Opțiuni înscriere
Metodele alternative de soluţionare a conflictelor sunt metode moderne şi progresiste de soluţionare a conflictelor, o alternativă eficace la modalităţile judiciare statale de reglementare a disputelor. În statele occidentale, în special în Uniunea Europeană şi în Statele Unite ale Americii, aplicarea SAL a s-a popularizat extensiv în ultimele decenii, fiind o soluţie în vederea îmbunătăţirii actului justiţiei și a creşterii nivelului de încredere a populaţiei în corectitudinea şi profesionalismul actorilor implicaţi în procesul de înfăptuire a justiţiei. Reglementarea extrajudiciară a disputelor reprezintă soluţii durabile şi implică cheltuieli financiare minime faţă de procedura judiciară, producând un impact pozitiv asupra sistemului judiciar, care este decongestionat, eficientizat şi concentrat asupra cauzelor de interes public.
Principalele metode alterative de soluţionare a conflictelor sunt arbitrajul, medierea, concilierea, ş.a., sistemul lor fiind tratat ca şi pilon important al justiție într-un stat de drept. În Republica Moldova SAL sunt reglementate, printre altele, de legi naţionale : Legea cu privire la arbitraj, Legea cu privire la arbitrajul comercial internaţional, Legea cu privire la mediere; Codul Civil; Codul de Procedură Civilă; Codul Penal; tratate internaţionale : Convenţia Europeană cu privire la arbitrajul comercial internaţional (Geneva,1961), Convenţia privind recunoaşterea şi executarea sentinţelor arbitrale străine (New York, 1958), ş.a. De asemenea, aplicarea SAL este pe larg promovată în sistemul Consiliului Europei, printr-un set de recomandări, precum şi în cadrul Uniunii Europene, prin directive şi regulamente europene. Metodele SAL au devenit şi în Republica Moldova o prioritate naţională, confirmată prin documente de politici publice, proiecte de asistență tehnică, etc. Implementarea mecanismelor alternative este inclusă pe agenda europeană a Republicii Moldova, fiind abordată și în strategiile şi programe de activitate ale Guvernului Republicii Moldova.
Importanţa şi actualitatea cursului: Instruirea juriştilor în domeniul SAL este o precondiţie pentru consacrarea acestor noi modalităţi de reglementare a disputelor, de unde importanţa şi actualitatea introducerii unui curs special pentru studenţii in programul de master. Disciplina juridică „Metode alternative de soluţionare a conflictelor” este consacrată în curriculele universitare ale facultăţilor de drept, în special în categoria cursurilor de specializare şi de formare a aptitudinilor practice şi de sinteză.
Scopul disciplinei juridice „Metode alternative de soluţionare a conflictelor” este de a forma competenţele profesionale ale viitorului jurist în domeniul aplicării, utilizării şi dezvoltării metodelor alternative sistemului judecătoreşti, în corespundere cu principiile generale ale dreptului, prin studierea, cercetarea şi integrarea noţiunilor de bază ale dreptului. Obiectivul acestei discipline este de a instrui studenţii privind instituţiile juridice din sistemul SAL; specificul gestionării metodelor SAL, a tehnicilor şi modalităţilor de organizare a acestora; a tipurilor de comunicare, facilitare, intermediere în cadrul reglementării diferitor categorii de conflicte; privind aplicarea integrată şi sui generis a formelor amiabile de soluţionare a conflictelor în cadrul procedurilor jurisdicţionale şi în exteriorul acestora.
Locul cursului „Metode alternative de soluţionare a conflictelor”în cadrul pregătirii profesionale a masteranzilor, este esenţial, fiind o componentă intrinsecă a studiilor de masterat, datorită dimensiunii sale analitice, profesionale şi a practicii integrate, prezentând conexiuni cu celelalte discipline juridice de bază din programul de licenţă în drept, şi din programul de master.