Dreptul Proprietății Intelectuale (seminare)
Anul IV

„Dreptul proprietăţii intelectuale” este o disciplină juridică de studiu şi o subramură a dreptului privat care studiază ansamblul normelor juridice ce reglementează relaţiile sociale  privind creareaşi valorificarea rezultatelor creaţiei intelectuale din domeniul artelor, literaturii, știință, precum și din domeniul industriei şi a altor obiecte incluse convenţional în obiectul de studiu al acestei discipline.

Importanţa acestei discipline rezidă în faptul că viaţa spirituală şi activitatea creativ-inventativă ocupă un rol esenţial în existenţa umană, manifestându-se în rezultatele activităţii intelectuale a omului. Fără de aceste rezultate, astăzi, noi, membrii societăţii, nu am fi beneficiat de acele priorităţi pe care ni le-a oferit şi continuă să ni le ofere progresul tehnico-ştiinţific care caracterizează societatea contemporană.

Metodica cercetării unor categorii de insfracțiuni
Anul IV

Metodica cercetării unor categorii de infracțiuni reprezintă un ultim compartiment al Criminalisticii, dedicat elaborării unor teze științifice, reguli și recomandări privind investigarea eficientă a unor anume tipuri (categorii) de fapte infracționale, utilizând, în acest scop reallizările tehnicii și tacticii criminalistice, practica infracțională și cea a organelor de drept.

Drept penal. Partea Specială (II) (Frecvență redusă)
Anul IV

Beneficiarii cursului „Drept penal. Partea Specială (II)” sunt studenţii anului III de studii cu frecvență redusă, Ciclul I – Licenţă. Cursul este destinat atât prelegerilor cât și orelor practice.

Dreptul afacerilor 2023-2024
Anul IV

DREPTUL AFACERILOR este o disciplină de studiu destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului  organizat de Facultatea de Drept a USM. Se studiază la anul IV secția zi.



Mеждународное торговое право
Anul IV

Международное торговое право является относительно новой дисциплиной, которая преподается на юридическом факультете Молдавского Госуниверситета с 1993 года. Основой для включения в учебный план данной дисциплины послужили возрастающий интерес, как национальных предпринимателей, так и иностранных инвесторов к проблематике международного торгового права, а также правовой вакуум, ощущаемый в правовой системе Республики Молдова относительно регулирования международных торговых отношений. Более того, недостаток информации в этом направлении отмечают и юристы-практики, обслуживающие участников международного торгового оборота.

Задачей курса Международного Торгового Права является не только изучение источников данной отрасли права, но и обучение студентов навыкам юристов, работающих в сфере международной торговли.

Изучение международного торгового права требует определенных знаний в области гражданского права, предпринимательского права, гражданского процесса, международного частного права, а также ряда других дисциплин.

Важность Международного Торгового Права раскрывается с точки зрения взаимосвязи между ним как правовой дисциплиной и отношениями международного торгово- экономического сотрудничества, которые оно регулирует.

Dreptul Muncii F/R 2022-2023
Anul IV

Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.

 

Dreptul afacerilor 2022
Anul IV

 

Dreptul afacerilor este o disciplină de studiu obligatorie pentru studenții anului IV Facultatea de Drept a USM.

 

Dreptul Muncii 2022 zi
Anul IV

 Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.

Dreptul afacerilor 2021-2021
Anul IV

DREPTUL AFACERILOR este o disciplină de studiu destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 0421 Drept), organizat de Facultatea de Drept a USM. Dreptul afacerilor îşi are fundamentul în actele normative naţionale, este o subramură de drept privat care studiază, în complexitate, ansamblul normelor juridice ce reglementează activitatea de întreprinzător.
Conţinutul disciplinei Dreptul afacerilor include ansamblul de subiecte ce se referă la studierea noţiunilor fundamentale, conceptelor şi categorii juridice existente în legislaţia civilă ce se referă la întreprinzători şi activitatea lor. Fiind o continuitate logică a disciplinelor studiate anterior, dreptul afacerilor se bazează pe cunoştinţele studenţilor acumulate la teoria generală a dreptului, dreptul constituțional, dar îndeosebi pe cele cultivate la dreptul privat roman și dreptul civil.
Temele disciplinei aprofundează şi dezvoltă teme impuse de actele legislative care reglementează raporturile juridice de mare complexitate, referindu-se, în special, la statutul juridic al întreprinzătorilor persoane fizice şi juridice, regimul juridic al diverselor tipuri de activităţi de întreprinzător (afaceri), regimul juridic al patrimoniului întreprinzătorilor, metode de intervenţie a statului în activitatea de întreprinzător, alte fenomene juridice ce contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri.
Studierea dreptului afacerilor ajută studenţii să înţeleagă esenţa reglementărilor juridice care organizează şi ordonează circuitul comercial, să formeze aptitudini necesare pentru pregătirea juriştilor care se specializează în dreptul corporativ, să poată interpreta şi aplica legislaţia pertinentă, corect să califice faptele juridice care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice, să adopte decizii profesionale corecte. De asemenea, studierea disciplinei contribuie la formarea unui licenţiat în drept care deţine cunoştinţe sistemice în domeniul reglementării juridice a activităţii de întreprinzător, deprinderilor de căutare, sistematizare, analiză complexă şi interpretare a actelor normative din domeniu, calitatea de a evidenţia tendinţele de dezvoltare a legislaţiei etc.
Însuşirea disciplinei respective permite să pregătească absolventul facultăţii de drept pentru activitatea practică, să folosească cunoştinţele acumulate cu cunoştinţă de cauză, să-şi educe deprinderi şi aptitudini de aplicare a normelor juridice, să înveze să facă anumite lucruri (să cunoască statutul întreprinzătorilor, să elaboreze proecte de acte corporative, acte normative etc.) de care va avea nevoie atunci când se va încadra în câmpul muncii. Cunoaşterea de către un absolvent a practicii de aplicare a normelor juridice ce formează dreptul afacerilor este chezăşia succesului profesional şi o posbilitate sigură de a obţine o muncă onorabilă.

