Résultats de la recherche: 9
De mai mult de un secol psihanaliza rămîne una dintre cele mai importante forme de intervenţie psihoterapeutică cunoscută de cultura europeană și una dintre cele mai remarcabile teorii asupra funcționării psihice. Cursul Bazele psihanalizei are drept obiectiv central formarea unei culturi psihanalitice, care să presupună cunoaşterea terminologiei psihanalitice și a instrumentariului tehnic de lucru, astfel încât să asigure preluarea din cadrul școlii psihanalitice a cunoștințelor care vor înbogăți potențialul de abilități și competențe ale psihologului clinician. Respectiv, obiectivul central al acestui curs este reprezentat de abilitatea masterandului de a aplica cunoştinţele psihanalitice în diferite domenii de activitate ale psihologului clinician (consiliere psihologică, intervenţii la nivel preventiv, analiza fenomenelor clinice şi psihosociale). Fiind o introducere în domeniul psihanalitic, cursul se axează pe tematici centrale ale psihanalizei: concepte psihanalitice de bază, forme de manifestare ale inconştientului, evoluția teoriei şi tehnicii psihanalitice în perioada freudiană şi postfreudiană, relația terapeutică în psihanaliză ș.a.
Printre competențele formate în cadrul prelegerilor și seminarelor se vor regăsi: cunoaşterea, aplicarea şi integrarea cunoştinţelor teoretice ale psihanalizei; dezvoltarea abilităţilor de autoanaliză; capacitatea de a elabora profiluri psihologice din perspectiva psihanalitică; elaborarea pronosticului psihologic din perspectivă psihanalitică; analiza materialului clinic din perspectivă psihanalitică; gestionarea propriului contratransfer prin dezvoltarea abilităţilor de autoanaliză; utilizarea bazei teoretico-practice a psihanalizei pentru formarea competenţelor de consiliere și psihoterapie.
Studiul Calculului Integral, deși nu obligatoriu în toate programele de informatică, aduce beneficii semnificative. Relevanța sa depinde de direcția aleasă în informatică, inclusiv în procesarea imaginilor, analiza algoritmilor, modelarea fenomenelor reale și analiza datelor. Această învățare oferă o bază matematică solidă și abilități esențiale pentru cariera în informatica aplicată, contribuind la dezvoltarea tehnologiilor inovatoare și rezolvarea problemelor complexe din domeniu.
CERCETĂRI APROFUNDATE ÎN FINANȚE (PE DOMENII)
profilul ştiinţific – 522. Finanțe, contabilitate, analiza economică
Disciplina Cercetări aprofundate în finanțeeste axată pe problematica stiintei finantelor, managementului financiar în sectorul public și corporativ, cu focalizare pe cunoaşterea celor mai recente abordări teoretice, metodologice și practice în gestiunea finanțelor publice și corporative, strategiilor şi politicilor de piaţă a băncilor, a piețelor de capital în contextul globalizării şi integrării europene a sectorului bancar, a tehnicilor de evaluare şi protecţiei la risc. Fiecare din cele 6 teme se parcurg în semestrul al II-lea al anului I de studiu.
Bibliografia, obligatorie sau facultativă, după caz, este stabilită de comun acord cu doctorandul, în funcţie de tema cercetării. Activitatea se încheie cu un test de verificare şi sustinerea unui referat pe probleme de specialitate, având ca subiect o temă aleasă de către doctorand, încadrată obligatoriu ca subiect, în perimetrul disciplinei. Scopul disciplinei este formarea competenței de cercetare.
Cercetări aprofundate în finanțe (pe domenii) constituie unul dintre unul dintre domeniile cu cele mai bogate izvoare de laureați ai Premiului Nobel în Economie care provin din filiera Finanțelor.
Obiectivul general al acestei discipline: furnizarea unor aptitudini pentru elaborarea de lucrări științifice în domeniu (elaborarea unei teze de doctorat), precum și dezbaterea unor teme spcifice; să dezvolte capacitatea de analiză şi sinteză a doctoranzilor, prin cunoașterea, însuşirea unor concepte, raționamente, metode şi tehnici analitice de cercetare aprofundate, cuantificare şi interpretare a fenomenelor şi proceselor economice și financiare din diverse domenii.
