Antreprenoriatul inovativ
Anul I

Antreprenoriatul inovativ este activitatea de  creare a noilor idei de afaceri care să genereze profit. Antreprenorii inovativi dezvoltă modele de afaceri în vederea satisfacerii nevoilor unei organizații și pentru a le spori competitivitatea pe piață. Majoritatea antreprenorilor promovează  ideile inovatoare pentru a facilita crearea acestor modele de afaceri sau pentru a îmbunătăți modelul lor actual. Ei pot utiliza această motivație pentru a proiecta strategii inovatoare pentru o afacere de succes.

Istoria dreptului românesc
Anul I

             Disciplina Istoria dreptului românesc studiază apariţia şi evoluţia instituţiilor juridice naţionale pe parcursul istoriei, urmând principalele etape de dezvoltare a dreptului naţional. Predată la anul întâi de studiu la Universitate Istoria dreptului românesc oferă numeroase materiale studenţilor pentru a înţelege principalele noţiuni juridice, pentru a le aborda sub diferite unghiuri de vedere, din perspectiva pluri-, interdisciplinarităţii şi complexităţii fenomenelor sociale.

            Studierea disciplinei Istoria dreptului românesc contribuie la educaţia juridică a studenţilor, la sporirea nivelului de cultură juridică, realizând o tranziţie treptată de la materia predată în liceu la cea de la Universitate.

            Scopul disciplinei nu rezidă numai în acumularea de cunoştinţe privind sistemul de drept naţional pe parcursul istoriei, predarea disciplinei urmăreşte şi perspectiva de aplicare a acestora în practică, prin evaluarea unor modele ce s-au dovedit a fi eficiente sau, dimpotrivă, ineficiente în organizarea societăţii umane şi reglementarea juridică a principalelor relaţii sociale

 Istoria dreptului românesc formează la studenţi aptitudinile de a evalua dreptul ca un sistem dinamic, strâns legat de necesităţile vieţii sociale, de nivelul de dezvoltare economic, politic, de tradiţii şi mentalitate naţională, de nivelul de cultură a comunităţii naţionale. Aceste aptitudini ajută pe viitorii jurişti să devină persoane multilateral dezvoltate, să aibă o viziune de ansamblu asupra sistemului de drept, să evite formalismul excesiv şi analizele dogmatice.

Aplicarea diverselor metode de studiu şi  modalităţi de a aborda fenomenul juridic îi ajută pe studenţi să asimileze materia predată şi îi pregăteşte pentru însuşirea disciplinelor de ramură, iar în calitatea lor de viitori jurişti - să înţeleagă mai bine ramurile dreptului contemporan din Republica Moldova pentru a putea participa cât mai efectiv la procesele de elaborare şi realizare a dreptului.     

Disciplina este predată în limba română, rusă, franceză şi engleză și este studiată în cadrul Facultăţii de Drept, ciclul I, licenţă, anul I secția zi  și anul II frecvenţă redusă.

 

 

Drept Constituțional și Instituții Politice. Partrea a 2-a
Anul I

Disciplina „ Drept constituțional și instituții politice” ( partea II) studiază ansamblul normelor juridice care reglementează relaţiile sociale fundamentale care apar în legătură cu fenomenul putere de stat, precum şi acţiunea acestor norme în viaţa instituţiilor şi autorităţilor publice. Instituţiile politice se referă la organele înSărcinate Să realizeze puterea politică, cum ar fi Parlamentul, şeful statului, Guvernul, dar şi normele privitoare la această realizare.

Drept administrativ 2211
Anul I

Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept cu mecanismele juridice de organizare şi funcţionare a sistemului administraţiei publice şi a puterii executive în stat. Obţinând cunoştinţele teoretice, studenţii în acelaşi timp sunt instruiţi referitor la aplicarea lor practică prin analiza legislaţiei în domeniu şi prin sinteza practicii judiciare naţionale şi internaţionale. Concomitent, cursul universitar „Drept administrativ” are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, a studiilor de caz, în formularea de propuneri privind perfecţionarea normelor de drept administrativ.

Drept administrativ AP 205
Anul I

Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept cu mecanismele juridice de organizare şi funcţionare a sistemului administraţiei publice şi a puterii executive în stat. Obţinând cunoştinţele teoretice, studenţii în acelaşi timp sunt instruiţi referitor la aplicarea lor practică prin analiza legislaţiei în domeniu şi prin sinteza practicii judiciare naţionale şi internaţionale. Concomitent, cursul universitar „Drept administrativ” are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, a studiilor de caz, în formularea de propuneri privind perfecţionarea normelor de drept administrativ.

Istoria dreptului romanesc
Anul I

În cadrul disciplinei Istoria dreptului românesc se studiază apariţia şi evoluţia instituţiilor juridice naţionale pe parcursul istoriei, urmând principalele etape de dezvoltare a dreptului naţional. Predată la anul întâi de studiu la Universitate, Istoria dreptului românesc oferă numeroase materiale studenţilor pentru a înţelege principalele noţiuni juridice, pentru a le aborda sub diferite unghiuri de vedere, din perspectiva pluri-, interdisciplinarităţii şi complexităţii fenomenelor sociale.

