S.02.A.10 Control financiar, expertiză contabilă și consultanță, cuantificat cu 7 credite ECTS
Disciplina "Diagnostic financiar" prevede studiul metodelor și procedeelor de evaluare a performanțelor și riscurilor întreprinderii, bazată pe explicarea factorial cauzală a simptomelor negative, a abaterilor de la regulile normale de funcționare în vederea descoperirii posibilităților de ameliorare a stării de sănătate financiară
Disciplina „Organizarea contabilităţii în entităţile economice” are menirea de a prezenta sisteme, principii, metode şi tehnici de organizare a contabilităţii în condiţiile economiei de piaţă, organizarea serviciului de contabilitate în cadrul entităţii economice, reglementarea normativă a contabilităţii şi raportarea financiară.
Disciplina „Organizarea contabilității în entităţile economice” participă la formarea competențelor profesionale ale personalității integre şi competențe profesionale în domeniul contabilității pentru a corespunde cerințelor actuale şi de perspectivă a pieței de muncă locale şi internaționale.
Disciplina „Situatii financiare consolidate” urmărește însușirea aspectelor teoretice și practice privind consolidarea situațiilor financiare întocmite în conformitate cu principiile IAS/IFRS. De asemenea urmărește formarea deprinderilor de valorificare în procesul decizional al informațiilor furnizate de procedurile specifice.
Disciplina „Rapoarte financiare consolidate” urmărește însușirea aspectelor teoretice și practice privind consolidarea situațiilor financiare întocmite în conformitate cu principiile IAS/IFRS. De asemenea urmărește formarea deprinderilor de valorificare în procesul decizional al informațiilor furnizate de procedurile specifice.
Disciplina se studiază la ciclul II „Masterat” și vizează cu predilecție analiza reglementărilor circumscrise în perimetrul procesului de consolidare, și prin scopul său, își propune să formeze la studenți o gândire economică, raționament profesional și deprinderi practice privind consolidarea situațiilor financiare întocmite conform cerințelor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IAS/IFRS).
Principalul obiectiv al disciplinei îl reprezintă cunoaşterea, etapizarea evoluției (IAS/IFRS) în partea ce ține de consolidarea situațiilor financiare, reflectarea evenimentelor economice în situațiile financiare ale Entității la etapa consolidarii acestora, întocmirea și prezentarea situațiilor financiare ale entităților la nivel consolidat,. O însemnătate primordială se acordă însușirii:
(a) principiilor fundamentale ale contabilităţii şi caracteristicilor calitative ale informațiilor financiare prezentate în cadrul situațiilor financiare consolidate;
(b) metodologiei privind recunoașterii și evaluării elementelor ce urmează a fi raportate ulterior în cadrul Situațiilor Financiare Consolidate;
(c) dezvăluirii informațiilor obligatorii în cadrul situațiilor financiare consolidate.
Disciplina „Rapoarte financiare consolidate” participă la formarea competențelor profesionale ale personalității integre şi competente profesional în domeniul raportării financiare pentru a corespunde cerințelor actuale şi de perspectivă a pieței de muncă locale şi internaționale.
Însușirea cunoștințelor se asigură printr-un complex de tehnici care cuprinde: lecții teoretice, seminare, studii de caz și proiecte aplicative legate de tematica cursurilor. Un loc aparte revine studiului individual a materiei de către masteranzi, iar verificarea cunoștințelor finale a studenților se realizează prin examen.
S.02.A.10 Control financiar, expertiză contabilă și consultanță. 7 CREDITE ECTS