Opțiuni înscriere
Cursul „Probleme de istorie modernă” este dedicat problemelor de modernizare şi europenizare a ţărilor din Vestul, Estul şi Sud-Estul Europei, a Ţărilor Asiei şi Africii începe cu un sistem de referinţă teoretic, ceea ce ne permite înţelegerea mult mai profundă de către studenţi a noţiunilor utilizate. De aceea, am apelat la noţiunile de „modernizare”, „raţionalizare”, „europenizare” etc., care exprimă, chiar la o privire superficială, ideea progresului, a evoluţiei, a schimbării.
Problematica cursului urmăreşte abordarea tendinţelor de modernizare, dintr-o perspectivă nouă: ne propunem să prezentăm evoluţia – încă din zorii epocii moderne – a concepţiilor, proiectelor, programelor, a dezbaterilor asupra procesului de modernizare a societăţii şi apoi transpunerea acestora în practică, măsura şi modul în care s-au materializat în ţările din Europa şi celor din Asia şi Africa. Vom evidenţia trăsăturile proprii fiecărei etape, accentuând elementele de continuitate şi înnoire, încercând, în acelaşi timp, să evidenţiem trăsăturile specifice modernizării, în raport cu contextul general european şi chiar mondial, să punem în valoare contribuţia popoarelor din Estul şi Sud-Estul Europei la dezvoltarea Europei şi a celor din Asia şi Africa la dezvoltarea civilizaţiei mondiale.
În analiza procesului de modernizare, un loc aparte îi va reveni statutului juridic internaţional a statelor din Vestul, Sud-Estul Europei şi din ţările Asiei şi Africii, care va juca un rol esenţial în istoria acestor popoare. Dacă statele independente pot fi urmărite în evoluţia lor modernă doar prin aspectul intern al dezvoltării, în cazul popoarelor din Vest (Anglia, Franţa, Germania). Est (Polonia, Finlanda etc.) şi Sud-Est (Ţările Române, Bulgaria, Serbia, Grecia etc.) Europene, statul însăşi este supus unor constrângeri internaţionale şi aceasta nu printr-o dependenţă formală, exterioară, ci în cele mai profunde dimensiuni ale evoluţiei societăţii. Acest fapt, evident valabil pentru istoria oricărui popor, este cu mai necesar de relevat în prezentarea istoriei popoarelor mici şi mijlocii, care şi-au construit istoria întru-un context geopolitic complex adeseori chiar ostil.
Strâns legată de noţiunea de modernizare şi de interpretările ei, istoria statului modern este un domeniul al cercetării istorice care reuşeşte să dea răspuns la întrebările fundamentale, privind trecerea la modernitate. Istoria statelor din Vestul, Sud-Estul Europei şi din ţările Asiei şi Africii care ies din cadrele tradiţionale ale istoriei politice sau ale celei pur instituţionale, este astăzi, un domeniul al sintezei, al interdisciplinarităţii şi al comparatismului. Principiul fundamental care se desprinde din cursul normativ este că istoria statului modern oferă un cadru potrivit pentru înţelegerea raportului dintre dezvoltarea generală europeană şi acea particulară a unei societăţi anumite.
Disciplina de studiu selectează o parte din materia teoretică, care se expune în manuale, monografii, prelegeri, în aşa mod ca în conformitate cu sarcinile pregătirii cadrelor istorice în cele mai accesibile forme să expună volumul necesar de cunoştinţe ştiinţifice.
Disciplina deţine o poziţie importantă în formarea competenţelor specifice ale programului de formare profesională, integrând în procesul general istoric, un set de probleme, esenţiale pentru înţelegerea specificului societăţii moderne într-un larg spectru de arii civilizaţionale. Problemele studiate în cadrul acestui curs au beneficiat de o atenţie specială a cercetătorilor, fiind elaborate diverse teorii şi metode de „interogare” a surselor. Din această perspectivă, acest curs este indispensabil pentru formarea unor competenţe în cadrul unui parcurs de formare istorică, la capitolele cunoaşterii conceptelor, teoriilor şi metodologiilor specifice domeniului şi analizei şi interpretării obiective a noţiunilor şi datelor istorice pe baza informaţiilor furnizate de izvoare.
Disciplina se va preda în limba română şi rusă (după caz), dar studiul său va implica şi cunoaşterea din partea studenţilor a altor limbi decât cea maternă, pentru studierea surselor şi consultarea literaturii necesare în limbile de circulaţie.
Beneficiarii cursului sunt studenţii anului II ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie, specialitatea Istorie şi se studiază în semestrul III (1-3) s.z.,