Cultura comunicării interpersonale și organizaționale
Anul I

Cursul „Cultura comunicării interpersonale și organizaționale” este un curs teoretic, dar cu numeroase aplicaţii practice, care abordează fenomenul comunicării în general, şi pe cel al comunicării interpersonale și organizaționale în particular, din multiple perspective: socială, culturală, psihologică.

Acest curs este unul interuniversitar la alegere, axat preponderent pe formarea și adaptarea unui complex comunicațional eficient în diverse tipuri de relații sociale.

Organizarea profesiilor juridice
Anul I

Disciplina ”Organizarea profesiilor juridice” este studiată în primul semestru al anului I de studiu
la facultate, având drept scop familiarizarea studenților cu mediul profesional juridic, astfel încât să le
fi conturat tabloul general al profesiilor juridice, pe care le-ar putea practica ulterior absolvirii
Facultății de Drept.
Cursul este structurat în 15 unități de conținut, una dintre care va viza generalități privind
organizarea justiției și principiile acesteia, una - va ținti generalități și principii de funcționare a
profesiilor juridice liberale, iar celelalte 13 vor fi dedicate nemijlocit și distinct instituțiilor și
profesiilor, din care se constituie principalii actori ai justiției. Fiecare instituție/profesie va fi studiată
sub următoarele aspecte: evolutiv, funcțional, arhitectural-administrativ, criterii și proceduri de
accede/suspendare/încetare a practicării profesiei, răspundere juridică și interacțiuni cu alte profesii.
Astfel, disciplina dată va viza următoarele instituții/profesii juridice:
- instanțele judecătoreşti (judecători, grefieri, asistent al judecătorului), Consiliul Superior al
Magistraturii;
- Procuratura, Consiliul Superior al procurorilor;
- organele de urmărire penală, organele poliţieneşti;
- avocatura;
- executorii judecătorești
- notariatul;
- administratorii autorizați;
- mediatorii,
- Curtea Constituţională, Ministerului Justiţiei, Avocatul Poporului

Drept civil. PArtea Generală. Persoana Fizica, Persoana Juridica
Anul I

Disciplina „Dreptul civil” constituie punctul de plecare pentru studiul Dreptului, în toată complexitatea acestuia, cu o mulţime de subramuri, instituţii şi discipline. Dreptul civil ajută auditorul să-şi formeze o imagine asupra mutlitudinii de raporturi juridice dintre particulari cu sau fără caracter patrimonial, iar persoana care însuşeşte disciplina poate fi utilă în viaţa cotidiană realizându-se ca un bun cunoscător al dreptului

Teoria generală a dreptului
Anul I
În cadrul învățământului juridic universitar ,,Teoria Generală a Dreptului” este o disciplină fundamentală, prezentându-se atât ca una introductivă în studierea dreptului, cât şi în calitate de disciplină de sinteză. Caracterul introductiv a disciplinei este determinat de premisele conceptuale şi metodologice, care asigură iniţierea studenţilor în celelalte domenii ale jurisprudenței, caracterul ei generalizator fiind exprimat la etapa de cercetare a multiciplităţii dreptului în cadrul disciplinelor juridice ramurale, interramurale, auxiliare. În aceasta ordine de idei, disciplina nominalizată se studiază atît la etapa iniţială a procesului de studiu la facultatea de drept, cât şi la  etapa finală de studiu, studenţii având posibilitatea să depăşească atât nivelul de cunoaştere şi înţelegere, cât şi cel de aplicare şi integrare a cunoştinţelor obţinute.
Limba română de comunicare
Anul I

Obiectivul de bază al cursului rezidă în a-i ajuta pe studenți să stăpânească competențe de comunicare în calitate de vorbitori dinamici ai limbii române, ceea ce le va permite să-și continuie studiile  în limba oficială a statului, drept urmare, le va oferi posibilitatea de a se încadra mai lesne în mediul socioeconomic și cultural al țării. Astfel, se va contribui la formarea cadrelor, al căror profesionalism și inteligență vor fi actualizate prin limbaj, limba fiind instrumentul lor principal de lucru. 

Studenții vor putea să se exprime nuanțat pe marginea unor subiecte de actualitate, axate pe realitatea social-economică din republica noastră, exprimându-și argumentat și convingător opinia. Se va opera în mod deosebit cu bazele limbajului de specialitate. Studentul va putea utiliza, în comunicarea orală, lexicul adecvat specialității alese. Cunoștințele acumulate se vor materializa în comunicarea scrisă (întocmirea diverselor tipuri de scrisori oficiale și acte corespunzătoare domeniului de activitate).

Formele de activitate în cadrul cursului sunt variate: seminare, lucru individual, lucrări de control, realizarea pe parcursul semestrului a mai multor teste (după anumite cicluri de teme), examen prin testare (scris).

Textele propuse pentru lectură, analiză și discuții actualizează limbajul juridic. În aceste tipuri de texte se întâlnesc expresii uzuale, șabloane și structuri-stereotip, specifice exprimării curente.

            La finele acestui curs studenții vor putea întreține discuții cu profesioniști din domeniul respectiv sau domenii adiacente acestuia.

