Opțiuni înscriere
Disciplina Practica încheierii și executării contractelor comerciale și privind protecția consumatorului este un modul de două disciplini interdependente: Practica încheierii și executării contractelor comerciale (partea I) și Dreptul protecției consumatorului (partea II). Partea II. Dreptul protecţiei consumatorilor este o disciplină importantă pentru studenţi, întrucât îi familiarizează cu noţiunile elementare privind dreptul de consum, inclusiv bazele juridice pentru protecția consumatorilor în cazul procurării/beneficierii de produse/servicii necorespunzătoare ori corespunzătoare (condiții, drepturi și procedură) etc. De asemenea în cadrul disciplinei masterandul are posibilitate să studieze sistemul organelor publice care au un rol în domeniul informării și protecţiei consumatorului.
Problematica privind protecția consumatorilor este un subiect care prezinta interes atât pentru consumator și pentru agentul economic, indiferent dacă aceștia au calitatea de profesioniști sau non-profesioniști, cât și pentru specialiștii în domeniu.
Disciplina își propune ca obiectiv principal identificarea, din sfera largă a reglementarilor de dreptul protecției consumatorilor, a acelor reglementări speciale care au ca scop protecția drepturilor consumatorilor si, implicit, asigurarea protecției sănătății și a siguranței consumatorilor, precum și analizarea acestora. Pornind de la finalitatea mentionata, cursul reliefeaza atât cadrul conceptual, cât și cadrul legal general al protecției consumatorilor la nivel european și național.
Obiectivul principal al disciplinei constă în studierea reglementărilor juridice aranjate într-un anumit sistem care contribuie la însuşirea de către masteranzi a:
- Elementelor fundamentale privind Dreptul protecţiei consumatorilor
- Protecţiei vieţii, sănătăţii, eredităţii şi securităţii consumatorului
- Protecţiei intereselor economice ale consumatorilor
- Prevederilor specifice prevăzute la prestarea serviciilor (executarea lucrărilor)
- Informării consumatorilor
- Organelor abilitate cu funcţii de protecţia consumatorilor
Cele însuşite vor contribui la integrarea masteranzilor în activitatea practică din domeniul ales, precum şi la prestarea calitativă de asistenţă juridică, ceea ce va duce, pe de o parte, la reducerea litigiilor cu caracter economic, iar pe de altă parte la soluţionarea civilizată şi corectă a litigiilor care apar între consumator şi agent economic.