Etica profesionala a juristului
Anul IV

 

 Activitatea profesională a juristului este una destul de complicată și ridică multiple probleme de ordin juridic și moral. Din aceste considerente, conținutul cursului de Etică profesională a juristului urmărește cultivarea studenților facultății de drept a capacității de analiză critică a conduitei profesionale în raport cu prevederile codurilor de etică profesională, precum și a dezvoltării abilității de a găsi răspunsuri la subtile întrebări cu caracter moral, dar și să prezinte obligații legale și practica juridică prin raport cu evaluările etice. 

Dreptul afacerilor, Facultatea drept, frecvență redusă
Anul IV

Prezentul curs permite studierea unor teme de mare importanţă pentru activitatea de întreprinzător, referindu-se, în special, la statutul juridic al întreprinzătorilor, regimul juridic al diverselor tipuri de activităţi de întreprinzător (afaceri), contractele comerciale, reglementarea juridică al taxelor şi impozitelor, şi la alte fenomene juridice ce contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, un mediu ce necesită de a fi cunoscut de viitorii juriști.

Dreptul Convenției Europene a Drepturilor Omului
Anul IV

Actualitatea problemelor ridicate de respectarea imperioasă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului astfel cum sunt enunţate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, tendinţa şi aspiraţia Republicii Moldova spre consolidarea tinerei democraţii şi implementarea idealurilor democratice degajate în cadrul Consiliului Europei, recunoaşterea de către Republica Moldova a dreptului de recurs individual în cazul unei încălcări a drepturilor şi libertăţilor garantate de Convenţia Europeană şi a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Europene a Drepturilor Omului, realizarea reformei mecanismului de control jurisdicţional instituită prin Protocolul nr. 14 la Convenţia Europeană, condiţionează scopul studiului de faţă.

Considerăm că acest domeniu de cercetare a atins maturitatea unei ramuri distincte şi necesită un studiu separat din următoarele considerente. În marea majoritate a statelor-membre ale Consiliului Europei, Convenţia Europeană constituie izvor de drept intern, fiind de aplicare directă. Timp de 50 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Europene (1953), atât fostele Comisie şi Curte Europeană a Drepturilor Omului, cât şi actuala Curte au dezvoltat o impresionantă jurisprudenţă, care a fixat anumite standarde şi noţiuni autonome în materia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană. Aceste standarde, noţiuni şi principii, chiar dacă formal nu sunt obligatorii, sunt respectate de noua Curte Europeană a Drepturilor Omului potrivit principiilor dezvoltării coerente a jurisprudenţei şi a securităţii juridice şi, prin urmare, ar trebui respectate de jurisdicţiile naţionale, pentru ca apoi să nu să se revină asupra autorităţii lucrului judecat şi a se evita încălcări ale Convenţiei Europene. Republica Moldova a semnat şi ratificat Convenţia Europeană şi Protocoalele sale adiţionale, care sunt în vigoare pentru statul nostru din 12 septembrie 1997. Respectiv din această dată Convenţia se ataşează dreptului intern şi trebuie cunoscută şi respectată.

Aceste considerente sunt dictate nu în ultimul rând şi de art. 4 al Constituţiei Republicii Moldova şi de hotărârea Plenului Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldovei privind aplicarea în practica judiciară de către instanţele judecătoreşti a unor prevederi ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, nr.17 din 19.06.2000.

În fine, potrivit Raportului Comitetului Director pentru Drepturile Omului (CDDH) al Consiliului Europei nr. CDDH (2003)018 din 2 iulie 2003, punctul 4, (i) (Decizia nr.9), § 20-23, statelor li se recomandă să asigure ca studierea standardelor în materia drepturilor omului, în special a Convenţiei şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, să figureze în programele de învăţământ destinate profesiunilor juridice. Mai mult ca atât, în conformitate cu anexa V a Raportului, întitulată: Avizul CDDH asupra intenţiei Comitetului de Miniştri cu privire la fezabilitatea unei programe europene de educare în materia drepturilor omului, se recomandă integrarea de către toate statele-membre a unei programe, care ar asigura studierea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cadrul cursurilor universitare de pregătire profesională, în primul rând a judecătorilor şi altor profesiuni juridice.

DIn aceste raţiuni susţinem ideea introducerii unui curs universitar obligatoriu pentru studierea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, iniţial pentru studenţii având o specializare în drept internaţional cu perspectivă lărgirii audienţei.

Dreptul Muncii 2021-2022
Anul IV

        Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.

Профессиональная этика юриста (Заочное отделение)
Anul IV

Дисциплина «Профессиональная этика» является фундаментальной дисциплиной, ориентированная на предоставление студентам основных обязательных знаний, которые необходимы для последующей квалификации в области труда, таким образом, информируя студентов о профессиональных этических требованиях, которые они возьмут на себя в сфере труда и выполнения профессиональных обязанностей.