Teoria Generală a Statului și Dreptului
Anul I

Teoria generală a dreptului este o știință juridică complexă și o disciplină de studiu la facultățile de drept, care prezintă și explică noțiuni și concepte specifice, cum ar fi: drept, normă socială și normă juridică, reglementare socială și reglementare juridică, drept obiectiv și drept subiectiv, drept public și drept privat, instituție juridică, sistem de drept, realizarea dreptului, izvoare ale dreptului, responsabilitate socială și responsabilitate juridică. Toate aceste concepte constituie elemente indispensabile ale limbajului juridic. Din acest punct de vedere, viitorii juriști ar trebui să fie inițiați în Teoria generală a dreptului, pentru a începe o carieră de succes începând cu primul an de studii universitare.

Teoria Generală a Statului și Dreptului
Anul I

Teoria generală a dreptului este o știință juridică complexă și o disciplină de studiu la facultățile de drept, care prezintă și explică noțiuni și concepte specifice, cum ar fi: drept, normă socială și normă juridică, reglementare socială și reglementare juridică, drept obiectiv și drept subiectiv, drept public și drept privat, instituție juridică, sistem de drept, realizarea dreptului, izvoare ale dreptului, responsabilitate socială și responsabilitate juridică. Toate aceste concepte constituie elemente indispensabile ale limbajului juridic. Din acest punct de vedere, viitorii juriști ar trebui să fie inițiați în Teoria generală a dreptului, pentru a începe o carieră de succes începând cu primul an de studii universitare.

Drept constituțional și instituții politice. Partea 1
Anul I

Misiunea curriculumului la disciplina “Drept constituţional și instituții politice” este de a contribui la formarea profesională eficientă în domeniu, prin crearea de premise sigure de integrare socio-profesională de succes a persoanelor specializate în domeniul juridic, în cadrul sistemului de drept din Republica Moldova, precum şi posibilitatea realizării profesionale peste hotarele ţării.

Drept Constituțional și Instituții Politice, partea II
Anul I

Disciplina dată este o continuare a dreptului constituțional și instituții politice (partea I), fiind o disciplină fundamentală care este orientată să formeze studentului prerechizitoriul obligatoriu pentru încadrarea ulterioară în studiul disciplinelor de specialitate, informându-l cu privire la funcționalitatea instituțiilor politice, dar și contribuind la formarea limbajului juridic de specialitate prin familiarizarea cu noțiunile și conceptele juridice de bază.

Limba străină (Engleza de specialitate) Frecvență redusă
Anul I

Prezentul curs este destinat studenților anului I, frecvență redusă cu un nivel pre-intermediar și intermediar de cunoaștere a limbii engleze și care necesită să-și dezvolte competențele lingvistice în domeniul specific viitoarei profesii. Studierea acestui limbaj îmbogăţeşte vocabularul şi dezvoltă deprinderea de a discuta pe teme strîns legate de specializarea studenţilor.

Prin urmare, cursul se axează pe studiul mai aprofundat al terminologiei juridice cu scopul de a ajuta studenţii să obţină un set specific de competenţe-cheie necesare pentru formarea specialistului in domeniul juridic.

De asemenea, cursul propune o gamă largă de teme de specialitate oferindu-le astfel studenţilor posibilitatea de a obţine deprinderi de lucru cu limbajul specializat.

TEORIA GENERALĂ A DREPTULUI (seminar - gr. 2016, 2017)
Anul I
 În cadrul învățământului juridic universitar ,,Teoria Generală a Dreptului” este o disciplină fundamentală, prezentându-se atât ca una introductivă în studierea dreptului, cât şi în calitate de disciplină de sinteză. Caracterul introductiv a disciplinei este determinat de premisele conceptuale şi metodologice, care asigură iniţierea studenţilor în celelalte domenii ale jurisprudenței, caracterul ei generalizator fiind exprimat la etapa de cercetare a multiciplităţii dreptului în cadrul disciplinelor juridice ramurale, interramurale, auxiliare. În aceasta ordine de idei, disciplina nominalizată se studiază atît la etapa iniţială a procesului de studiu la facultatea de drept, cât şi la  etapa finală de studiu, studenţii având posibilitatea să depăşească atât nivelul de cunoaştere şi înţelegere, cât şi cel de aplicare şi integrare a cunoştinţelor obţinute.
Psihologie (curs opțional)
Anul I

Cursul „Psihologie” cuprinde o sinteză a temelor din psihologia generală, precum afectivitatea, structura personalității, motivația, limbajul și comunicarea, cât și teme din psihologia socială: lenea socială, conformarea și obediența socială, conflictologie etc.

Limba engleză de specialitate (Facultatea de Drept)
Anul I

Cursul are ca scop dezvoltarea deprinderilor lingvistice profesionale, cu accent pe instanțele specializate în domeniul vizat. Obiectivele principale sunt: însușirea și utilizarea conceptelor, strategiilor și a metodelor de lucru specifice în domeniu (cu suport lingvistic în limba engleză), cu accent pe dezvoltarea tehnicilor și normelor de redactare ale textului științific, precum și pe dobândirea unui vocabular de specialitate variat. Studenții vor avea astfel ocazia de a înțelege formatele, structura și convențiile specifice genurilor științifice din domeniu și de a-și dezvolta capacitatea de a opera cu structuri lingvistice specifice acestuia, în limba engleză.

