Limba română de comunicare pentru alolingvi
Anul I

           

       Cursul are următoarele scopuri: aprofundarea şi perfecţionarea competenţelor lingvistice şi de comunicare ale studenţilor.

         Spectrul tematic corespunde cerinţelor specialităţii. Astfel, studenţii vor trebui „să accepte” rolul unui patron de magazin sau gestionar     financiar, lider sau negociator, care trebuie să comunice eficient, să genereze idei, să lucreze în grup, să-i implice şi pe alţii în discuţii etc.

           Cursul se axează pe următoarele direcţii principale: însuşirea vocabularului tematic, lucrul cu textul, teme de gramatică, studii de caz şi crearea       unor situaţii comunicative reale. Diversitatea temelor studiate va contribui la îmbogăţirea vocabularului studenţilor alolingvi cu neologisme din 

    domeniul economic. O atenţie deosebită se va acorda analizei unor greşeli de limbă, în special, a celor generate de diferenţele dintre limba română     şi limba rusă.

Moneda și credit
Anul I

Asistăm, în prezent, la internaţionalizarea relaţiilor economice, monetare şi financiare, la globalizarea lor cu efecte de potenţare a stimulentelor economice, la extinderea şi generalizarea economiei de piaţă şi la utilizarea monedei, care iese din perimetrul naţional şi trece în supranaţional şi zonal.

Moneda, după cum se ştie, joacă un rol decisiv în existenţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, dar în egală măsură, deţine o poziţie privilegiată şi în analizele decidenţilor de politici economice.

Astăzi, omenirea este afectată de o criză economică fără precedent în istorie, îngheţarea pieţelor monetare şi creşterea costurilor de finanţare s-au produs la nivel global şi au transmis un şoc violent şi pieţelor emergente, reprezentând un test serios pentru stabilitatea monedelor naţionale. 

Moneda şi creditul, ca oricare alt domeniu practic, se bazează pe documente legislative (legi, hotărâri, regulamente etc.) care urmează a fi modificate şi perfecţionate în timp.

Деньги и кредит. Monedă și credit (rus)
Anul I

 

Изучение данной дисциплины направлено на формирование фундаментальных знаний о закономерностях функционирования  денежно-кредитной сферы, банковского сектора и небанковских финансовых институтов, организации денежного обращения и расчетов в современной экономике.