Studiul materialelor
Anul III

 Disciplina "Studiul Materialelor" îşi propune să prezinte criteriile de bază ale clasificării materialelor cu proprietățile sale precum și metodele de prelucrare a materialelor.  Arealul disciplinei se extinde asupra studiului structurii materialelor, atat a materialelor metalice, cat si a aliajelor feroase si neferoase.

În cadrul acestui curs vor fi analizate principiile şi legităţile de bază ale  structurii materialelor, atat a materialelor metalice, cat si a aliajelor feroase si neferoase. Se vor studia algoritmul și metodele de determinare a tratamentului termic necesar pentru utilizarea materialelor în industrie,   selectarea materialelelor şi  stabilirea metodele de prelucrare a lor.

Beneficiari ai acestui curs sunt viitorii specialişti în domeniul Ingineriei și Managementului Calității, cu predare în limba  română.

 

Metodologia evaluarii produselor cu grad de risc
Anul III

Metodologia evaluarii produselor cu grad de risc este un curs detinat studentilor specialitatii IMC si implica utilizarea cunostintelor, deprinderilor si abilitatilor obtinute in cadrul cursurilor de fizica generala, metrologie s.a. pentru a evalua caracteristicile diverselor produse cu grad de risc, folosind diferite metode de determinare a lor.

Certificarea produselor industriale și alimentare
Anul III

Disciplina „Certificarea produselor industriale și alimentare” reflectă un curs teoretic aplicativ care asigură asimilarea de cunoştinţe şi formarea unor deprinderi şi abilităţi elementare şi de bază, necesare desfăşurării activităţii profesionale. Studiul disciplinei "Certificarea produselor industriale și alimentare" îşi propune familiarizarea studenților cu principiile evaluării conformităţii, evaluarea corectă a indicilor de calitate a produselor, cu metodele existente de evaluare a indicilor de calitate şi luarea deciziei corecte asupra calităţii produsului în baza rezultatelor obţinute comparativ cu cerinţele legislaţiei în vigoare.

Metode şi mijloace mecanice de măsurări, încercări și control
Anul III

Disciplina „Metode şi mijloace mecanice de măsurări, încercări și control” îşi propune să prezinte criteriile de bază ale măsurărilor mecanice şi să dezvolte deprinderile obţinute pentru efectuarea măsurărilor în domeniile mărimilor geometrice, de masă, volum, forţă şi duritate. Arealul disciplinei se extinde asupra metodelor şi principiilor de măsurare a  mărimilor mecanice. Se vor dezvolta abilităţi de efectuare a diferitelor metode de determinare a mărimilor geometrice, de masă, volum, forţă şi duritate,  de prelucrare și interpretare a datelor obținute din experimente, calcule şi observații.

În cadrul acestui curs vor fi analizate principiile şi legităţile de bază ale  măsurărilor mărimilor mecanice și aplicarea lor în cadrul lucrarilor de laborator. Vor fi studiate principiile de funcţionare a mijloacelor de măsurare a  mărimilor geometrice, de masă, volum, forţă şi duritate. Se vor studia algoritmul și metodele de determinare a caracteristicilor metrologice ale mijloacelor de măsurare a  mărimilor mecanice,  de prelucrare şi interpretare a datelor.

Beneficiari ai acestui curs sunt viitorii specialişti în domeniul Ingineriei și Managementului Calității, cu predare în limba  română.

Baza legislativă și normativă în standardizare
Anul III

Cursul „Baza legislativă și normativă în standardizare” reflectă un curs teoretic - aplicativ şi urmăreşte familiarizarea studenţilor specialităţii „ Ingineria şi managementul calităţii” despre activitatea  de standardizare naţională, însuşirea de către studenţi a premiselor ce determină direcţiile de dezvoltare a standardizării în Republica Moldova, precum şi regulile de elaborare şi aplicare a standardelor naţionale în economia naţională.

     Pentru atingerea scopului urmărit cursul prevede studierea cadrului organizatoric, a principiilor și metodologiei standardizării naționale, interstatale, europene și internaționale; crearea capacităților de identificare, aplicare și monitorizare a normelor și standardelor naționale; studierea principiilor de organizare a comitetelor tehnice naționale de standardizare și a modului de participare a acestora la standardizarea națională, regională și internațională.