Курс построен таким образом, чтобы ознакомить студента с понятием профессиональной этики и юридической деонтологии в целом, а также сосредоточить внимание на рассмотрении конкретных деонтологических норм, которые должны соблюдаться представителями различных профессиональных категорий в области права, одновременно сосредотачивая внимание на основных этических ценностях и принципах, этических требованиях судей, прокуроров, адвокатов, сотрудников полиции и т. д.

Дисциплина «Профессиональная этика» ориентирована на три уровня поведения с различной степенью сложности: знание, применение, интеграция. Уровень знаний подразумевает накопление теоретических знаний, формирование концептуальных основ в области этики. Применение предполагает формирование способностей, характерных для предмета дисциплины, и развитие способностей. Интеграция предполагает формирование способности использования теоретических знаний и практических навыков в нетипичных ситуациях, решение проблемных ситуаций, решение задач с высокой степенью сложности, проявление личного отношения к различным видам деятельности. Поведенческий уровень интеграции составляет цель учебного процесса по дисциплине «Профессиональная этика», формируемой путем достижения целей знания и применения. Также содержание курса разработано таким образом, что особое внимание обращается на изучение моральных аспектов и проблем профессиональной этики юриста. Профессиональная деятельность юриста довольно сложна и часто порождает ряд проблем не только юридического, но и этического, морального или человеческого характера. По этим причинам профессиональная деятельность юриста часто может создавать впечатление, что существуют ситуации влияния или взаимосвязи с личными интересами или интересами определенных третьих лиц. Таким образом, с помощью разработанного содержания этот курс направлен на то, чтобы дать будущим юристам ответы на самые тонкие вопросы морали, а также представить требования и этическую практику.

Предлагаемый курс разработан таким образом, чтобы продвигаемыми знаниями можно было информировать и готовить будущих специалистов к общей профессиональной ориентации и специфике правовой практике, таким образом, учитывая перспективы работы в государственных и частных учреждениях в качестве юрисконсультов, сотрудники правоохранительных органов, адвокатов, судей и др.

Университетский курс «Профессиональная этика» предлагается для изучения в качестве юридической дисциплины на юридическом факультете, I цикл, для студентов с очной формой обучения (III год) / для студентов с заочной формы обучения (IV год).

Дисциплина преподается на румынском, русском и английском языках.

Dreptul Muncii (frecvență redusă, 2020-2021)
Anul IV

Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.

Правовой режим недвижимости
Anul IV

Поскольку недвижимость является наиболее экономически стабильной, но также требует много времени с точки зрения ее целостности с течением времени, они требуют специального правового регулирования, чтобы избежать какой-либо двусмысленности. 

Droit des affaires (sem)
Anul IV

Droit des affaires est une discipline d'étude destinée à former des spécialistes dans le domaine du droit (domaine de la formation professionnelle 0421 Droit), organisée par la Faculté de droit de l'Université d’Etat de Moldova. Le Droit des affaires trouve son fondement dans les actes normatifs nationaux, c'est une sous-branche du droit privé qui étudie, en complexité, l'ensemble des normes juridiques qui régissent l'activité entrepreneuriale.

S'inspirant des actes législatifs adoptés par le Parlement visant à transformer l'économie de la République de Moldavie en une économie libre, mais aussi par les programmes des facultés de droit des universités étrangères (France, Allemagne, Roumanie, Fédération de Russie) où des disciplines similaires sont pratiquées (droit commercial, droit des affaires, droit entrepreneurial, Comercescoie pravo, Predprinimateliscoie pravo) Le droit des affaires a été inclus dans le programme de la Faculté de droit de l'Université d'État de Moldova en 1992 et continue d'être une discipline attractive à ce jour.

Etant une continuité logique des disciplines précédemment étudiées, le Droit des affaires est basé sur les connaissances des étudiants accumulées dans la théorie générale du droit, le droit constitutionnel et administratif. Mais, dans une large mesure, le droit des affaires repose sur les connaissances cultivées par le droit privé et le droit civil roumains, dont la suite logique est.

Le contenu de la discipline Droit des affaires comprend l'ensemble des matières qui renvoient à l'étude des notions fondamentales, des concepts et des catégories juridiques existant dans la législation civile qui se réfèrent aux entrepreneurs et à leur activité. Les sujets de la discipline consolident les connaissances précédemment accumulées, et en même temps les approfondissent et les développent en étudiant de nouveaux sujets imposés par les actes législatifs qui régissent les relations juridiques d'une grande complexité, se référant, en particulier, au statut juridique des entrepreneurs naturels et légaux. des différents types d'activités entrepreneuriales (affaires), le régime juridique du patrimoine des entrepreneurs, les modes d'intervention de l'État dans l'activité entrepreneuriale, d'autres phénomènes juridiques qui contribuent au développement de l'environnement des affaires.

Etica profesionala (CURS prof Chicu O.)
Anul IV

Necesitatea eticii pentru profesiile din justiţie nu se fundamentează, evident, pe relaţia dintre etic şi juridic la nivelul normelor. Acest aspect intră în preocuparea legiuitorilor care ar trebui să folosească eticul, acolo unde e cazul, ca un criteriu principal al normării juridice. Trebuie menţionat faptul că, într-o societate democratică, întreaga legislaţie este obligată să satisfacă cerinţele etice ale unei societăţi. Sigur că nu se poate vorbi de etica unei societăţi independentă sau în contradicţie cu etica în calitate de trăsătura a relaţiilor interpersonale, inter- instituţionale sau între persoane şi instituţii. Dar într-o legislaţie, obiectivele societăţii prevalează asupra celor ale persoanelor fizice şi juridice.

