Opțiuni înscriere

Instrumente și sisteme de plăți
Anul III

Începutul secolului XXI se caracterizează printr-o adevărată revoluţie în domeniul informaticii şi telecomunicaţiilor care aduce modificări radicale și în sistemul de plăţi (inerbancare) prin trecerea de la instrumentele de plată pe suport hârtie la instumentele pe suport electronic şi de la operaţiunile bancare la ghişeu "faţă la față" la plățile la distanță "banca la domiciliu". Aceste transformări conduc la realizarea dezideratului agenţilor economici: ca tranzacţiile financiare să se realizeze aproape simultan cu cele economice şi dorinţa populaţiei, ca transferurile de fonduri să se facă aproape instantaneu cu primirea instrucţiunii de către bancă, adică toate plăţile să se realizeze în timp real.
În acest sens, disciplina „Instrumente şi Sisteme de plăţi” pune la dispoziţia celor interesaţi, şi în primul rând a studenţilor de la specialitatea Finanțe și Bănci, un curs care tratează sistemul național de plăţi al Republicii Moldova, inclusiv în interconexiunea sa cu sistemele de plăți folosite în alte state.
Disciplina în cauză are tangenţe esenţiale cu alte discipline care se studiază la Departamentul Finanţe şi Bănci orientate spre activitatea financiară, bancară, valutară, de credit, precum Monedă și credit, Activitate bancară, Finanţe internaţionale ş.a.
Studierea cu succes a acestui curs pozitiv influențează asupra cunoașterii altor discipline financiar-bancare, precum și la formarea unor specialiști calificați în domeniul menționat.

2023
2023