Competențele formate:
- cunoaşterea avansată a conceptelor, teoriilor şi modelelor financiare utilizate în analiza financiară la nivel micro- si/sau macroeconomic;
- aplicarea de concepte, metode, procedee de analiză financiară pentru realizarea de proiecte şi analize specifice domeniului financiar prin culegerea, prelucrarea şi interpretarea informaţiilor financiare din economie în vederea identificării de soluţii pentru problema științifică soluționată;
- analiza critic-constructivă şi elaborarea de judecăţi științifice de valoare argumentate în domeniul finanțelor;
- utilizarea avansată a instrumentarului conceptual-metodologic al domeniului Finante în realizarea de studii, rapoarte, proiecte de cercetare, previziuni privind fenomenele financiare înregistrate la nivel de entitate publică, privată sau la nivel de piaţă financiară naţională sau internaţională.
Cursul Limba Engleză contemporană cu aplicare la traducere I este destinat studenților ciclului I
Licență de la domeniul general de studii Filologie, specialitatea Traducerea şi Interpretarea. Limba
Engleză și limba B și va fi predat în limba engleză.
Acest curs reprezintă în primul rând o consolidare a fondamentelor fonetico-fonematice a limbii
engleza, în al doilea rând o introducere în particularităţile lexico-gramaticale ale englezei contemporane.
Se propune o iniţiere în analiza lexicală, gramaticală și pragmatică cu elemente de traducere a unui şir de
dialoguri, de texte informative şi descriptive variate tematic cu dificultate în creştere. Pentru a dezvolta
deprinderea de decodare, sintetizare, prezentare a diferitor mesaje, cursul prevede un număr de ore
semestrial pentru prezentarea, discutarea lecturii individuale recomandate de profesor.
Cursul dat îşi propune o serie de obiective generale axate pe dezvoltarea competenţelor gnoseologice,
praxiologice şi comunicative ale studentului pe parcursul anului de studiu. Se va pune accentul pe
asimilarea activă şi continuă a vocabularului (sinonimie, antonimie, polisemie, familii de cuvinte,
frazeologisme, expresii noi etc.). Se va atrage atenţia la procedeele gramaticale, lexicale şi sintactice de
construire a unui text, ceea ce va ajuta la organizarea logico-semantică şi formală a mesajului, la
dezvoltarea capacităţilor de a dialoga, de a exprima păreri, de a argumenta, de a construi monologuri
informative, descriptive, interpretative și de a forma competenţe de comunicare scrisă şi orală.
Fenomenele lexico-gramaticale vor fi studiate şi însuşite în comparaţie cu fenomenele corespondente din
limba maternă.
Cursul Limba Engleză contemporană cu aplicare la traducere I este destinat studenților ciclului I Licență de la domeniul general de studii Filologie, specialitatea Traducerea şi Interpretarea. Limba Engleză și limba B și va fi predat în limba engleză.
Acest curs reprezintă în primul rând o consolidare a fondamentelor fonetico-fonematice a limbii engleza, în al doilea rând o introducere în particularităţile lexico-gramaticale ale englezei contemporane. Se propune o iniţiere în analiza lexicală, gramaticală și pragmatică cu elemente de traducere a unui şir de dialoguri, de texte informative şi descriptive variate tematic cu dificultate în creştere. Pentru a dezvolta deprinderea de decodare, sintetizare, prezentare a diferitor mesaje, cursul prevede un număr de ore semestrial pentru prezentarea, discutarea lecturii individuale recomandate de profesor.
Cursul Limba Franceză contemporană cu aplicare la traducere I este destinat studenților ciclului I Licență de la domeniul general de studii Filologie, specialitatea Traducere şi Interpretare. Limba franceză și limba engleză și va fi predat în limba franceză.
Se propune o iniţiere în analiza lexicală, gramaticală și pragmatică cu elemente de traducere a unui şir de dialoguri, de texte informative şi descriptive variate tematic, cu dificultate în creştere. Pentru a dezvolta deprinderea de decodare, sintetizare, prezentare a diferitor mesaje, cursul prevede un număr de ore semestrial pentru prezentarea lucrului individual. Competențele studenților sunt verificate și perfecționate cu ajutorul Metodei Edito B2 (fonetică, comunicare orală, comunicare scrisă etc.), reportajelor TV 5 Monde, culegerii „Limba franceză prin exerciții de traducere” (S. Dănăilă, I. Biță, Polirom) etc.
