Biotehnologii Agricole
Semestrul III

        În ultimele decenii, şi mai ales în anii care marchează începutul secolului 21, întreaga lume a asistat şi asistă la progrese științifice deosebite. Printre domeniile aflate în top, se numără şi biotehnologiile, a căror dezvoltare este susţinută atât de descoperirile recente din biologie, microbiologie, biochimie, inginerie genetică.

        Necesitatea elaborării cursului Biotehnologii Agricole este determinată de problemele ecologice globale și rezultatele înregistrate în domeniul cercetării și aplicării mecanismelor naturale și a entităților biologice în procedeele tehnologice de elaborare a produselor noi în biotehnologiile moderne. 

Genetica umană
Semestrul III

În cadrul cursului „Genetica umană” masteranzii ascultă un ciclu de lecţii de sinteză a informaţiei în domeniu care reflectă noţiunile de genom, genotip, haplotip, ereditatea şi patologia, clasificarea patologiilor genetice, particularităţile bolilor genetice, bolile cromozomiale, factorii de risc pentru naşterea copiilor cu anomalii cromozomiale, bolile monogenice (moleculare), genetica celor mai frecvente boli monogenice, boli multifactoriale. Clasificarea generală a bolilor cu predispoziţie ereditară. Metode de diagnostic în genetica medicală.

Bioinformatica
Semestrul III

este disciplina care integrează biologia, ştiinţa despre calculatoare şi tehnologia informaţiei. Aceasta este un domeniu ştiinţific nou, interdisciplinar, cu o evoluţie ascendentă catalizată de dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi a realizărilor în domeniul biologiei moleculare din ultimile decenii.

Există trei direcţii majore de cercetare în bioinformatică:

  • elaborarea unor algoritmi şi statistici aplicate în analiza datelor pentru a pune în evidenţă elemente comune sau specifice;
  • utilizarea instrumentelor informaticii în analiza secvenţelor de nucleotide şi aminoacizi, structura proteinelor etc. şi interpretarea rezultatelor;
  • dezvoltarea şi implementarea unor programe matematice care să permită accesul eficient şi procesarea informaţiei.