Disciplina urmărește formarea competenţelor profesionale specificate în Planul de învăţământ în formula: Stăpânirea unui repertoriu lingvistic adecvat pentru înțelegerea mesajelor orale și scrise necesare obținerii informațiilor în scopuri profesionale Producerea mesajelor scrise de interes profesional prin utilizarea arsenalului asimilat de elemente de ordin morfo-sintactic și ortoepic. Posedarea unui vocabular specializat necesar înțelegerii și producerii mesajelor cu caracter profesional. Stăpânirea unei game vaste de expresii uzuale, pentru a participa la interacțiuni verbale în diverse contexte socio-culturale și profesionale. Adaptarea şi comunicarea coerentă a informaţiilor şi a problemelor din sfera biologiei moleculare specialiştilor şi nonspecialiştilor în domeniu.

Prezentul curriculum a fost racordat la Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi, care defineşte nivelurile de competenţă şi permit de a evalua progresul studentului la fiecare etapă a procesului de învăţare.

Curriculumul este elaborat pentru nivelul BI. Limba de predare a cursului este limba engleză. Cursul este destinat studenţilor anului I de la ciclul licenţă de la Facultatea de Drept.

Drept privat roman
Anul I

Disciplina „Dreptul privat roman” este o disciplină fundamentală şi de o importanţă deosebită pentru istoria dreptului, precum şi pentru formarea unui jurist competent. Această disciplină are ca obiect de studiu dreptul privat al Romei Antice în evoluția istorică a acestuia și urmărește scopul de a pune la dispoziția studenților concepții juridice de bază în domeniul dreptului privat, având în vedere influența majoră exercitată de știința juridică romană asupra legislației statelor din Europa occidentală. Această influență se datorează nivelului ridicat al tehnicii juridice, elaborate în condițiile unei economii monetare relativ dezvoltate, bazată pe proprietatea privată și stimularea circuitului mărfurilor. Devenind în epoca Evului Mediu un sistem de norme juridice uniform în sfera relațiilor economice, dreptul privat roman este pilonul pe care s-a format sistemul de drept romano-germanic.

Disciplina dată contribuie la formarea unei culturi general-juridice la studenţii facultăţii de drept. Fără studiul Dreptului privat roman nu este posibilă cercetarea ştiinţifică aprofundată a celorlalte sisteme de drept care i-au urmat şi care nu i-au putut aduce modificări importante. Orice jurist trebuie să cunoască Dreptul privat roman, odată ce acest sistem de norme juridice dispune de o validitate proprie, care i-a permis să exercite o influenţă categorică asupra întregii gândiri juridice ce i-a urmat.

Organizarea Profesiilor Juridice
Anul I

Disciplina „Organizarea profesiilor juridice” contribuie la formarea specialistului în domeniul dreptului, în domeniul înfăptuirii justiţiei. Obiectul disciplinei este studiul organizării, structurii şi activităţii organelor de stat şi obşteşti chemate să contribuie la înfăptuirea justiţiei. Disciplina „Organizarea profesiilor juridice” contribuie la formarea juristului prin cunoaşterea modului de formare şi activitate a instanțelor judecătoreşti, Curţii Constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Procuraturii, Organelor de Urmărire Penală, Organelor Poliţieneşti, Avocaturii, Notariatului, organelor de Executare a hotărârilor judecătorești, Arbitrajului, Avocatul Parlamentar şi a Organizaţiilor nestatale sau persoanelor fizice care practică activitatea particulară de detectiv şi de pază, Mediatorii.

Drept constituțional (DR 2001, DR 2002)
Anul I

Teme tratate:

Distincția drept public/drept privat;

Principiile fundamentale ale dreptului constituțional;

Raporturile de drept constituțional;

Izvoarele dreptului constituțional;

Știința dreptului constituțional;

Cum apar constituțiile;

Supremația Constituției;

Controlul de constituționalitate;

Forme de guvernare;

Regimuri politice;

Separația puterilor în stat;

Cetățenia;

Drepturi și libertăți fundamentale;

Sisteme electorale;

Autoritatea judecătorească;

Curtea Constituțională;

ș.a.

Organizarea profesiilor juridice
Anul I

Disciplina Organizarea profesiilor juridice oferă fundamentul de cunoștințe juridice și cadrul legislativ studentului pentru a percepe și învăța în următoarele semestre subiecții principali ai sistemului dreptului care sunt implicați în realizarea, prin ramurile de drept procedural, a tuturor ramurilor de drept material existente întrun stat.

Disciplina „Organizarea profesiilor juridice” contribuie la formarea specialistului în domeniul dreptului, în domeniul înfăptuirii justiţiei. Obiectul disciplinei este studiul organizării, structurii şi activităţii organelor de stat şi obşteşti chemate să contribuie la înfăptuirea justiţiei. Disciplina „Organizarea profesiilor juridice” contribuie la formarea juristului prin cunoaşterea modului de formare şi activitate a instanțelor judecătoreşti, Curţii Constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Procuraturii, Organelor de Urmărire Penală, Organelor Poliţieneşti, Avocaturii, Notariatului, organelor de Executare a hotărârilor judecătorești, Arbitrajului, Avocatul Parlamentar şi a Organizaţiilor nestatale sau persoanelor fizice care practică activitatea particulară de detectiv şi de pază, Mediatorii.

