Opțiuni înscriere
Actualitatea problemelor ridicate de respectarea imperioasă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului astfel cum sunt enunţate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, tendinţa şi aspiraţia Republicii Moldova spre consolidarea democraţiei şi implementarea idealurilor democratice degajate în cadrul Consiliului Europei condiţionează scopul studiului de faţă.
Fără îndoială acest domeniu de cercetare a atins maturitatea unei ramuri distincte şi necesită un studiu separat din următoarele considerente. În marea majoritate a statelor-membre ale Consiliului Europei, Convenţia Europeană constituie izvor de drept intern, fiind de aplicare directă. Timp de 70 de ani de la adoptarea Convenţiei Europene (1950), atât fostele Comisie şi Curte Europeană a Drepturilor Omului, cât şi actuala Curte au dezvoltat o impresionantă jurisprudenţă, care a fixat anumite standarde şi noţiuni autonome în materia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană. Aceste standarde, noţiuni şi principii, chiar dacă formal nu sunt obligatorii, sunt respectate de noua Curte Europeană a Drepturilor Omului potrivit principiilor dezvoltării coerente a jurisprudenţei şi a securităţii juridice şi, prin urmare, ar trebui respectate de jurisdicţiile naţionale, pentru ca apoi să nu să se revină asupra autorităţii lucrului judecat şi a se evita încălcări ale Convenţiei Europene. Republica Moldova a semnat şi ratificat Convenţia Europeană şi Protocoalele sale adiţionale, care sunt în vigoare pentru statul nostru din 12 septembrie 1997.
Dinamica evoluției Convenției Europene și a jurisprudenței Curții Europene vizează 2 aspecte esențiale: material și procedural. Cel material se referă la substanța drepturilor și libertăților protejate de Convenție și Protocoalele adiționale, iar cel de-al doilea aspect, procedural, se referă la modalitatea de valorificare efectivă a protecției oferite în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Ambele aspecte, în egală măsură, sunt tot mai des reclamate atât de juriști, cât și de simpli justițiari.