Opțiuni înscriere

Metode cantitative avansate în cercetarea sociologică
Semestrul II

Una din funcțiile managerilor organizațiilor/serviciilor de asistenta socială este cea de cercetare-dezvoltare: activitățile care se desfășoară în cadrul organizației au ca scop realizarea obiectivelor din domeniul producerii de noi idei și transformarea ideilor în noutăți utile pentru dezvoltarea pe viitor a organizației (servicii noi, programe sociale noi, metodologii, tehnologii noi, atragerea de fonduri, investiții pentru dezvoltare, noi metode de organizare). Cercetările menționate pot fi realizate prin diferite metode calitative și/sau cantitative.

Cercetarea sociologică prin aplicarea metodelor cantitative presupune colectarea datelor cu utilizarea diferitor instrumente, adecvate metodelor aplicate, iar prelucrarea și analiza datelor − prin utilizarea aplicațiilor statistice. Cursul propus oferă o descriere a celor mai des utilizate metode cantitative în cercetarea sociologică și a etapelor, necesare de a fi parcurse: planificarea cercetării, elaborarea instrumentelor, construirea eșantioanelor sau selectarea indivizilor spre a fi cercetați, organizarea și prelucrarea datelor, analiza și prezentarea rezultatelor. Pentru prelucrarea și analiza statistică elementară și avansată a datelor din domeniul social este folosit programul SPSS.

Cele menționate argumentează introducerea în planul de studii al programului de master Managementul serviciilor sociale a disciplinei Metode cantitative avansate în cercetarea socială, ea având scopul de a forma la studenți deprinderi de organizare a cercetărilor sociologice cantitative și de utilizare a programului SPSS pentru prelucrarea și analiza datelor obținute din acestea atât pe parcursul studiilor, cât și în activitatea profesională.

Autoînscriere (Student)
Autoînscriere (Student)