Relatii publice
Anul III

Utilizarea tot mai amplă a  tehnicilor de informare și comunicare se înscrie în caracterul reformator al scgimbărilor ce au loc în administrația publică de pretutindeni. Tot mai multe autorități publice conștientizează rolul informării și comunicării, transparenței administrative și implicarea, pe această bază, a cetățenilor în procesul decizional.

Cursul Relații publice are ca scop familiarizarea studenților cu concepte teoretice fundamentale în domeniul relațiilor publice și formarea abilităților practice de comunicare corectă cu publicul.

Sisteme administrative comparate
Anul III

Scopul şi obiectivele cursului constă în acumularea cunoştinţelor şi formarea abilităţilor de bază, integrate în competenţe pentru studenţii specialităţii „Administraţie publică” prin specificul abordării ştiinţifice a tematicii din domeniul dat şi a strategiilor utilizate în procesul didactic.Prin pizma modernizării administraţiei publiceîn contextul integrării europene, disciplina „Sisteme administrative comparate” se impune ca un obiect de studiu ştiinţific important şi actual. Disciplina reprezintă un demers teoretico-practic centrat pe analiza structurilor şi mecanismelor de funcţionare a administraţiei publice centrale şi locale a diferitor state. 

POLITICA FISCALĂ (FRIȘPA)
Anul III

Cursul universitar ,,Politica fiscală” este o disciplină de specialitate ce are o însemnătate majoră pentru viitorii specialiști în AP, contribuind la formarea unui sistem de cunoştinţe teoretice, practice şi aplicative în domeniul politicii fiscale, precum şi la crearea unor judecăţi de valoare asupra particularităţilor realizării şi a modalităţilor de perfecţionare a politicii fiscale. Politica fiscală formează un domeniu de cercetări care tratează, în special obiectivele și coordonatelor politicii fiscale, rolul politicii fiscale în realizarea dezvoltarea social-economică a statului; mecanisme de realizare a politicii fiscale: impozitele directe și indirecte,  controlul fiscal ect.

Deontologia funcției publice
Anul III

Disciplina „Deontologia funcției publice” constituie una dintre disciplinele de specialitate (S) formând viitorii specialişti în domeniul administraţiei publice. În  planul formării profesionale continue disciplina este remarcabilă din punct de vedere al caracterului dezvoltării continue a specialistului, care la anul doi de studii oferă concepte aprofundate şi cu caracter de analiză  a normelor deontologiei profesionale a viitorului funcționar public. Pentru studenţii specialităţii Administrație Publică cursul contribuie la înțelegerea și aplicarea conștientă a normelor deontologice prezente în activitatea administrativă, identificarea și utilizarea cunoștințelor deja cunoscute în formularea unor standarde de conduită pentru funcționarii publici, formarea şi dezvoltarea de competenţe pro­fesionale legate de elaborarea și fundamentarea științifico-juridică și a normelor deontologice, formarea unor atitudini conștiente   față de exercitarea corectă a activității administrative.

Achizitii publice
Anul III

 Disciplina „Achiziții publice” constituie una dintre disciplinele de specialitate (S) pentru viitorii specialişti în domeniul administraţiei publice. În planul formării profesionale continue disciplina este remarcabilă din punct de vedere al caracterului aplicativ al cunoștințelor deja acumulate, oferă concepte teoretice şi practice pentru înțelegerea domeniului achizițiilor publice. Pentru studenţii specialităţii Administrație Publică cursul contribuie la înțelegerea conceptelor legate de achizițiile publice,  operarea cu termeni juridici specifici pentru activitatea administrativă, însuşirea şi aplicarea cunoștințelor acumulate în practica elaborării, dezvoltării și aplicării contractelor de achiziție publică.

Studentul va avea abilităţi de management şi administrare în derularea unui contract de achiziţii, care este un aspect esenţial ce asigură respectarea de către ofertantul devenit contractor, a standardelor de calitate şi a cerinţelor formulate de autoritatea contractantă în relaţiile cu necesităţile sale. În special va avea capacitatea de rezolvare a problemelor  generale ce ţin de achiziţiile publice şi în particular a celor ce ţin de procedurile speciale de achiziţie publică, de capacitatea de a înţelege conceptele şi terminologia utilizate în domeniul achiziţiilor publice, ridicând standardul general de cunoştinţe la nivelul funcţionarilor publici din sfera achiziţiilor publice, vor deţine abilitatea de  organiza eficient timpul, de a achiziţiona, procesa, evalua. Studierea şi cunoaşterea subiectelor abordate în cadrul cursului va contribui la crearea unei viziuni clare asupra reglementărilor în domeniul achiziţiilor publice, va înlesni desfăşurarea corectă a procedurilor de achiziţii publice.

