Disciplina „Asigurarea calităţii în auditul financiar” are menirea de a prezenta politicile şi procedurile unui sistem eficient de control al calităţii lucrărilor de audit; elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor date de către Societatea de audit, auditorul întreprinzător individual în scopul asigurării rezonabile ca firma şi personalul acesteia respectă cerinţele etice relevante. Disciplina se studiază la ciclul II masterat.
Însuşirea cunoştinţelor se asigură printr-un complex care cuprinde: lecţii de curs, seminare, studii de caz, întocmirea rapoartelor cu privire la respectarea procedurilor de control al calităţii lucrărilor de audit și cu privire la transparența societății de audit, a auditorului întreprinzător individual.
Un loc aparte revine studiului individual a materiei de către masteranzi, cunoştinţele cărora se verifică prin implementarea unor metode relevante. Verificarea cunoştinţelor finale a masteranzilor se realizează prin examen.
Misiunea curriculumui la disciplina „Asigurarea calităţii în auditul financiar” în formarea profesională a masterandului este de a forma acestuia competențe specifice în domeniul auditului, finalități și deprinderi practice privind elaborarea politicilor și procedurilor unui sistem eficient de control al calității şi prezentării informaţiei privind respectarea procedurilor de control al calităţii lucrărilor de audit la toate nivelurile în cadrul Societăţilor de audit și de către auditorul întreprinzător individual.
Conţinutul disciplinei „Asigurarea calităţii în auditul financiar” cuprinde şi cerinţele generale, ce rezultă din Standardele de Audit. Studiul acestei disciplini le asigură studenţilor masteranzi pregătirea teoretică şi practica respectivă pentru a însuşi cursurile ulterioare de audit.
Limba de pregătire: română/rusă/engleză.
Disciplina „Asigurarea calităţii în auditul financiar” participă la formarea competențelor profesionale ale personalității integre şi competente profesional în domeniul auditului pentru a corespunde cerințelor actuale şi de perspectivă a pieței de muncă locale şi internaționale.
Pentru studenţii masteranzi a Facultăţii Ştiinţe Economice, programul de studii: „Audit și expertiză financiară”, studiul disciplinei „Asigurarea calităţii în auditul financiar” se încheie cu examen. Studentul se admite la examen după susținerea a două teste pe parcursul semestrului, însușirea materialul teoretic, practic din cadrul lecțiilor de seminare şi susținerea lucrului individual.
Disciplina Audit financiar avansat este destinată studenţilor de la ciclul II, masterat, specialitatea Audit şi expertiză financiară. În cadrul cursului se studiază particularităţile organizării şi exercitării auditului agenţilor economici autohtoni (auditul general).
Tematica prelegerilor şi a seminarelor ia în discuţie problemele ce ţin de reglementarea juridică a auditului în Republica Moldova, aspecte ale Codului eticii Profesionale a contabililor şi auditorilor profesionişti, activitatea auditorului cu privire la acceptarea angajamentului de audit, modul de planificare a auditului, organizarea controlului calităţii lucrărilor de audit, evaluarea controlului intern şi procedurile de testare selectivă, obţinerea dovezilor de audit, exercitarea auditului situațiilor financiare, finalizarea auditului, modul de întocmire a raportului de audit şi prezentare a rezultatelor auditului.
Auditul performanței se studiază la Ciclul II, Masterat și oferă informații relevante în ceia ce privește maniera de implimentare și consecințele activităților publice.
Auditul performanței constituie o evaluare sau o examinare independenta a misiunii în care o activitate, un program sau o instituție funcționează în mod eficient și eficace cu respectarea economicității.
Disciplina „Auditul performanţei” oferă informații
relevante în ceia ce privește maniera de implementare şi consecințele
activităților publice. Disciplina dată se studiază la ciclul II master, care
formează studenților masteranzi o gândire economică şi deprinderi practice
privind evaluarea regularităţii, legalităţii, economicităţii, eficienţii şi
eficacităţii gestionării resurselor financiare publice şi patrimoniului public,
precum şi a modalităţii în care autorităţile publice îşi îndeplinesc
atribuţiile la gestionarea banilor publici.
Disciplina Auditul Regularității se studiază la ciclul II masterat. Disciplina constă în oferirea unei asigurări rezonabile referitor la faptul că situațiile financiare ale entității nu prezintă denaturări semnificative și oferă o imagine fidelă și reală a situației patrimoniului și a celei financiare, iar operațiunile financiare efectuate legal.
Se va discuta și analiza următoarea tematică: AR aspecte de fond, Planificarea AR, Exercitarea AR, Evaluarea rezultatelor, Raportarea in AR, Documentele de lucru, Auditele tematice.
Stagiile de practică la specialitate, ciclul II, masterat constituie o parte integrantă obligatorie a procesului educațional și are ca scop aprofundarea cunoștințelor acumulate de către studenții masteranzi, formării de competențe în domeniul de contabilitate și audit.
Stagiile de practică reprezintă un element esenţial şi în cadrul socializării profesionale a masteranzilor. Succesul absolvenţilor pe piaţa muncii va depinde, în bună măsura, de gradul în care aceştia vor cunoaște specificul activității profesionale.
Fiind un element al procesului educațional şi principalul liant dintre procesul de învățământ şi activitatea profesională, asigură formarea competențelor profesionale şi acumularea experienței privitor la organizarea şi realizarea activităților în domeniul profesional.
Stagiile practicii de masterat pentru specialitatea „Audit și expertiză financiară”au scopul pregătirii specialistului cu o calificare corespunzătoare şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice acumulate în procesul de studii la USM precum şi de a însuși practica organizării contabilității în baza standardelor naționale și internaționale de contabilitate și aprofundarea în raportarea financiară, practica diagnosticului financiar, realizării unei misiuni de audit și asigurării calității lucrărilor de audit.
Practică la specialitate participă la formarea competențelor profesionale ale personalității integre şi competente profesional în domeniul contabilității în diferite sectoare a economiei și de audit pentru a corespunde cerințelor actuale şi de perspectivă a pieței muncii locale şi internaționale.
La finele stagiilor de practică masterandul prezintă coordonatorului ştiinţific rezultatele activităţii de cercetare pentru aprobare şi admitere la susținere a Raportului de practică.