Opțiuni înscriere
Titularul cursului: Valeriu Ungureanu
E-mail: v.ungureanu@ymail.com
v.a.ungureanu@gmail.com
„Programarea Funcțională” este ramura programării care tratează procesul de calcul ca evaluare a funcțiilor matematice, evitând datele muabile și schimbările de stări. Este o paradigmă de programare declarativă. Se bazează pe câteva concepte de bază: lipsa efectelor laterale și a datelor muabile, funcții pure și compoziția lor. Programarea se efectuează prin expresii sau declarații și nu prin instrucțiuni. În codul funcțional valoarea unei funcții depinde doar de valorile argumentelor și nu se modifică odată cu schimbarea stărilor globale sau locale, ceea ce contrastează esențial cu programarea procedurală în care stările programului influențează valorile uneia și aceleiași funcții pentru valori fixate ale argumentelor. În programarea funcțională nu există proceduri, cicluri și variabile. Doar funcții. Codul de program în programarea funcțională este unul succint, lizibil și extrem de eficient.
Programarea funcțională își are originile în calculul lambda dezvoltat în anii 30 ai secolului 20 cu scopul investigării calculului funcțional, al aplicării funcțiilor și a recursiei. A evoluat mai mult în mediul academic, dar actualmente majoritatea limbajelor de programare moderne includ paradigma funcțională de programare.
Cursul de Programare Funcțională are statutul de curs de specializare la liberă alegere. Este destinat studenților de la programul de licență Informatica, anul II. El include concepte și tehnici de programare caracteristice paradigmei funcționale: funcție de nivel înalt, funcție pură, calcul simbolic, listă, mapare, aplicație, patern, închidere etc.
Cursul are scopul și rolul de a aprofunda cunoștințele teoretice și abilitățile practice de programare, obținute în cadrul cursurilor anterioare, dar și de ai învăța pe studenți un nou stil de programare – cel funcțional. Ei însușesc sistemul Mathematica, limbajul Wolfram, precum și multiplele paradigme de programare specifice limbajului: programarea funcțională, programarea bazată pe reguli și paterne, programarea recursivă, programarea procedurală etc.
Studiul teoretic al conceptelor și principiilor limbajului Wolfram, precum și al paradigmelor de programare asigurate de sistemul Mathematica și limbajul Wolfram, este succedat de aplicații orientate spre soluționarea problemelor concrete din cadrul cursurilor universitare, dar și din cadrul variatelor domenii de activitate umană.
Instruirea se efectuează în limbile română și rusă.