Cursul dat îşi propune o serie de obiective generale, axate pe dezvoltarea competenţelor gnoseologice, praxiologice şi comunicative ale studentului pe parcursul anului de studiu. Se va pune accentul pe asimilarea activă şi continuă a vocabularului (sinonimie, antonimie, polisemie, familii de cuvinte, frazeologisme, expresii noi etc.). Se va atrage atenţia la procedeele gramaticale, lexicale şi sintactice de construire a unui text, ceea ce va contribui la organizarea logico-semantică şi formală a mesajului, la dezvoltarea capacităţilor de a dialoga, de a exprima păreri, de a argumenta, de a construi monologuri informative, descriptive, interpretative și de a forma competenţe de comunicare scrisă şi orală. Fenomenele lexico-gramaticale vor fi studiate şi însuşite în comparaţie cu fenomenele simlare din limba maternă.
Finalitatea: Disciplina contribuie la pregătirea specialiștilor vorbitori de franceză/ româna, care vor fi capabili sa utilizeze terminologiile specializate in activitatea manageriala și redacționala. Activitățile practice de la curs vor servi drept repere pentru studenții care își vor desfășura activitatea profesională ulterioară în companii internaționale, centre de supraveghere mediatica, ministere si departamente, birouri de traduceri, centre private de limbi străine. Cursul contribuie la gestionarea procesului educaţional şi a comunicării didactice eficiente, precum și la planificarea autoperfecționării profesionale: filologice, socio-lingvistice, interculturale şi digitale în cadrul orelor de limbă franceză.
urriculum-ul disciplinei Managementul resurselor umane este conceput pentru formarea profesională a specialiștilor de înaltă calificare și are menirea să formeze și să dezvolte cunoștințe, deprinderi și aptitudini manageriale viitorilor specialiști și manageri care vor activa în cadrul organizațiilor.
.1 Tehnologia informaMatematici aplicate constă în formarea competențelor profesionale specifice și a finalităților de studiu ce țin de utilizarea conceptelor, teoriilor și metodelor acestei discipline, care se referă la vectori, linii și suprafețe în plan și în spațiu, spații vectoriale, operatori liniari, funcții biliniare, serii numerice și funcționale, funcții de mai multe variabile, ecuații diferențiale ș.a.
Cursul Matematici aplicate include câteva compartimente ale matematicii, cum ar fi: geometria analitică, algebra liniară, analiza matematică și ecuaţii diferenţiale. Cursul serveşte drept suport teoretic, metodologic şi aplicativ pentru diverse discipline incluse în planurile de învăţământ la specialităţile TI. Este direcţionat spre elaborarea metodelor de rezolvare a unor probleme legate cu domeniul tehnologiilor informaționale.
În afară de înzestrarea viitorului specialist în Tehnologii informaționale cu un instrument eficient de studiu şi elaborare a diferitor modele, cursul Matematici aplicate va forma deprinderi de a judeca logic, de a analiza diverse situaţii şi de a argumenta deciziile, de a formula clar şi corect problemele, de a propune diverse metode pentru soluţionarea lor.
Cursul Matematici aplicate este unul fundamental, destinat studenților anului I, ciclul I Licență, specialitatea Tehnologia informației, Facultatea de Fizică și Inginerie. Cursul este predat în limba rusă.
Programarea în Python a fost introdusă pentru studiu la anul I licență, deoarece în ultimii ani limbajul de programare Python a crescut vertiginos în domeniile de utilizare. Azi acest limbaj se află în top trei cele mai utilizate limbaje de programare. De la apariția sa în anul 1991 și pînă azi a devenit aplicabil de dezvoltatorii de software, cercetători, elevi, studenți, dar și mulți alți specialiști, deoarece Python este un limbaj de programare de nivel înalt, interpretabil, cu o sintaxă simplă, ceea ce face codul ușor de citit și extrem de ușor de utilizat, chiar și de începători.
Cursul Programarea în Python are statutul de curs fundamental. Cursul este planificat pentru studenţii anului I, specialitatea Informatică și Informatică aplicată şi are drept scop studierea limbajului de programare Python, care va putea fi utilizat ulterior pentru de studenţii interesaţi în realizarea calculelor matematice, pentru dezvoltarea aplicațiilor desktop, dar și ale aplicațiilor web, în analiza datelor, în machine learning etc. De asemenea, în cadrul acestui curs studenții vor face cunoștință cu cele mai uzuale biblioteci și framework-uri Python.