Dreptul afacerilor
Anul IV

DREPTUL AFACERILOR este o disciplină de studiu destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 0421 Drept), organizat de facultatea de drept a USM. Dreptul afacerilor îşi are fundamentul în actele normative naţionale, este o subramură de drept privat care studiază, în complexitate, ansamblul normelor juridice ce reglementează activitatea de întreprinzător.

Controlul judiciar în cadrul procesului civil
Anul IV

Principiul constituţional al folosirii căilor de atac este concretizat în normele Codului de procedură civilă al Republicii Moldova. Conform art. 15 al CPC, participanţii la proces şi alte persoane interesate ale căror drepturi, libertăţi ori interese legitime au fost încălcate printr-un act judiciar pot exercita căile de atac împotriva acestuia în condiţiile legii. Consacrând reglementării căilor de atac al hotărârilor judecătoreşti Titlul III al CPC (care, după numărul de articole, constituie circa a cincea parte din Cod), legiuitorul a confirmat necesitatea şi însemnătatea acestei instituţii. Căile de atac sunt mijloace juridice procesuale prin intermediul cărora se poate solicita verificarea legalităţii şi temeiniciei hotărârii judecătoreşti şi, în final, remedierea erorilor comise. Căile de atac joacă un rol preventiv-reparator, asigurând aplicarea şi interpretarea uniformă a legilor de către toate instanţele judecătoreşti.

Dreptul Comerțului Internațional - Seminar
Anul IV

Dreptul Comerţului Internaţional reprezintă o ramură de drept complexă, care interacționează interdependent cu alte ramuri de drept, cu o tendință dinamică spre dezvoltare, fapt perceput pe parcursul ultimelor decenii, care s-au caracterizat prin extinderea afacerilor la nivel global şi intensificarea celor existente.

Dreptul comerțului internațional, fiind inter-conex cu dreptul internațional şi sistemele naționale de drept, cuprinde norme conflictuale, norme de drept civil, comercial şi norme de drept material uniform (cuprinse în convenţii internaţionale) şi reunite prin obiectul comun de reglementare (raporturile din cadrul comerţului internaţional şi cooperării economice internaţionale). Conţinutul dreptului comerţului internaţional este format de normele materiale proprii dar şi norme de drept material care aparţin altor domenii.

Dreptul Comerţului Internaţional este constituit din ansamblul normelor care reglementează relaţiile de comerţ internaţional, cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică internaţională, în care părţile se află pe poziţie de egalitate juridică

Obiectul dreptului comerţului internaţional este caracterizat prin următoarele trăsături: 1.caracterul patrimonial; 2.caracterul comercial; 3.caracterul internaţional.

Importanţa relaţiilor economice internaționale impune ca desfășurarea lor să se facă numai în cadrul unei anumite reglementări. În mod corespunzător, normele dreptului comerţului internaţional oferă instrumentele şi mijloacele necesare, asigurând stabilitatea raporturilor juridice.

 

 

КРИМИНАЛИСТИКА
Anul IV

Криминалистика как дисциплина - это судебно-правовая наука, которая изучает закономерности образования следов преступления и разрабатывает на их основе, методы и средства использования доказательств в уголовном судопроизводстве, тем самым способствуя раскрытию и предотвращению преступлений. При разработке новых методов, средств и процедур борьбы с преступностью используется многолетний опыт предотвращения, выявления и расследования преступлений с помощью эффективных средств, методов и процедур деятельности, обеспечиваемых современной наукой и технологиями.

Dreptul Comertului International
Anul IV

Dreptului Comertului International este o materie pluridisciplinara in continutul careia intra norme juridice care apartin mai multor ramuri de drept.

Criminalistica
Anul IV

Disciplina Criminalistica reprezintă o ştiinţă judiciară care studiază legităţile de formare a urmelor infracţionale şi elaborează metode şi mijloace destinate administrării probelor în justiţia penală, prin aceasta contribuind la descoperirea şi prevenirea infracţiunilor. La elaborarea metodelor, mijloacelor şi procedeelor noi de combatere a criminalităţii este valorificată experienţa acumulată de-a lungul anilor în prevenirea, descoperirea şi cercetarea infracţiunilor prin mijloace, metode şi procedee de activitate performante, puse la dispoziţie de ştiinţa şi tehnica modernă.

Dreptul Muncii
Anul IV

     Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.

 

 

Dreptul muncii
Anul IV

DREPTUL MUNCII este o disciplină juridică de studii şi reprezintă una din cele mai dinamice şi vii ramuri ale sistemului dreptului, care interesează o sferă extinsă de persoane. Mutaţiile politice, tranziţia de la economia  supracentralizată la cea de piaţă, încercările şi ezitările in alegerea celei mai eficiente căi de creare şi consolidare a unor structuri compatibile cu obiectivele propuse, determină necesitatea elaborării unor noi norme juridice.

Probleme actuale ale Teoriei Generale a Dreptului
Anul IV

Prin natura sa, ştiinţa teoria generală a dreptului urmăreşte două sarcini principale în procesul de cercetare ştiinţifică a fenomenului juridic şi anume sarcina iniţierii în studiul dreptului, ce implică existenţa disciplinei didactice Teoria generală a dreptului şi statului, şi sarcina sintezei şi analizei informaţiei juridice, fapt ce determină formarea disciplinei didactice Problemele actuale ale teoriei generale a dreptului. Teoria generală a dreptului şi statului se manifestă ca o disciplină fundamentală în procesul de pregătire teoretico-profesională. Iniţierea teoretică în domeniul dreptului prezintă o importanţă deosebită pentru viitorii specialişti din domeniul profesional menţionat. Procesele de reforme ce se manifestă în societatea contemporană în general şi în viaţa socială a Republicii Moldova în particular, determină necesitatea formării  a unui solid suport teoretic.

