Opțiuni înscriere

Geografie istorică.
Anul I

Disciplina  Geografie istorică este destinat studenţilor de la Facultatea de Istorie şi Filozofie, secţia de zi, ciclul I, specialitatea Istorie, Istorie (Științe ale Educației)  și urmărește scopul de forma și/sau dezvolte  competențele profesionale ale specialistului în domeniul istoriei prin cunoașterea caracteristicelor principale ale apariției și evoluției omului și a societății umane de până la apariția sistemelor de scriere și a statelor.

Geografia istorică a apărut, deci, din necesitatea de a cerceta relaţiile dintre societate şi mediul geografic în diferite epoci şi regiuni. Nu ne vom ocupa de evoluţia graniţelor şi a împărţirilor administrative, deoarece le studiază Istoria politică. Nici de răspândirea populaţiei, o studiază Demografia istorică. Nici de evoluţia peisajului economic sau urban, studiu care mai curând ţine seama de Istoria economică sau socială.

Nu există influenţe unilaterale, ci interdependenţe care se manifestă în mod permanent, în toate fazele istoriei şi în toate laturile activităţii umane.Raporturile om - mediu înregistrează o evoluţie istorică, apărând probleme şi aspecte noi de la o epocă la alta, în funcţie mai ales de dezvoltarea societăţii. Este discutabilă ideea că odată cu evoluţia civilizaţiei, omul devine tot mai independent de cadrul natural. Unele probleme de dificultăţi actuale ar putea să dovedească tocmai contrariul. Natura raporturilor se schimbă, dar nu însăşi faptul existenţei lor.

       Astfel, Geografia istorică preia mediul de la Geografie și evoluția socială de la Istorie. Ea este studiul interdependenței,în timp, a mediului natural cu societățile umane. O astfel de definirea demonstrează un obiect propriu de studiu al Geografiei istorice, cu   clară și independentă.

Disciplina are menirea de a asigura competenţele necesare de analiză teoretică, utilizând datele empirice a fenomenelor culturale, a diversităţii etno-culturale, în care este încadrat omul şi care îi asigură un mediu specific de adaptare. Geografia istorică a apărut, deci, din necesitatea de a cerceta relaţiile dintre societate şi mediul geografic în diferite epoci şi regiuni. Beneficiari – studenții Facultății de Istorie și Filosofie, Specialitatea: Istorie; Istorie (Științe ale Educației); Arheologie ( secția zi – anul I; secția cu frecvență redusă – anul II ). Limba de predare – limba română, limba rusă.

Autoînscriere (Student)
Autoînscriere (Student)