Organizarea Profesiilor Juridice (Botnari V.)
Anul I

Organizarea Profesiilor Juridice este disciplina în cadrul căreia studenții pot obține o inițiere în actvitatea și modul de organizarea a celor mai importante profesii juridice în Republica Moldova.

Limba română de comunicare copie 1
Anul I

Obiectivul de bază al cursului rezidă în a-i ajuta pe studenți să stăpânească competențe de comunicare în calitate de vorbitori dinamici ai limbii române, ceea ce le va permite să-și continuie studiile  în limba oficială a statului, drept urmare, le va oferi posibilitatea de a se încadra mai lesne în mediul socioeconomic și cultural al țării. Astfel, se va contribui la formarea cadrelor, al căror profesionalism și inteligență vor fi actualizate prin limbaj, limba fiind instrumentul lor principal de lucru. 

Studenții vor putea să se exprime nuanțat pe marginea unor subiecte de actualitate, axate pe realitatea social-economică din republica noastră, exprimându-și argumentat și convingător opinia. Se va opera în mod deosebit cu bazele limbajului de specialitate. Studentul va putea utiliza, în comunicarea orală, lexicul adecvat specialității alese. Cunoștințele acumulate se vor materializa în comunicarea scrisă (întocmirea diverselor tipuri de scrisori oficiale și acte corespunzătoare domeniului de activitate).

Formele de activitate în cadrul cursului sunt variate: seminare, lucru individual, lucrări de control, realizarea pe parcursul semestrului a mai multor teste (după anumite cicluri de teme), examen prin testare (scris).

Textele propuse pentru lectură, analiză și discuții actualizează limbajul juridic. În aceste tipuri de texte se întâlnesc expresii uzuale, șabloane și structuri-stereotip, specifice exprimării curente.

            La finele acestui curs studenții vor putea întreține discuții cu profesioniști din domeniul respectiv sau domenii adiacente acestuia.

 

Drept Constituțional și instituții politice - seminar
Anul I

Cursul universitar de Drept constituţional și instituții politice este organizat în vederea realizării obiectivelor de formare profesională: cunoaştere, aplicare, integrare. Nivelul cunoaştere implică acumularea cunoştinţelor teoretice privind obiectul de studiu al disciplinei şi formarea bazei teoretico-conceptuale în domeniul dreptului constituţional. Pentru realizarea sarcinilor de nivelul I (cunoaştere şi învăţare) la seminare se vor discuta subiectele teoretice formulate în baza unităţilor de conţinut la fiecare temă. Pentru o parte dintre aspectele ce fac obiectul seminarelor, bibliografia specială se va prezenta în cadrul fiecărei teme. La aceasta se adăugă noţiunile prezentate la curs, precum şi cele expuse în materialele bibliografice indicate în curricula disciplinei.

Teoria Generală a Dreptului - seminar 2023
Anul I

În cadrul învățământului juridic universitar ,,Teoria Generală a Dreptului” este o disciplină fundamentală, prezentându-se atât ca una introductivă în studierea dreptului, cât şi în calitate de disciplină de sinteză. Caracterul introductiv a disciplinei este determinat de premisele conceptuale şi metodologice, care asigură iniţierea studenţilor în celelalte domenii ale jurisprudenței, caracterul ei generalizator fiind exprimat la etapa de cercetare a multiciplităţii dreptului în cadrul disciplinelor juridice ramurale, interramurale, auxiliare. În aceasta ordine de idei, disciplina nominalizată se studiază atît la etapa iniţială a procesului de studiu la facultatea de drept, cât şi la etapa finală de studiu, studenţii având posibilitatea să depăşească atât nivelul de cunoaştere şi înţelegere, cât şi cel de aplicare şi integrare a cunoştinţelor obţinute.

Teoria Generală a Dreptului
Anul I

În cadrul învățământului juridic universitar ,,Teoria Generală a Dreptului” este o disciplină fundamentală, prezentându-se atât ca una introductivă în studierea dreptului, cât şi în calitate de disciplină de sinteză.

Caracterul introductiv a disciplinei este determinat de premisele conceptuale şi metodologice, care asigură iniţierea studenţilor în celelalte domenii ale jurisprudenței, caracterul ei generalizator fiind exprimat la etapa de cercetare a multiciplităţii dreptului în cadrul disciplinelor juridice ramurale, interramurale, auxiliare.

În aceasta ordine de idei, disciplina nominalizată se studiază atât la etapa iniţială a procesului de studiu la facultatea de drept, cât şi la  etapa finală de studiu, studenţii având posibilitatea să depăşească atât nivelul de cunoaştere şi înţelegere, cât şi cel de aplicare şi integrare a cunoştinţelor obţinute.

Cursul ce determina cariera Dvs. de Jurist

Teoria generala a dreptului
Anul I

Disciplină de învăţămînt, care asigura formarea de ansamblu pentru profesiunea de jurist, precum şi o pregătire teoretică fundamentală, or, reieşind din locul disciplinei în curriculumul universitar, Teoria generală a dreptului prezintă prin sine o formă teoretică înaintată de cunoaştere a dreptului, a înţelegerii esenţei şi sensului, a valorii şi importanţei acestuia în elaborarea principalelor categorii, notiuni, concepte, principii si functii pentru celelalte ramuri ale dreptului.

