Opțiuni înscriere
Cursul Etnografie și folclor este destinat studenților Facultății de Litere, ciclul II, Masterat. Creaţia orală a poporului a constituit permanent temelia originalităţii literaturii noastre moderne. Ca să ajungem la o înţelegere mai profundă a operelor literare moderne, trebuie să cunoaştem bine literatura şi cultura populară.
Folclorul include o mare varietate de valori culturale, de provenienţă diferită, dar cu o puternică bază daco-latină, cuprinzând un sistem de credinţe şi obiceiuri populare, precum şi un tezaur de valori artistice, concretizate în poezie şi proza orală, muzica şi dansul popular. Cunoaşterea acestui sistem de tradiţii şi obiceiuri, a etnografiei și a folclorului literar este temelia pregătirii unui specialist competent în literatură şi filologie.
Folclorul constituie, de asemenea, o importantă lecţie de educaţie civică. Literatura orală este dovada grăitoare a unităţii spirituale a poporului român. Zonele folclorice, definibile printr-o anumită varietate de repertoriu şi stil, formează un tot cultural românesc. Culegerea şi cercetarea literaturii orale rămâne şi în continuare un imperativ al timpului şi un obiectiv al activităţii lectorului.