Opțiuni înscriere
Disciplina Istoriografia (Istoria Românilor în Epoca Contemporană) este destinată studenților anului III de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova și are drept scop evidențierea principalelor curente istoriografice referitoare la istoriei românilor din 1918 și până în prezent.
Conținutul disciplinei prevede cunoașterea cercetătorilor consacrați, a școlilor științifice referitoare la istoria românilor în intervalul de timp menționat, România interbelică, formarea RASS Moldovenești/RSS Moldovenești și evoluția istorică a acestor entități spațiale, România în al Doilea Război Mondial, România postbelică, istoria recentă a României și a Republicii Moldova.
Mai mult ca în alte perioade istorice, cea contemporană a fost aservită politicului. În cunoştinţă de cauză, Mihail N. Pokrovski (1868–1932), persecutat de Iosif V. Stalin, (1878–1953) avea să precizeze că „istoria este politica timpului prezent aruncată în trecut”.
În prezent, istoricul din spațiul românesc are posibilitate să cerceteze și să fie autorul unor studii științifice fără a fi obstrucționat de cenzură. În exercitatea „meseriei de istoric” (după formula consacrată a istoricului francez Marc Bloch), în plină explozie a lumii virtuale, cea mai mare barieră devine autocenzura. Totodată, istoricul preocupat de segmental terminal al istoriei nu trebuie să uite că „cel mai prost judecător al epocii contemporane este contemporanul însuşi” (Vasile Cristian).
În cadrul disciplinei, studenții urmează să însușească principalele curente/școli, tendințe științifice.
Disciplina Istoriografia (Istoria Românilor în Epoca Contemporană) se predă în limba română.