Opțiuni înscriere
Semantica lexicală ca ştiinţă a fost creată încă la sfârşitul secolului al XIX-lea, însă un adevărat avânt a cunoscut în a doua jumătate a secolului XX, continuând până în prezent să ocupe un loc important printre disciplinele lingvistice. Semantica, în accepţie largă, este ştiinţa care se ocupă de studierea sensurilor cuvântului şi a evoluţiei lor. Cercetările în domeniul semanticii descriptive şi istorice au atras şi atrag atenţia unui mare număr de lingvişti din toate ţările. Spre sfârşitul secolului trecut, în legătură cu sporirea extinderea sferei de preocupări a semanticii, care a ajuns să studieze conţinutul semnificativ al tuturor tipurilor de unităţi lingvistice, are loc o diferenţiere din ce în ce mai pronunţată a termenilor semantică şi semasiologie: primul se întrebuinţează pentru desemnarea ştiinţei care studiază sensul în general, iar al doilea – se foloseşte, mai ales, pentru desemnarea ştiinţei care studiază sensul lexical al cuvântului. Cea de-a doua componentă a semanticii lexicale este onomasiologia – ştiinţa care studiază denominaţia, adică mijloacele de exprimare a unei anumite noţiuni într-o limbă sau mai multe.
Prezentul curs are drept obiectiv familiarizarea audienţilor programului de master „Limbă, literatură și civilizație românească” cu problemele de bază discutate în semantica lexicală contemporană, dar şi cu unele aspecte legate de evoluţia ei ca ştiinţă. Disciplina are ca obiectiv formarea unor competențe profesionale specifice profilului programului de master, cum ar fi: identificarea și analiza proceselor, a fenomenelor și tendințelor de dezvoltarea a științei filologice; aplicarea unor noi metode de cercetare a limbii; documentarea temeinică pentru realizarea unui eventual studiu individual etc.
Limba de predare: româna.
Beneficiarii cursului de Semantică lexicală sunt studenții de la programul de master „Limbă, literatură și civilizație românească”.