuşirea conştientă şi activă a lexicului de origine romanică. Cursul va încerca să asigure într-un timp relativ scurt însuşirea unui volum necesar de cunoştinţe ce ţin de limba latină cu aplicaţii asupra limbii române.

Curs practic de limba română
Anul II

Cursul practic de limba română se predă la anul 2, facultatea Litere, specialitatea Limba si literatura română (Științe ale educației).

Strategii de evaluare la limba și literatura română
Anul II

Evaluarea procesului de învăţământ reprezintă, alături de predare şi învăţare, o componentă operaţională fundamentală a procesului de învăţământ.  Aplicată în domeniul instruirii, evaluarea este procesul de apreciere a calităţii sistemului educaţional. Ea vizează eficienţa învăţământului prin prisma raportului dintre obiectivele proiectate şi rezultatele obţinute de elevi în activitatea de învăţare. 

Literatura română, sec. al XIX-lea
Anul II

 

Cursul Istoria literaturii române sec. XIX  propune a abordare diacronică a fenomenelor literare românești din secolul al XIX-lea, prin raportare la contextul general european. El are drept obiectiv major parcurgerea analitică a întregului proces literar din perioada respectivă, în rezultatul căreia se vor defini etapele evolutive şi particularităţile distincte ale acestora, se va contura şi sintetiza cadrul problemelor teoretice ce vizează specificul  formelor estetice din această perioadă. Problematica cursului se focalizează în jurul celor mai reprezentative personalităţi din cadrul curentelor culturale şi literare: iluminismul, romantismul,  realismul şi formulele derivate de sf. sec. al XIX-lea începutul sec. al XX-lea: sămănătorismul incipient, simbolismul etc.

Cursul îşi propune studierea operelor artistice de referinţă pentru fiecare formulă estetică funcţională în literatura secolului al XIX-lea, abordându-le din perspectiva noilor teorii de interpretare a textului literar, ceea ce va forma la studenţi un gust artistic elevat, o gândire critică pertinentă şi flexibilă, precum şi dexteritatea de valorificare a fenomenelor literare.