Экономическая теория является фундаментальная наука об использовании ограниченных ресурсах в современной экономике.
Она обучает как использовать все экономические ресурсы.
Macroeconomia este o parte inerentă a pregătirii specialiştilor cu studii universitare, oferind acestora un ansamblu de teorii, concepte, principii, cu ajutorul cărora poate fi înţeleasă şi explicată adecvat realitatea economică. Însuşirea acestei discipline va contribui la formarea unei culturi şi gândiri economice ca bază a unui comportament raţional şi eficient referitor la utilizarea resurselor rare şi deficitare. În cadrul predării Macroeconomiei se urmăreşte cunoaşterea principiilor funcţionării economiei naţionale ca un tot unitar, conştientizând cum evoluează economia, ce tendinţe principale sunt dominante, ce este necesar de făcut pentru a orienta mersul ei în direcţia dorită. Aceste probleme sunt importante pentru orice specialist care fa activa în cadrul economiei naţionale, deoarece deciziile şi comportamentul lui va fi influenţat mult de mediul macroeconomic.
Studierea acestei discipliplini are un rol deosebit în pregătirea viitorului specialiști care îşi vor desfăşura activitatea în contact direct cu problemele economice reale, pe baza prelucrării şi interpretării informaţiilor faptice cu ajutorul cărora studentul va putea fundamenta şi formula, pe termen lung şi mediu, strategii şi va elabora sinteze privind dezvoltarea entităţilor economice.
Curriculumul la disciplina „Audit financiar”, inclusă în planul de învăţământ la specialitatea „Contabilitate” este elaborat la nivelul departamentului, reprezentând un document conceptual operaţional, care pune în aplicare prevederile cadrului legal în procesul educațional. Elementele de bază ale curriculumului sunt finalităţile de studii orientate spre formarea competenţelor profesionale.
În rezultatul studierii disciplinei ”Audit financiar”, studenţii specialității Contabilitate vor fi capabili să utilizeze concepte și teorii noi din practica națională și internațională, metode și instrumente de audit, fiscalitate și analiză a elaborării și prezentării situațiilor financiare de către entități, a performanței financiare în realizarea de misiuni de audit, etc.
Disciplina „Audit financiar” participă la formarea competențelor profesionale ale personalității integre şi competențe profesionale în domeniul gestiunii finanțelor și contabilității în afaceri pentru a corespunde cerințelor actuale şi de perspectivă a pieței de muncă locale şi internaționale.
Pentru studenţii Facultăţii Ştiinţei Economice studiul disciplinei „Audit financiar” se încheie cu examen. Studentul se admite la examen după susținerea a două teste pe parcursul semestrului, însușirea materialul teoretic, practic din cadrul lecțiilor de seminare şi susținerea lucrului individual.
Limba de pregătire: română/rusă/engleză.
Disciplina ,,Bazele contabilităţii” are rolul de iniţiere în cunoaşterea principalelor elemente teoretice şi practice ale obiectului şi metodei de cercetare a contabilităţii, a principiilor, procedeelor şi instrumentelor specifice utilizate pentru reflectarea stării, structurii şi transformării patrimoniului.
Disciplina Bazele contabilității este o parte componentă a cursului de contabilitate pentru studenții specilaității Contabilitate. Studiul acestei discipline permite studenților să acumuleze cunoștințe necesare despre obiectul și metoda de studiu, principiile generale ce stau la baza contabilității și raportării financiare, bilanțul ca element de bază al metodei contabilității, sistemul de conturi și dubla înregistrare etc.
La finalizarea acestui curs studenții trebuie să cunoască esența operațiunilor economice reflectate în contabilitate, modificările ce se produc în componența mijloacelor și surselor de finanțare a acestora, să determine costul de intrare a bunurilor economice, costul efectiv al produselor fabricate, precum și a rezultatelor finanicare înregistrate de entitate, utilizând pentru aceasta sistemul de conturi contabile. Studenții trebuie să cunoască modalitatea de întocmire a situațiilor finanicare la data raportării.
Prezentul curs permite studierea unor teme de mare importanţă pentru activitatea de întreprinzător, referindu-se, în special, la statutul juridic al întreprinzătorilor, regimul juridic al diverselor tipuri de activităţi de întreprinzător (afaceri), contractele comerciale, reglementarea juridică al taxelor şi impozitelor, şi la alte fenomene juridice ce contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, un mediu ce necesită de a fi cunoscut de viitorii economişti.
Prezentul curs permite studierea unor teme de mare importanţă pentru activitatea de întreprinzător, referindu-se, în special, la statutul juridic al întreprinzătorilor, regimul juridic al diverselor tipuri de activităţi de întreprinzător (afaceri), contractele comerciale, reglementarea juridică al taxelor şi impozitelor, şi la alte fenomene juridice ce contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, un mediu ce necesită de a fi cunoscut de viitorii economişti.