Opțiuni înscriere
La etapa actuală, ţara noastră se află în perioada creşterii influienţei narcomaniei şi traficului ilicit de droguri asupra societăţii. Diseminarea narcomaniei şi traficului ilicit de droguri nu are hotare. Problema narcomaniei şi narcobussinesului se caracterizează print-o creştere continuă şi capătă poziţii tot mai sigure, acestea punînd în pericol sănătatea fizică şi morală a societăţii, îndeosebi a generaţiei tinere. Concomitent, narcobussinesul influienţează negativ asupra dezvoltării economice a statului, care se manifestă prin ieşirea de sub controlul organelor de drept şi al justiţiei. Influienţînd distructiv asupra dezvoltării comunităţii umane, stimulînd extinderea criminalităţii, violenţei şi corupţiei, drogurile afectează oamenii, indiferent de starea socială, sex, rasă sau credinţă.
Republica Moldova a fost atacată de fenomenul drogurilor ca urmare a corelării unor factori multipli cum ar fi: starea social-economică nefavorabilă, informarea insuficientă a populaţiei privind riscurile şi consecinţele grave ale consumului de droguri, lipsa unui buget corespunzator alocat pentru măsurile de prevenire şi contracare a cosumului şi traficului de droguri, etc. Pe fundalul acestor factori multipli, cel mai mult are de suferit tînăra generaţie.
În contextul celor evidenţiate, fenomenul consumului de droguri se inscrie în lista problemelor sociale grave. O soluţie plauzibilă este dezvoltarea serviciilor de asistenţă socială adresate persoanelor dependente de droguri. Cursul Asistența socială a persoanelor dependente de drog se axează pe informarea studenților privind cauzele și consecințele consumului de droguri în special în rîndul adolescenților și tinerilor. În cadrul cursului se pune accentul pe metodologia de prevenire şi contracarare a fenomenului şi desigur elucidarea rolului asistentului social în munca cu această categorie de beneficiari.