În acest sens complexitatea fenomenului juridic implică necesitatea unei reabordări teoretice prin intermediul unei alte discipline didactice „Problemele actuale ale teoriei generale a dreptului”. Studierea problematicii teoriei dreptului este posibilă la ultimul an al ciclului I de pregătire profesional-juridică din considerentul că viitorul specialist posedă la această etapă o bază de cunoştinţe teoretico-practice şi este apt pentru studierea problematicii teoriei dreptului. Prin aceasta şi se manifestă sarcina secundă al ştiinţei Teoria generală a dreptului – de sinteză şi analiză a fenomenului juridic. În acelaşi timp, în vederea faptului că studiul statului şi dreptului nu este un scop în sine, că el trebuie să servească pregătirii profesionale a viitorilor specialişti, am oferit analize şi anumite interpretări ale temelor ce se cuprind în programul cursului. În arealul său, curriculum include un şir de probleme care se află în centrul celor mai actuale discuţii. De aceea, am prezentat carac­te­ristica generală a teoriei dreptului ca ştiinţă; am arătat locul şi rolul teoriei generale a dreptului în sistemul ştiinţelor sociale şi al celor juridice; am specificat rolul decisiv al dreptului în contextul civilizaţiei şi culturii, în siste­mul reglementărilor sociale; am dezvoltat etimologia şi sensul noţiunilor de “drept”, “stat” şi ale altor valori juridice. Aspectele evidenţiate denotă că ştiinţa Teoria Generală a Dreptului încearcă să redea cât mai exhaustiv fenomenul statului şi dreptului.

 Astfel, conţinutul cursului fiind construit în baza programei de studiu al dis­cip­linei “Problemele actuale ale teoriei generale a dreptului” implică o abordare critică, reeva­luarea struc­turii şi conţinutului, precum şi  operarea anumitor mo­di­ficări pe care le con­si­derăm necesare. Abordările teoretice vizate de curiculum presupun familiarizarea studenţilor nu numai cu conceptele de bază ce formează obiectul de studiu al ştiinţei Teoria generală a dreptului, dar şi obţinerea anumitor cunoştinţe, care au ca scop formarea deprinderilor şi abilităţilor necesare soluţionării eficiente a sarcinilor practice în acest domeniu. Pentru a facilita însuşirea temelor propuse şi a metodelor de lucru la fiecare dintre temele cursului au fost incluse referinţe bibliografice şi acte normative, care ar putea fi consultate pentru apro­fun­darea anumitor subiecte de care cititorul va fi interesat.

Dreptul Convenției Europene a Drepturilor Omului (seminar V. Roșca)
Anul IV

Actualitatea problemelor ridicate de respectarea imperioasă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului astfel cum sunt enunţate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, tendinţa şi aspiraţia Republicii Moldova spre consolidarea tinerei democraţii şi implementarea idealurilor democratice degajate în cadrul Consiliului Europei, recunoaşterea de către Republica Moldova a dreptului de recurs individual în cazul unei încălcări a drepturilor şi libertăţilor garantate de Convenţia Europeană şi a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Europene a Drepturilor Omului, realizarea reformei mecanismului de control jurisdicţional instituită prin Protocolul nr.14 la Convenţia Europeană, condiţionează scopul studiului de faţă.

 

Drept penal comparat (Ciclul I, Licență, secția zi)
Anul IV

Disciplina Dreptul penal comparat este studiată în cadrul Departamentului Drept penal (Ciclul I, Licență Drept), anul IV.

Drept Vamal (Licență)
Anul IV

Drept Vamal, fiind o ramura de drept a Republicii Moldova, este studiat in calitate de disciplina juridica in cadrul facultatii de drept. Aceasta disciplina juridica are ca sarcina familiarizarea studentilor Facultatii de Drept cu modul de organizare si funcionare a sistemului vamal al Republicii Moldova si a realizarii activitatii vamale.

Drept informational
Anul IV

DREPT INFORMATIONAL

Disciplina Dreptul Informaţional al Republicii Moldova studiază aspectele legale implicate de utilizarea pe scară largă a tehnologiilor informaţionale în toate domeniile vieţii sociale. Actualmente informaţia reprezintă unul din cele mai importante resurse ale persoanelor, societăţii, statului, care îşi efectuează activitatea în baza operaţiunilor de colectare, înregistrare, procesare, stocare şi transmitere a informaţiei. Organele de stat, persoanele juridice şi cele fizice crează şi exploatează diverse sisteme informatice. În baza tehnicilor de calcul şi mijloacelor de telecomunicaţii contemporane se elaborează şi implementează sisteme informaţionale automatizate de stat ce procesează date cu caracter personal, economic, financiar-bancar, fiscal etc. Au căpătat răspândire sisteme, gestionate de persoane fizice şi juridice, care permit conectarea şi accesul la sisteme informatice internaţionale.

Dreptul muncii
Anul IV

La acest curs studenții vor studia raporturile juridice de muncă ( încheierea contractului individual de muncă, modificarea, suspendarea, încetarea etc), parteneriatul social în sfera muncii, regimul timpului de muncă și a timpului de odihnă, condițiile salarizării salariaților, jurisdicția muncii. Se va elucida de asemenea procedura soluționării litigiilor individuale și a celor colective de muncă etc.

