Finanţele publice reprezintă relaţii sociale, de natură economică, exprimate înformă bănească, ce apar în procesul repartiţiei PIB în legătură cu satisfacerea nevoilor colective ale societăţii.
Nevoile generale ale societăţii sunt satisfăcute cu ajutorul fondurilor băneşti aflate la dispoziţia autorităţilor publice, constituite pe seama transferului de valoare, de putere de cumpărare de la diverse persoane fizice şi juridice la dispoziţia organelor administraţiei de stat, centrale şi locale. De la aceste fonduri se efectuează transferuri de putere de cumpărare către diverşi beneficiari :persoane fizice şi juridice. Procurarea şi distribuirea resurselor financiare publice se realizează în procesul redistribuirii PIB cu ajutorul unor metode şi instrumente specifice, într-un cadru juridic adecvat, în scopul satisfacerii nevoilor sociale şi al influenţării activităţii economice. Aceste distribuiri şi redistribuiri de resurse băneşti au loc între persoane fizice şi juridice, prin intermediul autorităţilor publice centrale şi locale şi afectează, direct sau indirect, întreaga economie naţională şi pe toţi membrii societăţii în calitate de contribuabili sau de beneficiariai resurselor distribuite de la fondurile financiare publice.
Acest curs este destinat studenților-masteranzi ciclul II, specialitatea Finanțe și bănci.
Disciplina Audit intern în sectorul public este destinată studenților Ciclului II, masterat, program Finanțe publice și fiscalitate. Scopul disciplinei Audit intern în sectorul public este de a forma şi/sau dezvolta competenţe profesionale în domeniul gestiunii finanţelor publice prin desfăşurarea unor activităţi de audit intern. Studiile de caz au ca obiectiv o mai bună înţelegere a procedurii de audit intern în sectorul public în Republica Moldova.
Disciplina Managementul finanţelor publice urmăreşte scopul de forma şi/sau dezvolta competenţe profesionale de elaborare proiectul (planul) de cheltuieli în sectorul bugetar (raion, sat, comună); previziune a diferitor indicatori și de planificare bugetară ale specialistului în domeniul gestiunii finanțelor publice. Managementul finanţelor publice vine sa completeze cunostintele în domeniul teoriei bugetare si a cadrului normativ - legal circumscris acestui domeniu în Republica Moldova.
Din aceasta perspectiva, cursul are ca obiectiv formarea de competențe de cunoaștere, aplicarea instrumentarului de gestiune financiară în vederea fundamentării soluţiilor pentru o gestionare financiară eficientă a sectorului public. Studiile de caz au ca obiectiv o mai bună înţelegere a procesului bugetar. Studiile de caz care vor fi soluționate în cadrul seminariilor de către studenţi vor amplifica cunoștințele teoretice și vor dezvolta abilități de identificare, prelucrare și interpretare a informaţiei disponibile despre dinamica și structura bugetului public național.