 

Théorie générale du droit, Teoria generală a dreptului (fr.)
Anul I

La théorie générale du droit est une science juridique complexe et une discipline d’étude aux facultés de droit qui présente et explique des notions et des concepts spécifiques, en tant que : droit, norme sociale et norme juridique, réglementation sociale et réglementation juridique, droit objectif et droit subjectif, droit public et droit privé, institution juridique, système de droit, la réalisation du droit, sources de droit, responsabilité sociale et responsabilité juridique. Tous ces concepts constituent des éléments indispensables du langage juridique. De ce point du vue, les futurs juristes devraient être initiés en Théorie générale du droit, à fin de débuter une carrière réussie dès la première année d’études universitaires.

Organizarea profesiilor juridice
Anul I

Disciplina Organizarea profesiilor juridice oferă fundamentul de cunoștințe juridice și cadrul legislativ studentului pentru a percepe și învăța în următoarele semestre subiecții principali ai sistemului dreptului care sunt implicați în realizarea, prin ramurile de drept procedural, a tuturor ramurilor de drept material existente întrun stat.

Disciplina „Organizarea profesiilor juridice” contribuie la formarea specialistului în domeniul dreptului, în domeniul înfăptuirii justiţiei. Obiectul disciplinei este studiul organizării, structurii şi activităţii organelor de stat şi obşteşti chemate să contribuie la înfăptuirea justiţiei. Disciplina „Organizarea profesiilor juridice” contribuie la formarea juristului prin cunoaşterea modului de formare şi activitate a instanțelor judecătoreşti, Curţii Constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Procuraturii, Organelor de Urmărire Penală, Organelor Poliţieneşti, Avocaturii, Notariatului, organelor de Executare a hotărârilor judecătorești, Arbitrajului, Avocatul Parlamentar şi a Organizaţiilor nestatale sau persoanelor fizice care practică activitatea particulară de detectiv şi de pază, Mediatorii.

Drept constituțional și instituții politice copie 1
Anul I

           Dreptul constituţional, fiind o ramură a sistemului de drept şi având la bază ştiinţa dreptului constituţional, este studiat în calitate de disciplină juridică în cadrul Facultăţii de Drept. Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept în ceea ce priveşte bazele organizării de stat, principiile constituţionale privind statutul juridic al persoanei, sistemul electoral şi garantarea drepturilor şi libertăţilor omului şi cetăţeanului.

          Cursul universitar de drept constituţional și instituții politice este organizat în vederea realizării obiectivelor de formare profesională: cunoaştere, aplicare, integrare. Nivelul de cunoaştere implică acumularea cunoştinţelor teoretice privind obiectul de studiu al disciplinei şi formarea bazei teoretico-conceptuale în domeniul reglementărilor constituţionale a guvernării din Republica Moldova. La nivelul de aplicare a cunoştinţelor, studenţii vor căpăta deprinderi şi abilităţi de a argumenta şi generaliza legătura dintre diferite elemente, cum ar fi: principii şi norme, norme şi relaţii. Obiectivele nivelului de integrare implică formarea capacităţii de a soluţiona diverse situaţii atipice de problemă, manifestarea atitudinii personale faţă de principiile şi prevederile constituţionale, diferite fenomene prin aplicarea cunoştinţelor teoretice şi a abilităţilor practice.  

Drept Privat Roman
Anul I

Este o disciplină fundamentală și de o importanță deosebită pentru istoria dreptului. Are ca obiect de studiu dreptul privat al Romei Antice în evoluția istorică a acestuia și urmărește scopul de a pune la dispoziția studenților concepții juridice de bază în domeniul dreptului privat, avînd în vedere influența majoră exercitată de știința juridică romană asupra legislației statelor din Europa occidentală. Această influență se datorează nivelului ridicat al tehnicii juridice, elaborate în condițiile unei economii monetare relativ dezvoltate, bazată pe proprietatea privată și stimularea circuitului mărfurilor. Devenind în epoca Evului Mediu un sistem de norme juridice fără limite naționale și uniform în sfera relațiilor economice, dreptul privat roman este pilonul pe care s-a format sistemul de drept romano-germanic. Cunoașterea aspectelor de bază ale acestui domeniu de studiu înlesnește procesul de însușire a materiei dreptului civil, dreptului familiei, dreptului antreprenoriatului și altor disciplini juridice.

Drept Constitutional si Institutii Politice
Anul I

Dreptul constituţional, fiind o ramură a sistemului de drept şi având la bază ştiinţa dreptului constituţional, este studiat în calitate de disciplină juridică în cadrul Facultăţii de Drept. Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept în ceea ce priveşte bazele organizării de stat, principiile constituţionale privind statutul juridic al persoanei, sistemul electoral şi garantarea drepturilor şi libertăţilor omului şi cetăţeanului.

Misiunea curriculumului la disciplina “Drept constituţional și instituții politice” este de a contribui la formarea profesională eficientă în domeniu, prin crearea de premise sigure de integrare socio-profesională de succes a persoanelor specializate în domeniul juridic, în cadrul sistemului de drept din Republica Moldova, precum şi posibilitatea realizării profesionale peste hotarele ţării.