Dreptul comerțului internațional
Anul IV

 

Dreptul comerţului internaţional este o materie pluridisciplinară în conţinutul căreia intră norme juridice care aparţin mai multor ramuri de drept dar, în principal, dreptului comercial, civil şi procesual civil, care constituie dreptul comun, aplicabil ori de câte ori nu există reglementări specifice în materie. Totuşi, dreptul comerţului internaţional, reglementând raporturile juridice care apar în cadrul comerţului şi cooperării economice internaţionale, consacră prin normele sale anumite reglementări specifice, care răspund exigenţelor pe care aceste raporturi juridice le impun.

Importanţa dreptului comerţului internaţional se relevă prin prisma relaţiei dintre acesta, ca disciplină juridică şi raporturile comerciale şi de cooperare economică internaţională pe care le reglementează.

Dreptul comerţului internaţional adoptă anumite reguli de natură a favoriza desfăşurarea rapidă şi în condiţii de flexibilitate a raporturilor comerciale internaţionale, ca de exemplu:

  • Ø Încheierea contractelor pe bază de reglementări uniforme ale uzanţelor comerciale internaţionale în diferite domenii de activitate, precum: INCOTERMS 2010 - în materia vânzării comerciale internaţionale, Reguli uniforme privind garanţiile contractuale 1993 – Publicaţia 524 a CCI; Reguli şi uzanţe uniforme privind creditele documentare 2007 - Publicaţia 600 a CCI etc.
  • Ø Încheierea contractelor pe bază de condiţii generale, contracte – tip, contracte – cadru, elaborate de regulă de organizaţiile economice internaţionale, precum UNCITRAL, C.E.E. – O.N.U., de camerele de comerţ şi industrie etc.
  • Ø Încheierea contractelor într-o proporţie mai mare decât în comerţul intern, într-o formă scrisă simplificată – ca, de exemplu, prin schimb de mesaje, prin fax sau e-mail, prin utilizarea semnăturii electronice.
  • Ø Soluţionarea litigiilor din comerţul internaţional, în mare parte, pe calea arbitrajului comercial internaţional, organizat de instituţii de arbitraj cu caracter internaţional.

Dreptul comerţului internaţional promovează unele reglementări care pot avea o rigurozitate superioară celor din dreptul comun, cu scopul de a asigura securitatea circuitului comercial, ca de exemplu:

  • Ø Contractele comerciale internaţionale, care se încheie de regulă pe termen lung, trebuie să cuprindă anumite clauze specifice de natură a permite menţinerea echilibrului contractual aşa cum a fost stabilit de părţi la încheierea contractului.
  • Ø Încheierea contractelor într-o limbă străină, varianta respectivă devenind deseori, prin voinţa părţilor contractante, exemplarul de referinţă.
  • Ø Instituirea unor garanţii speciale cu scopul de a proteja interesele creditelor.

Locul şi rolul disciplinei în formarea competenţelor specifice ale programului de formare profesională / specialităţii.
 Disciplina dreptul comerţului internaţional este structurată în două compartimente – partea generală şi partea specială.

Dobândirea de către studenţi a conceptelor fundamentale, principiile care guvernează dreptul comerţului internaţional pentru a înţelege modul în care contractele comerciale devin principalele instrumente juridice în vehicularea valorilor materiale, a schimburilor economice şi tehnico-ştiinţifice. Cunoaşterea prevederilor principalelor instrumente juridice internaţionale care reglementează raporturile comerciale internaţionale şi de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică internaţională.

Limba de predare a disciplinei.

Disciplina se predă în limba română, rusă, engleză, franceză.

Beneficiarii.

Beneficiarii sunt studenţii la anul IV de studii, forma de învăţământ cu frecvenţă la zi şi anul V, forma de învăţământ cu frecvenţa redusă, filiera francofonă, filiera anglofonă.

ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКОЕ ПРАВО
Anul IV

Предпринимательское Право — это учебная дисциплина для подготовки специалистов в области права (область профессиональной подготовки 0421 Право), созданная юридическим факультетом МГУ РМ. Предпринимательское право основывается на национальных нормативных актах, представляет собой под-отрасль частного права, которая изучает совокупность правовых норм, регулирующих предпринимательскую деятельность.

            Будучи вдохновленными законодательными актами, принятыми Парламентом, целью которых является преобразование экономики Республики Молдова в свободную экономику, а также учебные планы юридических факультетов зарубежных университетов (Франции, Германии, Румынии, Российской Федерации), которые изучают (Business Droit, Droit des affaires, Коммерческое право, Предпринимательское право) Так, Предпринимательское право было включено в план обучения юридического факультета Государственного университета Молдовы в 1992 году и продолжает оставаться увлекательной дисциплиной на сегодняшний день.

         Будучи логической преемственностью ранее изученных дисциплин, предпринимательское право основывается на знаниях учащихся, полученных из общей теории права, конституционного и административного права. Но в наибольшей степени предпринимательское/коммерческое право основано на знаниях римского частного права и гражданского права, логическая преемственность которых существует.

            Содержание дисциплины «Предпринимательское-право» включает в себя все темы, относящиеся к изучению основных понятий, концепций и правовых категорий, существующих в гражданском законодательстве, которые касаются как предпринимателей, так  и их деятельности. Темы дисциплины консолидируют ранее накопленные знания и в то же время углубляют их, развивают их путем изучения новых тем, налагаемых законодательными актами, которые регулируют юридические отношения большой сложности, в частности, в отношении правового статуса физических и юридических лиц, статусу предпринимательской деятельности (бизнес), правовой режим имущества предпринимателя, методы государственного вмешательства в предпринимательскую деятельность, другие правовые явления, которые способствуют развитию коммерческой/предпринимательской среды.