 

 

Contenciosul administrativ
Anul III

Cursul universitar ,,Contenciosul administrativ” este o disciplină de specialitate ce are o însemnătate majoră pentru viitorii specialiști în AP, contribuind la formarea unui sistem de cunoştinţe teoretice, practice şi aplicative în domeniul contenciosul administrativ, precum şi la crearea unor judecăţi de valoare asupra particularităţilor instituției contenciosul administrativ. Domeniul contenciosul administrativ formează un domeniu de cercetări care tratează, în special, problemele controlului exercitat asupra administraţiei publice; categorii, principii, părţile şi obiectul litigiilor de contencios administrativ; procedura de soluţionare a litigiilor de contencios administrativ în integralitatea etapelor sale.

Finanțe publice
Anul III

Cursul universitar ,,Finanţe publice” este o disciplină de specialitate ce are o însemnătate majoră pentru viitorii specialiști în Administrație Publică, contribuind la formarea unui sistem de cunoştinţe teoretice, practice şi aplicative în domeniul finanţelor publice, precum şi la crearea unor judecăţi de valoare asupra particularităţilor gestiunii finanţelor publice centrale și locale. Finanţele publice formează un domeniu de cercetare care tratează, în special, problemele veniturilor publice, cheltuielilor publice, procesului bugetar, deficitului bugetar şi a datoriei publice.

Politici de dezvoltare regională
Anul III

Disciplina Politici de dezvoltare regională este destinată studenților de la specialitatea „Administrație Publică” cu scopul de a le forma viitorilor funcționari publici competențe de planificare strategică. Disciplina respectivă își propune drept scop lărgirea cunoștințelor specialiștilor în administrația publică prin informații cu caracter modern, oportune politicilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cursul are drept obiective formarea abilităților de gândire și planificare strategică în rândul audienților. Studiere disciplinei în semestrul VI este rezonabilă și necesară din perspectiva asimilării cunoștințelor de natură specială în baza cunoștințelor generale acumulate privind drepturile dezvoltarea și managementul local durabil.

 

Sisteme și Proceduri Electorale
Anul III

Cursul Sisteme și proceduri electorale face parte din pachetul de discipline de specialitate incluse în Planurile de studii ale specialităților ”Administrație publică” (domeniul general de studii Științe Administrative) și ”Politologie” (domeniul general de studii Științe Politice), ciclul I studii superioare de licență. Disciplina Sisteme și proceduri electorale propune spre investigare mecanismele de organizare și desfășurare a alegerilor reprezentanților în autoritățile publice locale și centrale din Republica Moldova, precum și studierea practicilor și standardelor internaționale în domeniu. Disciplina se încadrează organic în logica ordonării disciplinelor de studii, completând competențele și aprofundând cunoștințele studenților în semestrul V pe dimensiunea mecanismelor de formare a guvernării locale și centrale.

Scopul disciplinei este formarea la beneficiari a abilităților de lucru în echipă, de comunicare, de leadership, de organizare a muncii etc. Realizarea obiectivelor fixate în conținutul disciplinei Sisteme și proceduri electorale va permite formarea la studenți atât a unor competențe cetățenești generale și firești pentru membrii unei societăți democratice, cât și va fundamenta unele competențe specifice, reieșind din cunoștințele necesare pentru un specialist în domeniul activității publice. Un aspect aparte se referă la implicarea autorităților administrației publice în desfășurarea procesului electoral.

Beneficiarii. Disciplina Sisteme și proceduri electorale este destinată studenților anului III, specialitățile ”Administrație publică” și ”Politologie”, ciclul I Licență, din cadrul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) a Universității de Stat din Moldova (USM), cu predare în limba română.

Urbanism și amenajarea teritoriului
Anul III

Cursul de Urbanism şi amenajarea teritoriului îşi propune să abordeze conceptele de urbanism, amenajare a teritoriului, documentaţie de urbanism şi amenajare a teritoriului, identificarea autorităţilor administraţiei publice din ţara noastră responsabile de exercitarea acestor activităţi, analizarea competenţei şi atribuţiilor acestora. 

Acest curs contribuie la formarea unor specialişti, în cadrul administraţiei publice, care să beneficieze de o pregătire şi o competenţă specială în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului.