Opțiuni înscriere
Putem afirma cu certitudine că în absolut toate experiențele gândirii filosofice și științifice au existat preocupări antropologice. Ideile antropologice sunt legate de destinul omului în lume, care este determinat de realitatea lui dublă: natura biologică și natura lui spirituală. Natura biologică a fost mereu privită prin intermediul trebuințelor fiziologice, în timp ce natura spirituală este înțeleasă în 2 planuri: un plan al ființei limitate sau finite și un plan extramundan în care se realizează conexiunea dintre om și divinitate.
Antropologia a debutat ca știință a istoriei. Antropologii sec.XIX considerau că fenomenele socio-culturale erau guvernate de legi și principii care pot fi descoperite. Această convingere, existentă încă înainte ca științele sociale să-și formeze teorii și metode, era dublată de viziunea iluministă a umanității – concomitent încrezătoare în emanciparea socio-culturală a oamenilor și critică față de îndepărtarea acestora de natura lor inocentă. Această dublă sensibilitate față de tradițiile culturale și față de procesele schimbării sociale va caracteriza întotdeauna discursul antropologic.
Cursul de Istoria antropologiei are ca scop principal familiarizarea studenților de la anul I cu principalele concepte, cu principalele probleme sociale analizate. Cursul este orientat spre dezvoltarea unui obiectiv atât informativ, cât și unul de natură formativă.