Cursul universitar de drept constituţional și instituții politice este organizat în vederea realizării obiectivelor de formare profesională: cunoaştere, aplicare, integrare. Nivelul de cunoaştere implică acumularea cunoştinţelor teoretice privind obiectul de studiu al disciplinei şi formarea bazei teoretico-conceptuale în domeniul reglementărilor constituţionale a guvernării din Republica Moldova. La nivelul de aplicare a cunoştinţelor, studenţii vor căpăta deprinderi şi abilităţi de a argumenta şi generaliza legătura dintre diferite elemente, cum ar fi: principii şi norme, norme şi relaţii. Obiectivele nivelului de integrare implică formarea capacităţii de a soluţiona diverse situaţii atipice de problemă, manifestarea atitudinii personale faţă de principiile şi prevederile constituţionale, diferite fenomene prin aplicarea cunoştinţelor teoretice şi a abilităţilor practice.  

Totodată, această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept cu mecanismele juridice de organizare şi funcţionare a sistemului administraţiei publice şi a puterii de stat. Obţinând cunoştinţele teoretice, studenţii sunt instruiţi cu privire la dezvoltarea abilităţilor de aplicare a cunoştinţelor în practică, prin analiza legislaţiei în domeniu şi prin sinteza practicii judiciare naţionale şi internaţionale. Concomitent, cursul universitar „Drept constituţional și instituții politice” are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, a studiilor de caz, în formularea de propuneri privind perfecţionarea normelor de drept constituţional la etapa actuală contemporană a Republicii Moldova.

Teoria generala a dreptului
Anul I
         În cadrul învățământului juridic universitar ,,Teoria Generală a Dreptului” este o disciplină fundamentală, prezentându-se atât ca una introductivă în studierea dreptului, cât şi în calitate de disciplină de sinteză. Caracterul introductiv a disciplinei este determinat de premisele conceptuale şi metodologice, care asigură iniţierea studenţilor în celelalte domenii ale jurisprudenței, caracterul ei generalizator fiind exprimat la etapa de cercetare a multiciplităţii dreptului în cadrul disciplinelor juridice ramurale, interramurale, auxiliare. În aceasta ordine de idei, disciplina nominalizată se studiază atît la etapa iniţială a procesului de studiu la facultatea de drept, cât şi la  etapa finală de studiu, studenţii având posibilitatea să depăşească atât nivelul de cunoaştere şi înţelegere, cât şi cel de aplicare şi integrare a cunoştinţelor obţinute.
Teoria generala a dreptului
Anul I

VOR FI ABORDATE PROBLEMELE ESENTIALE ALE DREPTULUI SI STATULUI.

Drept administrativ
Anul I

Această disciplină are ca sarcină familiarizarea studenţilor cu aspecte referitoare la principiile şi sistemul administraţiei publice, statutul juridic al persoanelor ce deţin funcţii publice, principalele forme şi metode administrative utilizate de diferite autorităţi publice, mijloacele ce asigură legalitatea şi disciplina în procesul activităţii administraţiei publice, etc.

Disciplina “Drept administrativ” are misiunea de a contribui la formarea profesională eficientă în domeniu, creând premise sigure de integrare socio-profesională de succes a persoanelor specializate în drept în cadrul sistemului de drept din Republica Moldova, precum şi posibilitatea realizării profesionale peste hotarele ţării.

Curriculumul disciplinei în cauză se axează pe niveluri comportamentale, cu un grad diferit de complexitate: cunoaştere, aplicare şi integrare. Nivelul cunoaştere presupune acumularea cunoştinţelor teoretice, formarea bazei conceptuale în domeniul dreptului administrativ. Aplicarea presupune altoirea abilităţilor tipice disciplinei drept administrativ, dezvoltarea capacităţilor de a transpune în plan practic cunoştinţele teoretice. Integrarea îşi propune ca scop formarea capacităţilor de transfer al cunoştinţelor teoretice şi al abilităţilor practice în situaţii atipice, soluţionarea speţelor, rezolvarea unor sarcini cu un grad sporit de complexitate, formularea poziţiei şi argumentarea soluţiilor.

Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept cu mecanismele juridice de organizare şi funcţionare a sistemului administraţiei publice şi a puterii executive în stat.  Obţinând cunoştinţele teoretice, studenţii în acelaşi timp sunt instruiţi referitor la aplicarea lor practică prin analiza legislaţiei în domeniu şi prin sinteza practicii judiciare naţionale şi internaţionale. Concomitent, cursul universitar „Drept administrativ” are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, a studiilor de caz, în formularea de propuneri privind perfecţionarea normelor de drept administrativ.

Disciplina este predată în limba română, rusă şi engleză.

Cursul universitar de Drept administrativ este studiat în calitate de disciplină juridică în cadrul Facultăţii de Drept, ciclul I, licenţă, anul I/anul II frecvenţă redusă.

DREPT ADMINISTRATIV
Anul I

Această disciplină are ca sarcină familiarizarea studenţilor cu aspecte referitoare la principiile şi sistemul administraţiei publice, statutul juridic al persoanelor ce deţin funcţii publice, principalele forme şi metode administrative utilizate de diferite autorităţi publice, mijloacele ce asigură legalitatea şi disciplina în procesul activităţii administraţiei publice, etc.