Studierea acestei unități de curs contribuie la formarea unei corelaţii în economia şi societatea contemporană, între persoane, organizaţii, state şi reprezintă un instrument de reglare a proceselor şi rezultatele activităţii acestora. Standardele abordează diferite aspecte caracteristice domeniului respectiv cum sunt terminologia, clasificări, simboluri şi codificări, unităţi de măsură, tipizarea unor elemente ale produselor, calitatea şi modul de verificare a calităţii, prescripţii de marcare, ambalare, depozitare, transport etc.

     Obiectivele cursului răspunde nevoilor economiei naționale privind formarea unor specialiști competenți și calificați, capabili să facă față problemelor ce țin de asigurarea competitivității produselor, liberalizarea comerțului și integrarea economică la nivel regional și internațional, specialiști capabili să utilizeze standardele europene, internaționale și rolul lor în eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului, inclusiv ca instrumente de reglare a pieței, accesibile partenerilor economici.

Evaluarea conformității
Anul III

Disciplina „Evaluarea conformității” îşi propune să prezinte criteriile de bază ale evaluarii conformitaţii şi să dezvolte deprinderile obţinute pentru utilizarea lor în cadrul laboratoarelor de etalonări, verificări metrologice şi incercări. Arealul disciplinei se extinde asupra metodelor de evaluare a conformităţii din cadrul orgamismelor de evaluare a conformităţii. Se vor dezvolta abilităţi de efectuare a diferilot metode de etalonare, încercare, verificare metrologică din cadrul orgamismelor de evaluare a conformităţii,  de prelucrare și interpretare a datelor obținute din experimente, calcule şi observații.

În cadrul acestui curs vor fi analizate principiile evaluării conformităţii și aplicarea modelelor de evaluare pentru sutuaţii concrete.Vor fi studiate etapele de evaluare a conformităţii pentru diferite orgamisme de evaluare a conformităţii. Se vor studia algoritmul și metodele de evaluare a conformităţii, prelucrare şi interpretare a datelor.

Beneficiari ai acestui curs sunt viitorii specialişti în domeniul Ingineriei și Managementului Calității, cu predare în limba  română.

 

Măsurări debit gaze și lichide
Anul III

Disciplina „Măsurări debit gaze și lichide” îşi propune să prezinte criteriile de bază ale măsurărilor de debit şi presiune în gaze și lichide şi să dezvolte deprinderile obţinute pentru efectuarea măsurărilor de debit şi presiune cu diferite mijloace de măsurare. Arealul disciplinei se extinde asupra metodelor şi principiilor de măsurare a  debitului  şi presiunii în gaze și lichide. Se vor dezvolta abilităţi de efectuare a diferitelor metode de determinare a debitului şi presiunii în lichide şi gaze,  de prelucrare și interpretare a datelor obținute din experimente, calcule şi observații.

În cadrul acestui curs vor fi analizate principiile şi legităţile de bază ale  măsurărilor de debit şi presiune în gaze și lichide și aplicarea lor în cadrul lucrarilor de laborator. Vor fi studiate principiile de funcţionare a mijloacelor de măsurare a  debitului şi presiunii în lichide şi gaze. Se vor studia algoritmul și metodele de determinare a caracteristicilor metrologice ale mijloacelor de măsurare a  debitului şi presiunii în lichide şi gaze,  de prelucrare şi interpretare a datelor.

Beneficiari ai acestui curs sunt viitorii specialişti în domeniul Ingineriei și Managementului Calității, cu predare în limba  română.

Acreditarea la nivel naţional
Anul III

Disciplina „Acreditarea la nivel naţional” îşi propune să prezinte criteriile de bază ale acreditarii la nivel naţional şi să dezvolte deprinderile obţinute pentru utilizarea lor în procesul de acreditare al organiselor de evaluare a conformitatii. Arealul disciplinei se extinde asupra proceselor de acreditare a orgamismelor de evaluare a conformităţii conform standardelor de referinţă. Se vor dezvolta abilităţi de elaborare a diferitor proceduri utilizate în laboratoarele de etalonare, încercare, verificare metrologică în procesul acreditării.

În cadrul acestui curs vor fi analizate principiile acreditarii la nivel naţional și aplicarea procedurilor pentru sutuaţii concrete. Vor fi studiate etapele acreditarii la nivel naţional pentru diferite orgamisme de evaluare a conformităţii. Se vor studia algoritmul și metodele de elaborare a procedurilor conform standardelor de referinţă.

Beneficiari ai acestui curs sunt viitorii specialişti în domeniul Ingineriei și Managementului Calității, cu predare în limba  română.