            Разработанный для повышения эффективности высшего образования, этот учебный план включает несколько обязательных компонентов, включая количество и название изучаемых тем, количество часов, установленных для каждой темы дисциплины, и общее количество часов для всей дисциплины. Затем каждая из этих тем разрабатывается таким образом, что описываются главные субъекты темы, нормативные акты, теоретические и практические источники, которыми может воспользоваться студент. Обучение дисциплине включает в себя следующую деятельность: теоретические занятия; семинарские и индивидуальной работы.

            Изучение предпринимательского права помогает студентам понять суть правовых норм, которые организуют и определяют комерческую область, формируют необходимые навыки для обучения юристов-практиков, которые специализируются на корпоративном праве, могут толковать и применять соответствующее законодательство, правильно классифицировать юридические факты, которые порождают, прекращают правовые отношения, принимает правильные профессиональные решения. Кроме того, изучение дисциплины способствует формированию выпускника юридического факультета, который имеет системные знания в области правового регулирования предпринимательской деятельности.

          Изучение этой дисциплины также позволяет подготовить выпускника юридического факультета к практической работе, применению знаний, полученных в следствие изучения данного курса, способности применять правовые нормы, (определять статус предпринимателей, разрабатывать акты корпоративных актов, нормативные акты и т. д.), которые ему понадобятся, когда он находится на рабочем месте. Знание выпускником практики применения правовых норм, которые формируют право на бизнес, является залогом профессионального успеха и надежной возможности получить почетную работу. Предпринимательское право преподаётся на румынском и русском языках в течение одного академического семестра.

Этот учебный план разработан в соответствии с планом обучения юридического факультета Государственного университета Молдовы и предназначен для студентов, которые проводят свои первые циклы (бакалавриат), дневные и заочные отделения.

Litigii de muncă
Anul IV

 

Disciplina Litigii de Muncă are drept scop promovarea cunoştinţelor în domeniul reglementării juridice a acelor relaţii sociale care apar în cadrul unor divergenţe asupra respectării legislaţiei muncii.

În cadrul cursului sunt studiate modalitățile de soluționare a litigiilor de muncă care apar:

a) la încheierea contractului individual de muncă (refuz de angajare, solicitarea unor documente neprevăzute de lege, încălcarea procedurii de petrecere a consursurilor de angajare etc);

b)  pe parcursul executării contractului de muncă (neplata în termen a salariatului, aplicarea sancțiunilor disciplinare salariatului în cazul încălcării obligațiilor de muncă, neprezentarea salariatului la serviciu, îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de muncă, precum și răspunderea materială a părților în cazul cauzării de prejudicii etc.);

 c) încetarea contractelor de muncă (contestarea concedierii, a demisiei etc.).

 De asemenea o atenție aparte este acordată litigiilor colective de muncă, cu accent prioritar pe conflictele de drepturi și cele de interese, precum și greva. În cadrul cursului se studiază competenţa organelor abilitate cu atribuţii de soluţionare a litigiilor de muncă (instanța de judecată, Inspectoratul de Stat al Muncii, sindicate, patronate etc.).

Pentru atingerea scopurilor puse în faţa disciplinei sunt utilizate pe larg actele normative în vigoare, este analizată practica judiciară, iar pe parcursul orelor sunt întocmite o serie de acte practice: modele de cereri prealabile şi cereri de chemare în judecată, ordine emise de angajator etc.

DREPTUL CONVENȚIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI
Anul IV

Disciplina presupune un studiu avansat în domeniul Convenţiei europene a drepturilor omului (Convenţia) şi aplicării jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului (Curte). Cursul include aspectele teoretico-practice de definire şi identificare a obligaţiilor pozitive şi negative ale statelor părţi la Convenţie, a marjei de apreciere a statelor, a principiului subsidiarităţii mecanismului de control stabilit în Convenţie, a principiului proporţionalităţii imixtiunilor autorizate în exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale conţinute în Convenţie şi Protocoalele adiţionale, referitoare la modalitatea în care Curtea face trimitere punctuală la dreptul intern al statelor-părţi la Convenţie şi dimpotrivă situaţiile când jurisdicţia degajează noţiuni autonome opozabile statelor părţi. Finalitatea cursului denotă întinderea competenţei contencioase a Curţii la examinarea cererilor individuale cu care este sesizată şi acquis-ul jurisprudenţial pe care îl emană în consecinţă.

Criminalistica
Anul IV
  •      Criminalistica prezintă o ştiinţă a investigării infracţiunilor, apărută la finele sec. al XIX – lea graţie unor practicieni şi savanţi luminaţi, printre care un loc de frunte î-l ocupă judecătorul de instrucţie austriac Hanns Gross, care primul a folosit  această noţiune pentru a întitula o nouă ramură ce tratează tehnica, tactica şi metodica cercetării infracţiunilor.
  • Funcţia ei primordială constă în studierea realizărilor progresului tehnico-ştiinţific, a tehnologiilor informaţionale contemporane, generalizarea experienţei pozitive de luptă cu criminalitatea în scopul elaborării metodeor şi mijloacelor eficiente de descoperire şi cercetare a faptelor penale.  
  • Obiectul de studiu – activitatea infracţională, mecanismul de reflectare a acesteea în sursele de informaţii, precum şi activitatea de stabilire a adevărului în cauzele instrumentate, prin metode, procedee şi mijloace speciale, elaborate în baza cunoaşterii legităţilor acestor activităţi, a experienţei pozitive şi a realizărilor ştiinţelor naturii, tehnicii, disciplinelor umanistice.