Disciplina “Drept administrativ” are misiunea de a contribui la formarea profesională eficientă în domeniu, creând premise sigure de integrare socio-profesională de succes a persoanelor specializate în drept în cadrul sistemului de drept din Republica Moldova, precum şi posibilitatea realizării profesionale peste hotarele ţării.

Curriculumul disciplinei în cauză se axează pe niveluri comportamentale, cu un grad diferit de complexitate: cunoaştere, aplicare şi integrare. Nivelul cunoaştere presupune acumularea cunoştinţelor teoretice, formarea bazei conceptuale în domeniul dreptului administrativ. Aplicarea presupune altoirea abilităţilor tipice disciplinei drept administrativ, dezvoltarea capacităţilor de a transpune în plan practic cunoştinţele teoretice. Integrarea îşi propune ca scop formarea capacităţilor de transfer al cunoştinţelor teoretice şi al abilităţilor practice în situaţii atipice, soluţionarea speţelor, rezolvarea unor sarcini cu un grad sporit de complexitate, formularea poziţiei şi argumentarea soluţiilor.

Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept cu mecanismele juridice de organizare şi funcţionare a sistemului administraţiei publice şi a puterii executive în stat.  Obţinând cunoştinţele teoretice, studenţii în acelaşi timp sunt instruiţi referitor la aplicarea lor practică prin analiza legislaţiei în domeniu şi prin sinteza practicii judiciare naţionale şi internaţionale. Concomitent, cursul universitar „Drept administrativ” are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, a studiilor de caz, în formularea de propuneri privind perfecţionarea normelor de drept administrativ.

Disciplina este predată în limba română, rusă şi engleză.

Cursul universitar de Drept administrativ este studiat în calitate de disciplină juridică în cadrul Facultăţii de Drept, ciclul I, licenţă, anul I/anul II frecvenţă redusă.

Drept constitutional si institutii politice
Anul I

Dreptul constitutional ca ramura de drept reprezinta ansamblul normelor juridice cuprinse prioritar in Constitutie inzestrate cu forta juridica suprema, norme ce reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce se nasc in procesul complex de instaurare, mentinere si exercitare a puterii de stat precum si proclama si garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului.

Администртивное право
Anul I

Административное право и административное законодательство являют собой наиболее динамично развивающиеся отрасли права и законодательства, которые подвержены изменениям и неуклонному росту нормативного материала. Квалифицированно разбираться в нем, соотносить предмет регулирования и юридическую силу, предвидеть правовые последствия применения – первостепенная задача обучения в процессе овладения профессией юриста.

Drept Administrativ
Anul I

Disciplina “Drept administrativ” are misiunea de a contribui la formarea profesională eficientă în domeniu, creând premise sigure de integrare socio-profesională de succes a persoanelor specializate în drept în cadrul sistemului de drept din Republica Moldova, precum şi posibilitatea realizării profesionale peste hotarele ţării.

Общая теория права
Anul I

«Общая теория права» является фундаментальной дисциплиной, представляющей как вступительную в изучение права, так и в качестве синтетической дисциплины. Вводный характер дисциплины определяется концептуальными и методологическими предпосылками, которые обеспечивают инициирование студентов в других областях юриспруденции, ее обобщающий характер выражается на этапе исследования множественности права в отраслевых, межмуральных, вспомогательных правовых дисциплин. В этом контексте, данная дисциплина изучается как на начальном этапе учебного процесса на юридическом факультете, так и на заключительном этапе обучения, студенты имеют возможность преодолевать как уровень знаний, так и понимание, а также применение и интеграцию приобретенных знанийю

Teoria Generala a Dreptului
Anul I

În cadrul învățământului juridic universitar ,,Teoria Generală a Dreptului” este o disciplină fundamentală, prezentându-se atât ca una introductivă în studierea dreptului, cât şi în calitate de disciplină de sinteză. Caracterul introductiv a disciplinei este determinat de premisele conceptuale şi metodologice, care asigură iniţierea studenţilor în celelalte domenii ale jurisprudenței, caracterul ei generalizator fiind exprimat la etapa de cercetare a multiciplităţii dreptului în cadrul disciplinelor juridice ramurale, interramurale, auxiliare. În aceasta ordine de idei, disciplina nominalizată se studiază atît la etapa iniţială a procesului de studiu la facultatea de drept, cât şi la  etapa finală de studiu, studenţii având posibilitatea să depăşească atât nivelul de cunoaştere şi înţelegere, cât şi cel de aplicare şi integrare a cunoştinţelor obţinute.

Drept Administrativ
Anul I

Dreptul administrativ, fiind o ramură a sistemului de drept, este studiat în calitate de disciplină juridică în cadrul Facultăţii de Drept. Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept cu mecanismele juridice de organizare şi funcţionare a sistemului administraţiei publice şi a puterii executive în stat. Astfel, cursul de Drept administrativ este destinat studenţilor din anul I de studii (II - frecvența redusă), ce sunt familiarizaţi cu principalele norme şi instituţii de drept. Obţinând cunoştinţe teoretice, studenţii în acelaşi timp sînt instruiţi referitor la aplicarea cunoştinţelor în practică prin analiza legislaţiei din domeniu, sinteza generalizărilor practicii naţionale şi internaţionale. Concomitent cursul universitar Drept administrativ are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, studiilor de caz, perfecţionării legislaţiei din domeniul public.