Opțiuni înscriere

Dendrometrie si Auxologie forestieră
Anul III

După etimologia cuvântului, dendrometrie  înseamnă măsurarea arbo­relui. 

Privind lucrurile pe sfera largă a biomatematicii, dendrometria reprezintă de fapt o biometrie forestieră, mai precis o biometrie a arborilor şi arboretelor. Dacă prin biometrie trebuie să înţelegem aplicarea metodelor statistice la rezolvarea problemelor biologice, deducem că dendrometria poate fi înţeleasă ca o aplicare a metodelor statistico-matematice într-un caz concret al bio­logiei, şi anume la măsurarea arborilor, a arboretelor şi chiar a pădurii pe mari suprafeţe.

Scopul dendrometriei este dublu :

— primul, de ordin teoretic, de cunoaştere ştiinţifică sub raport biometric a ecosistemelor forestiere, contribuind astfel la evidenţierea structurii şi a rela­ţiilor biocenotice ale biocenozelor forestiere; prin acest scop dendrometria se apropie de ecologie ;

— al doilea, de ordin practic, de elaborare — pe această bază — a meto­delor pentru măsurarea arborilor sau a părţilor acestora, a arboretelor ori a pădurii pe mari suprafeţe. Prin aceasta dendrometria contribuie direct la cunoaşterea resurselor forestiere în vederea folosirii lor raţionale.

Autoînscriere (Student)
Autoînscriere (Student)