Disciplină de specialitate în cadrul studiilor superioare de nivel II- Master, inclus în programul Psihopedagia învăţămîntului superior, Management educaţional care contribuie la formarea competenţelor de promovare a serviciilor educaţionale şi de motivare a beneficiarilor de a realiza educaţia sub toate aspectele ei.
Disciplina se axează pe cele mai valoroase teorii şi practici manageriale, dar şi pe teoria şi praxiologia curriculumului academic, având ca prioritate finalităţile formării profesionale iniţiale ale managerilor şcolari, proiectate conform cerinţelor psihologice, pedagogice, dar şi ale pieţei muncii.
În acest context, curriculumul reflectă tendinţele actuale în dezvoltarea curriculară şi dezvoltarea managerială în noile condiţii educaţionale şi social-economice şi are menirea de a asigura formarea profesională iniţială a managerilor şcolari și prin programe de formare continuă.
Limbile de lucru reprezintă un element esențial pentru orice traducător profesionist. Textele literare sunt cele mai interesante pentru traducere dintr-o limbă străină în limbă română/rusă. Cursul de față va ajuta în obținerea cunoștințelor de bază și esențiale pentru efectuarea unei traduceri bune. Pentru traduceri literare, traducătorul trebuie să fie nu numai un lingvist bun, dar și un poet/scriitor înnăscut. Vă învit să participați la crearea unei lumi poetice - fermecătoare!
Cursul se adresează stud an I, dar, la dorinta, si celor in cautare de reimprospatare a cunostintelor. continut de originalitate sporit, prin urmare, materialul poate fi mai greu asimilabil. Este cursul prezent pe lista celor optionale.
Cursul optional este propus ca parte componentă a cadrelor didactice pentru masteranzii ciclul ll
Dreptul administrativ constituie acea ramura de drept, absolut necesară și indispensabil utilă în crearea și realizarea sarcilor, în vederea determinării unor abilități ale cunoașterii domeniului dreptului public. În cadrul cursului vor fi expuse o varietate larga de teme care v-or cuprinde elemente ale dreptului public cu extindere si asupra altor ramuri.
Cursul pentru programul de master Anul II - Didactica Universitară. Cursul are menirea de a prezenta evoluţia didacticii universitare. didactica universitară cercetează educaţia universitară: ce a fost, ce este şi ce ar trebui să fie; ce relaţii se instituie între cunoaştere, valorizare şi acţiune la nivelul învăţământului superior, spre ce tinde curriculum-ul universitar în contextul extensiei şi schimbărilor actuale în multiple planuri: de cunoaştere, acţiune, social, economic, cultural, de civilizaţie. Ca disciplină de invăţămint are ca obiectiv principal formarea la studenţii specialităţii de psihologie a unei imagini clare, dar totodată, globale panoramice asupra procesului, evoluţiei şi constituirii didacticii universitare din perspectivă psihopedagogică; înţelegerea conceptului de universitate, a aspectelor istorice, a caracteristicilor actorilor sistemului universitar, a metodologiei de predare-învăţare în universitate, a tipurilor şi formelor de prelegere universitară, a obiectivelor, funcţiilor şi a structurii seminarului universitar, a lucrului individual ca formă de autoinstruire a studenţilor ş.a.
Lectura cărților bune are mai multe motivații. Citim pentru că vrem să cunoaștem mai bine oamenii și lumea din jur, pentru că vrem să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pentru că avem nevoie de cunoștințe sau experiențe pe care viața obișnuită nu ni le poate oferi. Dar adevărata motivație a lecturii o constituie nevoia unei plăceri intelectuale dificile, căutarea și interpretarea unor sensuri sau adevăruri autentice și valoroase.
Dreptul la egalitate este un drept fundamental, asigurat de mai multe acte normative printre care: Constituția RM (art.16), Convenția Europeană a Drepturilor Omului (art. 14 și Protocolul nr.12) și Legea nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității. În același timp, ne confruntăm cu fenomenul discriminării în societate. Discriminarea presupune aplicarea unui tratament diferit faţă de două sau mai multe persoane aflate în situaţii identice sau dimpotrivă, tratarea identică a unor persoane aflate în situaţii diferite, atît timp cît un asemenea tratament nu are nicio justificare obiectivă.
Cursul este destinat specialiștilor din sfera juridică în scopul consolidării percepției fenomenului de discriminare și imporatanța dreptului la egalitate într-un stat de drept.
Cursul respectiv este destinat personalului medical din domeniul de transplant de țesuturi și celule umane.
Cursul dat e destinat medicilor ce doresc sa activeze in domeniul prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana
Studierea acestui curs va contribui la formarea complexă și specializată a juristului prin cunoaşterea legislației și practicii judiciare în domeniul protecției mediului, folosirii resurselor naturale și folosirea terenurilor în Republica Moldova, funcționarea sistemului instituțional în domeniile vizate, funcționarea sistemului de folosirea resurselor naturale în baza sistemului de permise, autorizări, raportări și control a activității economice ce are impact asupra mediului.
Cursul Legislație Transplant este distinat medicilor și personalul medical mediu și inferior care desfoașoară activități ân domeniul transplantului.
Cursul respectiv are ca scop familiarizarea specialiștelor din domeniul transplantului cu aspectele legislației naționale și internaționale.