Finanţe corporative
Semestrul I

Finanțele corporative, prin misiunea curriculumului în formarea profesională și în calitate de domeniu modern al finanțelor, comportă în sine o varietate de teorii, metode, principii, tehnici și proceduri de gestionare financiară, decizii de finanțare, costul surselor și structura capitalului, efectele deciziilor de repartiție a dividendelor și altele. Dezvoltarea unei politici financiare flexibile care să țină seama de realitățile lumii moderne necesită un studiu complex al finanțelor corporative în două direcții importante: curentă, care permite evaluarea schimbărilor de moment și de perspectivă, ce oferă o reflecție asupra modului în care se poate schimba poziția companiei pe piață în contextul schimbărilor din mediul extern.

Astfel, „Finanţele corporative” urmăresc scopul de forma şi/sau dezvolta competenţe profesionale avansate specialistului în domeniul gestiunii financiare a corporației, iar cei interesați pot obține competențe de gestiune a resurselor financiare și investirea eficientă a acestora, precum şi o viziune reală asupra unor aspecte mai speciale ale acestui curs: repartiția profitului și organizarea politicii de dividend în condiții de risc și incertitudine, gestiunea procesului de divizare, fuziune și achiziții de companii, etc. Din această perspectivă, cursul încearcă să ofere soluţii pentru o mai bună gestionare a finanțelor corporative.

Acest curs este destinat masteranzilor de la programul ”Gestiune finanțelor și contabilitate în afaceri” și FPF.

Pentru promovarea disciplinei se va susține în mod obligatoriu: 

a) testări curente - 2; 

b) evaluare produsul activității individuale (predare până la 10.11.2022);

c) examen final. 

Tehnologii IT și software în domeniul financiar și contabil
Semestrul I

Cursul "Tehnologii IT și software în domeniul financiar și contabil" ocupă un loc important în formarea competențelor specifice ale programului de formare profesională în domeniul sistemelor informaţionale financiare și contabile. 

Studiul acestei discipline permite studenţilor să acumuleze cunoştinţe și deprinderi practice necesare  pentru a genera rapoarte financiare de diferite complexități, realiza activităţi de audit în timp real a datelor de diferite formate şi dimensiuni la o viteză mare de prelucrare, flexibilitate, portabilitate, automatizare şi putere de sugestie. Această disciplină aduce o serie de argumente teoretice şi exemple practice în favoarea utilizării facilităţilor Excel PowerPivot, PowerQuery, Power View și PowerMap în activităţi de raportare şi audit. Se contribuie şi la descrierea unei tehnici utile în obţinerea de rapoarte complexe cu comportament dinamic şi specifice aplicaţiilor de Business Intelligence.