MATEMATICA
Anul I

Matematica stă în centrul formării unui student în domeniul informaticii aplicate, servind ca temelie esențială pentru înțelegerea și dezvoltarea conceptelor și algoritmilor informatici. Ea reprezintă un element cheie în pregătirea studenților, furnizându-le instrumentele și cunoștințele de bază necesare pentru a aborda o gamă diversă de probleme și aplicații în cadrul informaticii. Prin învățarea și aplicarea conceptelor matematice, studenții devin mai bine pregătiți să soluționeze provocări complexe și să inoveze în domeniul lor de studiu.

Programarea în Python / Программирование в Python
Anul I

Python logo and symbol, meaning, history, PNG

Programarea în Python a fost introdusă pentru studiu la anul I licență, deoarece în ultimii ani limbajul de programare Python a crescut vertiginos în domeniile de utilizare. Azi acest limbaj se află în top trei cele mai utilizate limbaje de programare. De la apariția sa în anul 1991 și pînă azi a devenit aplicabil de dezvoltatorii de software, cercetători, elevi, studenți, dar și mulți alți specialiști, deoarece Python este un limbaj de programare de nivel înalt, interpretabil, cu o sintaxă simplă, ceea ce face codul ușor de citit și extrem de ușor de utilizat, chiar și de începători.

Cursul Programarea în Python are statutul de curs fundamental. Cursul este planificat pentru studenţii anului I, specialitatea Informatică și Informatică aplicată şi are drept scop studierea limbajului de programare Python, care va putea fi utilizat ulterior pentru de studenţii interesaţi în realizarea calculelor matematice, pentru dezvoltarea aplicațiilor desktop, dar și ale aplicațiilor web,  în analiza datelor, în machine learning etc. De asemenea, în cadrul acestui curs studenții vor face cunoștință cu cele mai uzuale biblioteci și framework-uri Python.

JavaScript
Anul I

JavaScript — это мощный язык программирования, который занимает центральное место в разработке веб-приложений и является неотъемлемой частью современного программирования. Изначально созданный для улучшения интерактивности веб-страниц, JavaScript стал ядром для построения динамичных и сложных веб-приложений. Его широкое использование в браузерах и поддержка стандартом ECMAScript делают его фундаментальным элементом в веб-разработке.

В рамках данного курса студент познакомится со следующими темами:

  • Основы языка JavaScript
  • Взаимодействие с DOM
  • Продвинутый JS
    • Модули
    • Асинхронный JS
    • Обработка ошибок
Calcul Diferențial
Anul I

Calculul Diferenţial este una din cele mai importante ramuri ale matematicii moderne, având o largă dezvoltare  atât în interiorul ei cât şi în alte domenii ale ştiinţei.

Calculul Diferenţial are o problematică vastă şi variată, pornind de la probleme structurale deterministe şi până la modele continue, evolutive sau aleatoare, ea înseamnă analiza procesului de trecere la limită, folosit în definirea şi studiul derivatelor, integralelor şi multor altor concepte fundamentale ale ştiinţei ce permit descrierea matematică a mişcării, creşterii, măsurii, etc.

Ca disciplină de învăţământ şi ca obiect inepuizabil  de cercetare Calculul Diferenţial reprezintă un conglomerat  de rezultate de mare profunzime, obţinute prin cercetările ştiinţifice ale multor generaţii. Înţelegerea Calculului Diferenţial este un fapt de cultură şi educaţie, deoarece ea disciplinează gîndirea, conturează intuiţia prin raţionament, contribuie la modelarea multor fenomene fizice, chimice, biologice, economice, etc.

Practica de Inițializare pentru Specialitatea INF Aplicată
Anul I

Practica de Inițializare pentru specialitatea Informatica Aplicată, licență, anul I (Facultatea Matematică și Informatică)  

Sisteme de Operare (FR)
Anul I

Cursul „Sisteme de Operare” este destinat studenţilor anului I a Ciclului Licenţă, specialităţile de profil  „Informatica aplicată”, grupe cu predare în limba română, cu frecvență redusă, fiind elaborat în corespundere cu prevederile CNC, cu planul de învățământ al Facultăţii de Matematică şi Informatică, USM. Este o disciplină de specialitate, cuprinzând prelegeri, lecţii de laborator și lucrul individual. Cursul este integrat în planul de studii în semestrul II cu 150 ore, dintre care 28 ore contact direct (curs- 12ore, 16ore- laborator), 5 credite şi proiectat pentru a forma studenţilor competenţe profesionale generale.