Opțiuni înscriere

Paradigme de Programare
Semestrul I

Cursul  de „Paradigme de Programare” este o dezvoltare și încununare firească a cursurilor de programare ținute la ciclul I de licență și în special a programării funcționale care tratează procesul de calcul ca evaluare a funcțiilor matematice, evitând datele muabile și schimbările de stări. În cadrul cursului se compară paradigmele de programare tradiționale cu cea funcțională, care este una declarativă și se bazează pe câteva concepte de bază: lipsa efectelor laterale și a datelor muabile, funcții pure și compoziția lor, iar programarea se efectuează prin expresii sau declarații și nu prin instrucțiuni. Acest lucru servește ca punct de referință pentru compararea paradigmelor de programare, a codurilor și fragmentelor de program. Se cere de menționat că în codul funcțional valoarea unei funcții depinde doar de valorile argumentelor și nu se modifică odată cu schimbarea stărilor globale sau locale, ceea ce contrastează esențial cu programarea procedurală în care stările programului influențează valorile uneia și aceleiași funcții pentru valori fixate ale argumentelor. În programarea funcțională nu există proceduri, cicluri și variabile. Doar funcții. Codul de program în programarea funcțională este unul succint, lizibil și extrem de eficient. Sunt aceste lucruri avantajoase ori nu? Cursul dat urmează să dea răspuns la această întrebare, dar și la multe altele.

Cursul de Paradigme de Programare are statutul de curs fundamental.  Este destinat studenților/masteranzilor de la Programul de master Informatică Aplicată, anul I. El include concepte și tehnici de programare caracteristice mai multor paradigme de programare: programarea procedurală, programarea orientată pe obiecte, programarea funcțională, programarea bazată pe reguli și paterne, programarea recursivă etc.

Cursul are scopul și rolul de a aprofunda cunoștințele teoretice și abilitățile practice de programare, obținute în cadrul cursurilor  anterioare. Ei însușesc sistemul Mathematica, limbajul Wolfram, precum și multiplele paradigme de programare specifice limbajului: programarea funcțională, programarea bazată pe reguli și paterne, programarea recursivă, programarea procedurală etc.

Studiul teoretic al conceptelor și principiilor limbajului Wolfram, precum și al paradigmelor de programare asigurate de sistemul Mathematica și limbajul Wolfram, este succedat de aplicații orientate spre soluționarea problemelor concrete din cadrul cursurilor universitare, dar și din cadrul variatelor domenii de activitate umană.

Instruirea se efectuează în limbile română și rusă.

Autoînscriere (Student)
Autoînscriere (Student)