- Teacher: Galina Ciudin
Cursul conține istoria apariției mașinilor de calcul precum și programele la mașinile respective.
Ecuaţii Diferenţiale este una din ramurile importante ale matematicii moderne, având o largă dezvoltare atât în interiorul ei, cât şi în alte domenii ale ştiinţei. Teoria Ecuaţiilor Diferenţiale are o problematică vastă şi variată, pornind de la probleme structurale deterministe şi până la modele continue, evolutive sau aleatoare, ea înseamnă analiza procesului de integrare a ecuaţiilor diferenţiale, studiul proprietăţiilor soluţiilor lor, folosit în studiul multor altor concepte fundamentale ale ştiinţei ce permit descrierea matematică a mişcării, creşterii, măsurii, etc.
Ca disciplină de învăţământ şi ca obiect inepuizabil de cercetare Ecuaţiile Diferenţiale reprezintă un conglomerat de rezultate de mare profunzime, obţinute prin cercetările ştiinţifice ale multor generaţii. Înţelegerea Ecuaţiilor Diferenţiale este un fapt de cultură şi educaţie, deoarece ea disciplinează gândirea, conturează intuiţia prin raţionament, contribuie la modelarea multor fenomene fizice, chimice, biologice, economice, etc. Disciplina Ecuaţii Diferenţiale este destinată tuturor studenţilor de la Ciclul I Licenţă de la Domeniul de formare profesională Matematică şi Matematică Aplicată. Disciplina este disponibilă să fie predată în limba română şi în limba rusă.
Conf. Galina Rabacova
Analiza numerică pune la dispoziție metode computaționale pentru studiul soluțiilor problemelor matematice. Teoria ecuațiilor diferențiale și a celor cu derivate parțiale descrie un domeniu fundamental al matematicii, ce se aplică in diverse domenii ale științei și tehnicii, de exemplu: astronomie, mecanică, chimie, biologie, optică etc. Este cunoscut faptul că majoritatea problemelor din domeniul ştiinţelor reale, ce trebuie rezolvate în practică, nu pot fi soluţionate în mod exact. Astfel cunoaşterea şi posibilitatea aplicării metodelor numerice aproximative de soluţionare a acestor probleme cu ajutorul calculatorului este o cerinţă obligatorie pentru specialistul în domeniul Matematicii Aplicate.
Disciplina “Metode numerice de rezolvare a ecuațiilor cu derivate parțiale” este menită ca studentul să însuşească noţiunile principale de metode numerice, care se aplică la rezolvarea problemelor diferenţiale cu derivate parţiale, şi, în particular, teoria metodei diferenţelor finite (procedeu de discretizare, eroarea de aproximare, stabilitatea, convergenţa metodei). Concomitent, în cadrul acestui curs studentul trebuie să dobândească competențe pentru construirea și utilizarea algoritmilor asistate de calculator de soluţionare a problemelor din domeniul menționat.
Disciplina “ Metode numerice de rezolvare a ecuațiilor cu derivate parțiale” este destinată studenților anului III, ciclul I, Licența, specialitatea Matematica Aplicată.