Drept execuțional penal (Ciclul I, Licență)
Anul IV

Drept execuțional penal (Ciclul I, Licență) este destinat studenților Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Criminologie, Licentă, Anul IV
Anul IV

este o ştiinţă socio-juridică, care studiază fenomenul criminalităţii în ansamblul său, sub aspectul stării, structurii şi dinamicii sale, a cauzelor şi condiţiilor care-l generează şi favorizează, precum şi mijloacele de profilaxie şi combatere ale acestuia. 

Scopul acestui curs este de a realiza studiul ştiinţific al criminalităţii şi al profilaxiei acesteia prin prisma reacţiei sociale la fenomenul infracţional. Pe lîngă capitolele tradiţionale ale disciplinei criminologie – definiţie, istoricul apariției și evoluția criminologiei, obiectul de studiu, metode şi tehnici de cercetare şi teoriile ce explică din perspectiva biologică, psihologică sau sociologică comportamentul infracţional – disciplina abordează şi criminologia judiciară – evoluţia principiilor de drept şi a pedepsei; principalele tipuri de criminalitate – criminalitatea organizată, delincvenţa juvenilă, criminalitatea feminină, criminalitatea economică, traficul de droguri, traficul de ființe umane, terorismul, spălarea banilor etc.; aspectele victimologice şi penologice în prevenirea comportamentului infracţional.

Drept Internațional Privat
Anul IV

PRELIMINARII

Prezenarea generală a disciplinei

      Dreptul internaţional privat constituie o disciplină de sinteză, având ca obiect de studiu raporturile de drept privat cu element de extraneitate.

      La etapa actuală, datorită amplificării fără precedent a relaţiilor internaţionale la care este implicată Republica Moldova ca stat, cât şi persoanele fizice şi juridice din Republica Moldova, studierea materiei dreptului internaţional privat a devenit o problemă de necesitate practică, având în vedere că încheierea raporturilor juridice de drept internaţional privat impune cunoaşterea dreptului aplicabil în domeniu.

      Cu toate că procesul de uniformizare şi cel de armonizare a legislaţiei diferitor state a luat o amploare fără precedent, astfel încât, riscul ca un anumit raport juridic cu element de extraneitate să fie reglementat în mod diferit în legislaţia statelor care au vocaţia să i se aplice, este tot mai redus şi mai puţin prezent, dreptul internaţional privat prin instituţiile sale specifice, îşi menţine utilitatea şi actualitatea, constituindu-se într-un instrument deosebit de preţios în vederea asigurării şi promovării circuitului mondial de valori materiale şi spirituale.

 

Locul şi rolul disciplinei în formarea competenţelor specifice ale programului de formare

      Interesul sporit, deschiderea şi preocupările pentru soluţii flexibile în dreptul internaţional privat, determinate de intensificarea şi diversificarea relaţiilor internaţionale sunt evidente.

      Aceste considerente au impus necesitatea studierii disciplinei care să permită aprofundarea  studenţilor în materia dreptului internaţional privat şi să reflecte competenţele specifice.

      Astfel, obiectul de studiu este structurat în două părţi.

      Partea generală a disciplinei cuprinde aspecte de natură conceptuală în materie, natura juridică, domeniul, conţinutul, metodele de reglementare a raporturilor de drept internaţional privat, istoricul şi izvoarele dreptului internaţional privat. Totodată, partea geneală este consacrată şi problemelor generale privind conflictele în raporturile juridice de drept internaţional privat, constând în  cercetarea raţionamentului juridic care permite determinarea sistemului de drept aplicabil unui raport juridic cu element de extraneitate, prin parcurgerea succesivă a următoarelor etape:a) determinarea, prin intermediul calificării, a normei conflictuale aplicabile; b) soluţionarea conflictului de norme conflictuale şi identificarea, atunci când este cazul, a retrimiterii; c) aplicarea legii străine în calitate de lex causae; d) înlăturarea de la aplicare a legii străine, în cazul când aceasta încalcă ordinea publică de drept internaţional privat sau când fraudează legea aplicabilă.

      Paretea specială a disciplinei cercetează conflictele de legi, adică normele conflictuale aplicabile diferitor categorii de raporturi juridice de drept privat cu element de extraneitate, şi anume: regimul conflictual privind persoana fizică, persoana juridică, statutul real, actele juridice, obligaţiile contractuale şi necontractuale, succesiunea, raporturile de familie. Totodată, partea specială este consacrată şi soluţionării conflictelor de jurisdicţii (procesul civil internaţional), care include: a) competenţa în dreptul internaţional privat; b) procedura în procesele cu element de extraneitate; c) efectele hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale străine.

 

Limba de predare a disciplinei

      Disciplina include principalele instituţii ale dreptului internaţional privat în limbile română, rusă, franceză şi engleză, totodată făcându-se referiri la legislaţia, jurisprudenţa şi doctrina străină.

 

Beneficiarii

      Curriculum-ul vine în ajutorul celor interesaţi în cunoaşterea şi aprofundarea aspectelor teoretice şi practice în materia dreptului internaţional privat, iar prin conţinutul său, contribuie la pregătirea temeinică şi aprofundarea cunoştinţelor studenţilor